Иновации в строителството

Новини и иновации в строителството – архитектура, нестандартни строителни материали, енергийни източници, съвременна и модерни сграда, хотели, небостъргачи, бъдещи проекти... Интересни теми, открития и поглед в бъдещето на строителството.

Болница в Мексико не лекува само хора, но ще почиства и въздуха

Болницата Мануел Гонзалес в Мексико, е известна с отличните професионалисти и съвременното медицинско оборудване, с което разполага. Съвсем скоро, обаче това лечебно заведение, освен на хората ще помага и на околната среда – благодарение на новата фасада, разработена от архитектурната компания Torre de Especialidades. За фасадата ще бъдат използвани специални плочки Prosolve370e произведени от Elegant Embellishements. Те не само са изработени в стилна и елегантна форма, но и спомагат за пречистването на въздуха от замърсителите и вредните емисии, което малко или много допринася за по-доброто качество на живот в и около сградата.
Дизайнът на фасадата, е вдъхновен от формата на квазикристалите, които наподобяват „дупки“ на сито. Фасадата ще обхване повече от 250 квадратни метра, тя ще започва от улицата „Сан Фернандо“ и ще се простира до края на болницата

Chicago Spire - Небостъргач със спираловидна форма

Chicago Spire е проект който е стартиран още 2007 година, но за съжаление не се знае дали въобще някога ще се приключи. Проблемите за това са изцяло финансови, защото банката която е щяла да финансира проекта на стойност $109 милиона след няколко години по-късно е на гъба на фалит. Все още не е ясно дали този проект няма да продължи, защото в момента има основат само фундамент. Дали небостъргача, който ще включва 1200 апартамента и ще бъде висок 540 метра някога ще се завърши? Вероятно все някога ще се завърши, но не и с този величествен размер. Невъзможно е да се категоризира дали формата ще се запази същата и дали това е дизайна, който света на архитектурата очаква да посрещне. Спираловидната форма е избрана не само с цел уникална архитектура, а и предвид силните ветрове, които има в този район. Така вятъра ще се усуква около него и ще се намали силата с която ще се сблъсква с високия небостъргач. Всеки един от етажите е прикрепен към централна колона. Така се образува тази форма на свредло на дрелка.

Небостъргач с дизайн на водопад Aqua Tower

Тази голяма сграда има външен вид, наподобяващ на скала с падаща вода, зелен покрив и е без съмнение сред най-емблематичните архитектурни забележителности. Това е най-високата сграда в света, проектирана от жена. Намиращ се в центъра на Chicago, Aqua Tower се откроява сред останалите стандартни сгради от стъкло и бетон. Формата на сградата е вдъхновение от езерото Мичиган и река Чикаго - това е показано на фасадата, която е заобиколен от тераси с различни ширини. Всеки един размер на терасите е специално проектиран от архитекта, така че всяка една от тях настилки има уникална форма. Уникалността е очевидна, дори и във факта, че в цялата сграда, от първия от 82 етажа няма два еднакви балкона! Вълнообразната фасада служи и за други цели. Балкони не само защитават апартаментите от горещото слънце през лятото, но също така и намалява последиците от силни ветрове по сградата. Първоначално Aqua Tower е замислен като хотел, но с оглед на някои от икономическите фактори, следствие на което се е превърнал в жилищен комплекс.

Подводен хотел в Дубай

Полската фирма Deep Ocean Technology разкри последната от странните архитектурни начинания на Дубай - хотел във вода, които ще се състои от серия от фантастичния дискове, един от които ще бъдат разположен под вода. Той ще предлага на гостите да гледат Персийския залив директно от леглата си. Хотелът ще бъде изградено от корабостроителницата Drydocks World. В допълнение към необичайното настаняване, хотела ще включва център за гмуркане,  подводни превозни средства, градински площи и хеликоптерна площадка за гостите. Дубай е обявила планове за строителството различен подводен хотел, Хидрополис, през 2006 година. Прогнозира се да струва ? 300 милиона и застава като един от най-скъпите хотели в света, дом на множество съоръжения, включително козметична хирургия клиника и морска биологична лаборатория за изследвания.

Известният небостъргач в Лондон скоро ще бъде наистина зелен

Под натиска на съвременните тенденции в устойчивото строителство и появата на модерни и по-щадящи околната среда сгради по света, върху известният лондонски небостъргач – Cherkin Tower, проектиран от Норман Фостър, не отдавна бяха започнати тестове за монтирането на иновативна фасада с флорални панели, които не само, че ще променят коренно нейния вид, но и ще окажат изключително благоприятно въздействие върху околната среда. Тази „нова зелена сграда“ – „Core Hydraulic Integrated Arboury” ще даде възможност на хората да се възползват от предимствата на „зелената енергия“. Панелът Core Hydraulic Integrated Arboury функционира като поглъща влагата от въздуха и я насочва чрез своите специализирани мембрани, които са в състояние да генерират достатъчно количество вода за растежа на растенията. Растенията, които ще се използват за направата на флоралните панел ще бъдат предимно смес от лишеи и треви, които ще растат извън тях и ще създадат впечатлението за фасада от пухкав и мек килим.

Проект на хотел с впечатляваща архитектура

Световноизвестното дизайн студио Emergent със седалище в Лос Анджелис планира изграждането на хотела (Beijing National Hotel) с обща площ от 207 000 кв. м. намиращ се в близост до международното летище в Пекин. Тази внушителна постройка ще има покрив с формата, на който представлява 3 огромни дупки, опръстенени и несъмнено ще бъде модел на модерното устойчиво строителство. Капацитетът му е 1500 стаи, той също ще има на разположение конферентни зали и ресторант, и почти 10000 квадратни метра затворена оранжерия с тропически растения. Според дизайнерите, хотелът ще бъде най-голямата забележителност в китайската столица, видима дори от борда на самолет. Гладката форма на покрива е образуван от три отделни пръстени, прозорци, обединени в една повърхността. Фасада ще бъде изработена от лека структура, много прозорци и люкове, осигуряващи достатъчен приток на естествена светлина в интериора и в оранжерията с тропически гори. Фасада включва също съоръжение за събиране на дъждовна вода, която след това се използва за напояване на растения.

Прозорец със слънчев панел и дистанционно

Наскоро американската компания Velux представи своя най-нов проект – мансарда “Fresh Air”, която работи със слънчева енергия и осигурява приток на свеж въздух в стаята по желание на собственика. Прозорецът се контролира с дистанционно управление, чрез което може да го отваряте и затваряте, когато поискате. Контролното устройство също използва слънчева енергия и се захранва от специално вграден слънчев панел, който, е инсталиран, с цел да се осигури независим източник на енергия за цялата система. Като допълнение, “Fresh Air” разполага с вграден сензор за дъжд, който гарантира, че стаята, над която, е разположен няма да се наводни, при положение, че сте оставили „прозореца“ отворен. При попадането на първата капка дъжд върху него, сензора реагира и той автоматично се затваря. Освен това, за да се осигури максималната безопасност на живущите, вътрешната страна на прозореца, е изградена от ламинирано стъкло, което при счупване няма да се разпадне на големи и остри парчета, а само ще се напука на малки парченца, които не биха могли да Ви навредят по един или друг начин – подобно на автомобилните стъкла.

3D принтери KamerMaker

Холандската архитектурна компания DUS неотдавна представи един от най-новите си 3D принтери KamerMaker, който, е толкова голям, че би могъл да създаде цяла стая, а създателите му го наричат „първият в света мобилен павилион“.
В действителност, обаче KamerMaker представлява увеличен триизмерен модел на принтера Ultimaker, който, е в състояние да напечата малки павилиони с размери от 2,16 х 2,16 х 3,42 метра. Друга съществена характеристика на този 3D принтер, е факта, че може да използва рециклирани материали за изграждането на всякакви обекти, което, е от съществена значимост за опазването на околната среда.

Малки подвижни сглобяеми къщи

Не отдавна архитектурната компания Nomadic Resorts представи Looper – нов тип сглобяема къща, която може да бъде монтирана почти навсякъде. Тези къщи оказват минимално въздействие върху околната среда и освен това разполагат със система за пречистване на отпадъчни води и се захранват от възобновяеми енергийни източници. Те са толкова гъвкави, че може да ги монтирате буквално навсякъде – в джунглата, планината, пустинята, на плажа и всяко останало място, върху което се намирате. Освен това се демонтират и транспортират изключително лесно, без да се оказва каквото и да било неблагоприятно влияние върху почвата.

Лазерна технология за разрязване на стъклото

В днешно време за направата на по-голяма част от фасадите на обществените сгради(офиси, магазини, предприятия и т.н.) се използват двойни стъклопакети с ламинирано безопасно стъкло. Благодарение на тънкия прозрачен слой направен от полимерни материали, при счупване, стъклото се разпръсва на малки и незначителни парченца, които по никакъв начин не са опасни за хората в и извън сградата.
От същия материал са направени и стъклата на автомобилите, за да може да се предпазят пътниците от по-сериозни наранявания при катастрофа. Стандартният размер за изработването на т.нар. „защитно стъкло“, е 6х3.20 метра, след което се нарязва според желаните размери. По принцип, стъклото може да изреже във всякакви размери и форми. Обаче, това отнема много време, тъй като всичко се извършва на ръка с инструменти, които работят на базата на инфрачервени лъчи, спирт и дори открит огън.
В момента обаче се разработва нов метод от инженерите в института Фраунхофер за Механика на материалите IWM във Фрайбург, в сътрудничество с компанията Helga за рязане на „защитното стъкло“. Тобиаст Рист, един от инженерите в института, обяснява, че за целта ще се използва лазерен лъч, който буквално ще разрязва стъклото като лист хартия в точно желаните размери и форми.

Виетнамски небостъргач DC6

Архитектурния дизайн на компанията ICE вдига високо летвата в областта на новаторския архитектурен дизайн. В партньорство с други компании, дизайнерите са разработили архитектурно чудо, на което дават името DC6. Сградата ще бъде построена близо до Хо Ши Мин. С тази нестандартна форма на небостъргача, е увеличено пространството на последния етаж. Така се намалява височината с около 15%. Относно конструкцията, чрез тази форма тя се подсилва и тежестта  на сградата пада точно в центъра. Това я прави по-стабилна от колкото традиционните жилищни блокове.

Микро дом с възможност за разширяване

Студенти от института по архитектура в Южна Калифорния SCI-Arc и Калифорнийско технологичния институт Caltrech са обединили своите усилия в създаването на концепция за микро-дом с нулеви вредни емисии, с който да участват на конкурса Solar Decathlon 2013. Този футуристичен дом, кръстен DALE, е способен да разшири размерите си, в зависимост от това дали собствениците му се нуждаят от допълнително пространство, за да се чувстват комфортно у дома си.
Съкращението DALE, е абревиатура от Dynamic Augmented Living Environment, което в превод от английски означава „Динамично разширяващо се жизнено пространство“. Сградата се състои от два модула, които са свързани помежду си. Модулите са монтирани върху релси, които при необходимост могат да бъдат разделени, при което между тях се образуват малък двор, който може да се покрие със специално изграден навес. Благодарение на тези релси, жизненото пространство може да се увеличи до 3 пъти – от първоначалните 55 кв.м. до 167 кв.м.
Жилищният модул А включва в себе си две спални, гостна и многофункционално пространство, което може да се използва като офис или за почивка.

Earth House - Модерна къща землянка

Във филма „Властелинът на пръстените“, хобитите живеят в графство Шир, където техните жилища не приличат на домовете, които познаваме. Техните домове представляват дупки, които са вградени в глинени хълмове, но въпреки това са доста удобни и комфортни за използване и най-важното – те са в пълна хармония с околната среда. Така, че не бива да се изненадвате, ако в най-скоро време видите подобни сгради в реалния живот.

Охладителна система без електричество в Катар

Световното първенство по футбол през 2022 година ще се проведе в Катар. Приготовленията вече започнаха и наскоро беше стартирано изграждането на стадионите, на които ще премерят сили 32-та най-добри национални отбори по футбол в света.
Безспорно ще станем свидетели на уникални архитектурни произведения, които освен с външния си вид ще ни впечатлят и с функционалността си. Един от тези стадиони ще разполага с уникална екологична система за пасивно охлаждане, която няма да използва електроенергия, за да функционира. Системата, е така проектирана, че сама да си добива необходимата енергия от вятъра. Освен това, създателите на този проект – архитектурната компания „Tangram Gulf“, гарантират, че когато на стадиона няма да се провеждат никакви спортни или други официални събития, системата ще се използва за охлаждане на близките жилищни райони. Така, че милионите, които ще бъдат вложени в изграждането на стадиона няма да бъдат изхарчени напразно, само за провеждането на няколко футболни срещи.
Стадионът, е с капацитет от 80 000 души и, е проектиран с типичната за Катар архитектура. Както споменахме вече, системата за охлаждане ще си добива необходимата енергия от вятъра. За целта ще бъдат използвани специални „Badgheer“, които ще улавят горещия пустинен вятър и ще го пренасочват към специално изградената климатична система на стадиона, която ще редуцира температурата му до желаните стойности. Системата, е базирана на логаритъма на „Фибоначи“ и природния механизъм, който използват пустинните гущери, за да охлаждат кожата си.За охлаждане на въздушния поток в сградата, архитектите са разработили специална система за управление на водните ресурси, която се основава на традиционните катарски технологии – “Rope”.

Плаващ остров

Холандското архитектурно студио Whim Architects планира да осъществи един доста амбициозен и на пръв поглед невъзможен проект – самостоятелен, изкуствен плаващ остров-къща, който ще бъде защитен от заплахата от покачването на морското равнище. Главната особеност на този остров, е факта, че материала, от който ще бъде изработен, е пластмасовите отпадъци, които в момента „кръжат“ в района на северно тихоокеанската спирала. За изграждането на острова, архитектите смятат да съберат по-голяма част от средствата, че прилагането на Kickstarter кампания.
Очаква се, прототип на дома-остров да бъде изграден в най-скоро време и ще се базира на кухи блокове пластмасовите отпадъци, които ще бъдат събрани от северната част на Тихия океан. Тези отломки са били изложени изключително много време на солената вода и слънчева светлина, което до голяма степен, е променило физическите им характеристики. Поради тази причина, получените пластмасови парчета биват внимателно отстранени от водата и се обработват по специална технология. Най-широко използвани биват WPC(дървен композит) и пластмасово-водораслен композит, за които архитектите на Whim Architects смятат, че са най-подходящи за изграждането на плаващата къща.

Вертикалната ферма тип небостъргач

Hortus Celestia представлява уникална вертикална ферма небостъргач, която наскоро беше построена в Налдвейк, Холандия. Кулата, е разработена от архитектурната компания Except, разполага с 28 етажа със закрити помещения и още 14 етажа, които са предназначени за отглеждането на селскостопански растителни култури.
Сградата, е построена с идеята да функционира като демонстрационен център за холандските партньори в областта на иновационните технологии, включително и на фонда SIGN, който финансира тяхното развитие в промишлените оранжерии в Холандия. В най-скоро време, фермата ще бъде отворена и за туристите, които искат да се запознаят от близо с това „чудо на иновационните технологии“ в селското стопанство.

Удобно гнездо за птици на вашия покрив

Ако обичате Вашите пернати съседи, които удобно са се разположили в къщата Ви, но не разполагате с необходимото време, за да им построите собствена, то художникът Клаас Куикен от Холандия предлага едно готови и много иновативно решение наречено Birdhouse. Въпреки, че на външен вид много прилича на стандартните къщички за птици, тази, е много по-различна, тъй като както виждате, е интегрирана в самите керемиди.
„Керемидената къща“ може да се монтира върху вече съществуващ керемиден покрив със специално лепило, което, е устойчиво на всякакви температури и влажност. Самата къщичка има прекрасна вентилация и, е защитена от всякакви набези на котки или други хищници.

База на Луната, напечатана с 3D-принтер

Лондонската международна архитектурна компания Foster + Partners през годините, е разработила купища впечатляващи проекти, сред които са – космодрума Virgin Galactic, космическия кампус на Apple, международното летище в Кувейт и още много други. Неотдавна, обаче фирмата показа пред широката аудитория един от безспорно най-изумителните и амбициозни проекти, които, е създавала досега – лунна база, чието построяване ще бъде базирано изцяло на 3D технологията за печат.
Като се има предвид неудобствата, с които се сблъскват астронавтите при транспортирането на материали от Земята до Луната и същевременно високите разходи, които биха коствали едно подобно начинание, то архитектите смятат, че би било най-добре базата да се изгради на планета-спътник с използването на местната почва – реголит.
Предполага се, че вътрешната куполообразна структура, в която могат да се поберат до четирима души ще бъде изработена на Земята и ще бъде транспортирана до Луната сгъната в тръбен модул на борда на ракетата. Планираното място, върху което ще бъде изградена конструкцията най-вероятно ще бъде откъм южния полюс на Луната, където Слънцето почти винаги я огрява и не биха се усетили сериозно температурните разлики.

Хибридни Volvo V60 със соларно зареждане

Най-новият автомобил от Volvo, супер популярният дизелов хибрид Volvo V60, съвсем скоро ще направи своя дебют на италианска земя. В хода на подготовката около изложението, на което ще бъде представен автомобила, от Volvo заедно с международното списание за архитектура The Plan, обявиха конкурс за разработка на стилна, бързо разгръщаща се шатра, която да представи колата в най-добрата й светлина и същевременно да се зарежда, когато, е необходимо.
Конкурсът „Switch To Pure Volvo” привлече участници от всички краища на света, но победител в него стана архитектурната фирма от Los Angeles – Synthesis Design+Architecture(SDA), която представи невероятната шатра “Pure Tension”, която, е така проектирана, че да се зарежда със слънчева енергия. Проектът, е дело на небезизвестния архитект Alvin Juan.
Дизайнът на шатрата, е направен да се свива като тента: напрежението се прилага еднакво откъм всички страни на рамката, за да може конструкцията да се държи изправена. Според създателите на шатрата, нейната форма представлява образа на прозрачни елегантни орхидеи. Материалът, който, е използван за направата на тентата, е мрежова мембрана HDPE, произведена от преработена пластмаса от пластмасови бутилки и торбички.

Rolling Huts предлага луксозни стаи на колела

Разположени в долината Methow Valley, (Вашингтон, САЩ) Rolling Huts предлагат на своите гости настаняване в уникални еко-къщи на колела. Те са проектирани от архитектурното-дизайнерско студио OlsonKundig, къщите са разположени така, че любителите на природата да могат да се наслаждават безпроблемно на прекрасната гледка, която им предлага планината и нейната уникалност.
Следвайки последните модни тенденции, каютите предлагат прости на външен вид, но същевременно разкошни луксозни стаи, които са напълно екологични и не оказват почти никакво влияние върху околната среда. В действителност, всяка една от тях се отличава с високотехнологичен дизайн: стоманена рамка, дървена конструкция, голяма стъклена стена от пода до тавана. Също така, интересна особеност, е, че част от таваните им са изработени от стъкло, което позволява на гостите да се наслаждават на звездното небе от уюта на стаята си.

Построяване на сградата с гигантски 3D-принтер

Амстердамската архитектурна фирма Universe Architecture официално обяви амбициозния си план за построяването на къща чрез използването на 3Dтехнологията за печат. С нейна помощ, дизайна на къщата ще наподобява по форма знаменития «безкраен лист» Мебиуса – посетителите ще могат да обикалят в сградата постоянно, защото тя ще е като кръг. Участие в този изключително амбициозен и мащабен проект взима участие небезизвестния математик и художник Rinus Roelofs.
По първоначални планове, сградата ще заема площ от около 1000 квадратни метра. Компонентите с размери от 6 до 9 метра ще бъдат направени от 3D принтер и след това ще бъдат свързани, за да образуват една дълга и непрекъсната ивица. Суровината, която ще се използва за печат, е обикновен пясък и неорганични свързващи вещества. След като бъде „принтирани“, отделните елементи ще бъдат запълнени с бетон и стъкло, за да се осигури висока якост и сила.

Естествен басейн без химични вещества

Този прекрасен басейн, е пълен с нехлорирана вода, в която може да плувате, без да се притеснявате от нищо, тъй като водата се филтрира с помощта на водни растения. Това в никакъв случай, обаче не означава, че ще Ви се налага да плувате сред тях или да стъпвате в тиня – остатъците от растенията се отделят чрез филтъра и не остава и следа от тях по дъното на басейна.

Стабилизиране на наклонени терени

Екип от учени от Института SINTEF разработиха нов начин за стабилизиране на райони с нестабилна и неравна почва, върху която трудно би могло да се построи каквото и да било – дори най-обикновени предпазни метални огради. Концепцията се основава на пълнеж от експандирана глина (Leca), която, е поставена в огромни геотекстилни форми, наподобяващи „пакетирани кренвирши“.
Изобретението на учените от SINTEF, е приложимо най-вече на строителни обекти, които се намират в гъсто населени райони или на участъци от пътя, в близост, до които преминават много хора и превозни средства. Според ръководителя на екипа Arnstein Wathe, тяхното изобретени ще спести много от затрудненията, които срещат строителите при обезопасяването на строителните площадки в гъсто населени райони.
Геотекстилът, който използват учените представлява плетена мрежа, която формира защитна стена и не позволява навлизането на външни лица на строителната площадка, и същевременно гарантира безопасността на околните. За поставянето на геотекстилната стена се използват куки и скрепителни елементи, които са направени от същия материал.

Японска къща от слама без нужда от отопление

Японските учени продължават да ни изненадват с уникалните и новаторски строителни технологии, които измислят и до днес. Наскоро студентите от университета „Уаседа“ в Япония са проектирали и реализирали къща от слама, която сама би могла да се затопля и охлажда, без да бъдат използвани каквито и да било горива – дърва, въглища, газ, нафта, пелети и т.н. За да генерира необходимото количество топлината, студените са използвали разработения от тяхна сънародничка метод за интензивно компостиране „ЕМ Бокаши“, в който през се поставя слама, която е подредена на пластове, между които има специална смес от микроорганизми и трици. Според студентите се отделят достатъчно топлина, която без проблем би могла да поддържа температура от 30 градуса по Целзий в сградата в продължение на няколко седмици.
Проектът за тази къща носи звучното име „Рецепта за живот“ и се намира в крайбрежния град Тайкичо в Хокайдо. Студентите неслучайно избират този район, за да реализират проекта си. Там има изключително много млечни ферми, които разполагат с изобилие от слама.

Прозорци с висока степен на изолация

Преди няколко години, изследователя Matthias Koebel, заедно с колегите си от Швейцарската федерална лаборатория стартират проект наречен “WinSmart”, който наскоро привлече вниманието на Европейския съюз върху себе си и беше признат за един от най-добрите в своя клас. Именно поради тази причина, от ЕС решиха да отпуснат 3,8 милиона евро, които да подпомогнат неговото развитие. Целта на проекта, е да се създадат „умни прозорци“ с изключително високо ниво на изолация. Технологиите, които се развиват в рамките на този проект, биха спомогнали до голяма степен и за подобряването на изолационните свойства на прозорците, изработени от обикновено стъкло.

Къщи от бамбук

В последния тримесечен строителен проект в град Ухан взеха участие 40 млади студента, които има възможност да експериментират с живорастящ бамбук, като го използват за основен строителен материал, за да реализират идеите си.
В резултат, на което студентите под ръководството на архитекти построиха експерименталния „Град в Небето“, чрез който демонстрират нов подход към азиатската архитектура, в който основните строителни материали не са бетон и стомана, а далеч по-екологично чисти материали, като бамбука.

Временни жилища Carter Williamson

Не отдавна архитектурната фирма Carter Williamson представи пред широката общественост своя най-нов проект – временно жилище „Shelter”, което, е предназначено за хора, които са жертва на екстремни ситуации(земетресения, наводнения и т.н.) и са останали без дом. При разработването на проекта за временно жилище за пострадалите, от компанията са обърнали най-голямо внимание върху неговата гъвкавост и можем да кажем, че са се справили повече от добре. Къщата Shelter, е лесна за транспортиране и може бързо да се построи в условия, далеч от идеалните. Най-интересната особеност на този проект, обаче, е съвсем друга – за изграждането на къщата може да се използват подръчни материали, които са на разположение в района на бедствието.

Безжичната система предупреждава, че прозорецът е отворен

Времето се, е променели драстично и бурята всеки момент ще започне. Но, Вие сте далеч от дома по работа или други задължения и сте забравили, че сте оставили прозореца в спалнята отворен, и се сещате за това вече, когато няма какво да направите. Не се притеснявайте повече – учени от института във Фраунхофер се погрижиха за решението на този проблем и разработиха специално устройство, с което можем да затваряме прозорците, когато ни няма и сме далеч от дома. Новата система включва в себе си малък по размер 3D датчик за магнитно поле, който работи на принципа на вече съществуващ продукт на пазара, известен като Hallin One. Системата се поставя във вътрешната част на дограмата и когато сензора открие промяна в ъгъла или положението на прозореца, той веднага сигнализира за това на собственика.

Тавански системата за поддръжане не температурата

Безспорно годишните разходи за отопление и климатизация заемат доста сериозна част от бюджета на всяко едно домакинство. За справянето с този проблем са се заели инженерите от Националната лаборатория на ORNL на Министерството на енергетиката в САЩ. В момента те работят над нов тип таванска система, която трябва да подобри ефективността на отоплението през зимата и климатизацията през лятото. Важно, е да се отбележи, че тази система ще може да бъде инсталирана върху почти всеки тип покрив, без да се налага да бъдат правени някакви кой знае какви съществени промени, за да може да се възползвате от нейната ефективност.

Устройство за вятър, за тестване здравината на сградите

Седем години след първия прототип, инженерите на Florida International University демонстрираха най-новата си и по техни думи най-добра машина – стена от ветрогенератори, висока 4,6 метра, която, е способна да генерира вятър със скорост от 157 мили в секунда. Това означава, че тя, е способна да симулира ураган от пета категория, което с по-прости думи означава ураган с размерите и силата на Катрина или Андрю.
Стената, е кръстена от инженерите със звучното име “Wall of Wind” или съкратено WOW. Състои се от 12 вентилатора, които се задвижват с помощта на електрически двигател.

Соларни панели на Sharp за парапетите на сградите

Ако слънчевите системи на покрива Ви се струват прекалено големи, обемисти и скъпи, то от Sharp предлагат радикално решение на този проблем, който може да преобърне представите Ви за използването на слънчевите енергийни технологии в строителството. Японската компания, е разработила уникални прозрачни соларни панели, които могат да бъдат монтирани върху парапетите на балконите или прозорците на всяка една сграда.
Иновационните соларни панели навлязоха на пазара през октомври миналата година и на пръв поглед могат да Ви изглеждат, че са боядисани в черно, но в действителност са полупрозрачни. Следователно, могат да се поставят върху абсолютно всяка повърхност на сградата, с изключение на покрива.

Огнеустойчива къща от слама

Сезонът на горските пожари в Австралия приближава и Държавното обединение за научни и индустриални изследвания(CSIRO) вече стартира изграждането на първата къща в света, която, е направена от слама и същевременно, е устойчива на огън.
Противопожарната къща, е проектирана от австралийския дизайнер Joost Becker и ще бъде реализирана в селскостопанския район Виктория, който се намира в югоизточната част на Австралия. Сградата не само, че ще оказва минимално въздействие върху околната среда, но ще бъде в състояние да издържа на високите температури, в случай, че попадне в зоната на горските пожари.От гледна точка на нейната структура, къщата ще се състои от рамка, която ще бъде изработена от рециклирана стомана с покритие от магнезиев оксид, както и от няколко бали слама, които ще бъдат използвани за направата на стените, основите, тавана и изолацията.

Мост от трамплини на река Сена


В момента бреговете на река Сена в Париж са свързани чрез 37 моста, като всеки един от тях, е същевременно красив и уникален. Това, обаче не възпира парижката архитектурна фирма Atelier Zundel Cristea(AZC) да смята, че по бреговете на Сена има място за още един мост, който да бъде не по-малко оригинален от всички останали. Като проекта на френската фирма съвсем спокойно може да се бори дори за приза „най-оригинален мост в света“ – той се различава напълно от традиционният дизайн, по който се проектират мостовете. Мостът на AZC ще бъде надуваем и ще се състои от три огромни трамплина. При всички положения този мост няма да бъде практичен и няма да допринесе за облекчаването на трафика например, но със сигурност може да се превърне в една от основните туристически атракции в града.

Слънчеви системи за жилищни блокове

Някои хора вече ги нарекоха „Балконни електроцентрали“. Тези системи са
първото поколение малки слънчеви системи, които са специално предназначени за
употреба в жилищното строителство. Те разполагат със стандартните размери, а за
тяхното инсталиране не се изискват специални технически умения или разрешения.
Инсталирането на тези слънчеви системи, е толкова лесно, колкото
сглобяването на мебели “ – казва Холгер Лодели, главен инженер в разработването
на този нов вид слънчеви системи „всичко в едно“.Радикалната промяна в тази концепция за генериране на слънчева енергия за битови нужди сравнение с всички останали, е толкова проста, колкото и гениална.
Системата се състои от няколко модула – 195-ватови слънчеви панели в задната
част, на които, е прикрепено всичко необходимо за електрическото им свързване.
За да се формира 3,51-киловата слънчева енергия, е необходимо да се използват
около 18 от тези модули. Единственото нещо, което трябва да направи собственика
на тази система е:
  • Да постави панелите с предната им част(лице) към Слънцето.
  •  Да свърже системата към контакт с достатъчна мощност.

Най-зелената улица в САЩ

Уникалната градска архитектура, която включва в себе си невероятна растителност, велосипедни алеи, система за осветление захранвана от вятърна енергия, система за напояване с дъждовна вода, сухоустойчиви местни растения и иновационен абсорбиращ бетон, неотдавна беше пусната в експлоатация в Чикаго. Според чикагския департамент по транспорта, този проект, е получи названието „Най-зелената улица в САЩ“.
Екологично чистият архитектурен участък, е с дължина от две мили и е разположен в близост до индустриалната зона в Чикаго, и няма право на екологичен сертификат LEED, но не защото се намира в близост до фабриките и заводите, а защото все още не, е попаднал в регулационния план.
Проектът ще струва около 14 милиона долара и ще се счита за завършен, когато бъде изграден уличния навес и бива активирана специалната система за охлаждане през лятото. Въпреки това, обаче цената не, е толкова висока – например за изграждането на 14 блока монолитно строителство ще бъдат необходими най-малко около 17-18 милиона. Като за инсталирането на системи, които добиват възобновяема енергия ще трябва да бъдат инвестирани поне половината на вложените вече средства. Докато цената на този проект покрива абсолютно всичко и няма да бъдат необходими допълнителни инвестиции.

Япония експериментира с дом за суров климат

Японската архитектурна фирма Kengo Kuma & Associates неотдавна демонстрира пред широката аудитория своя проект за жилищна сграда, вдъхновена от природата и слънчевата светлина, които са от основно значение за реализирането на експерименталния проект наречен „Meme”.
Сградата, е проектирана по специален начин спрямо хладния климат на остров Хокайдо, където се очаква да бъде реализиран за първи път иновативния проект на японската фирма.

Театър построен от хартия

Парижката архитектурна и сценографична фирма Studio Andrew Todd, е подготвила нов проект за построяването на театър от рециклирана хартия. Проектът носи звучното име „Paper Bale” и може да бъде монтиран и демонтиран изключително лесно и бързо. Въпреки това, конструкцията ще разполага с всичко необходимо, за да бъде поставена пиеса или да бъде организирано друг тип шоу.
Театърът “Paper Bale” – представлява кръгла по форма конструкция, в която ще могат да заемат местата си не повече от 135 души. Както споменахме вече, тя ще бъде изградена единствено от рециклирани материали, които биха могли да бъдат използвани отново за провеждането на временни мероприятия. Сградата ще разполага с четири входа – два за зрителите и два за изпълнителите. Сцената ще бъде изградена от дървени дъски, докато седалките за публиката ще бъдат направени от преработена хартия или сено.
Според създателите на проекта от Studio Andrew Todd, за изграждането на сградата ще бъдат необходими не повече от 3-4 дена, като цялото това удоволствие ще им струва приблизително 15 000 американски долара.това удоволствие ще им струва приблизително 15 000 американски долара.

Прозорец, спиращ звука, но пропускащ въздуха

Екип от южнокорейски учени, наскоро показаха едно от най-новите си изобретения – нов тип прозорец, който заглушава звука и едновременно с това позволява на въздуха да премине безпрепятствено през него. До момента изглеждаше невъзможно това да се случи, но въпреки това младите корейски учени за поред път ни показаха, че на този свят няма невъзможни неща.
Какъв е принципа на звукоизолирането? Прозорецът проектиран от учените се състои от две успоредни равнини от прозрачна пластмаса, които са разделени една от друга на 40 мм, подобно на двойно остъклените прозорци с двоен стъклопакет. Налягането на въздуха в камерата(между равнините) е такова, че да не позволява на звуковите вълни да навлизат през прозореца. Размерът на тези камери, е около 150 квадратни милиметра и е проектиран така, че да не създава никакви затруднения или проблеми при проектирането на прозореца и монтажа му.

Охлаждащ слънчев панел

Екипът на Станфордския университет, е разработил напълно нов начин за охлаждане на слънчевите панели, който работи ефективно, дори когато температурите са изключително високи, а слънчевите лъчи много силни. Разработеният слънчев панел от разполага с уникална способност, която му позволява да връща слънчевата светлина обратно в космоса. Според създателите му, той би могъл да помогне много за охлаждането на сгради, превозни средства и всякакви други обекти, върху които би могъл да се монтира. А как е възможно това? Светлината е електромагнитна вълна, която включва множество вълни с различна честото или казано с други думи, множество лъчи. Различните материали отразяват различните честоти, например стъклото на маската за електрожен отразява ултравиолетовата честото, а за да се изработи панел, който да предпазва от нагряване, трябва да се отрази инфрачервената светлина, която всъщност е топлината.
Сгради и автомобили без климатик, в които температурата не се, е променила дори с една десета под въздействието на горещините през летните жеги? Със сигурност звучи фантастично, но от техническа гледна точка това, е напълно възможно.
Екип от южнокорейски учени, наскоро показаха едно от най-новите си изобретения – нов тип прозорец, който заглушава звука и едновременно с това позволява на въздуха да премине безпрепятствено през него. До момента изглеждаше невъзможно това да се случи, но въпреки това младите корейски учени за поред път ни показаха, че на този свят няма невъзможни неща.
Какъв е принципа на звукоизолирането? Прозорецът проектиран от учените се състои от две успоредни равнини от прозрачна пластмаса, които са разделени една от друга на 40 мм, подобно на двойно остъклените прозорци с двоен стъклопакет. Налягането на въздуха в камерата(между равнините) е такова, че да не позволява на звуковите вълни да навлизат през прозореца. Размерът на тези камери, е около 150 квадратни милиметра и е проектиран така, че да не създава никакви затруднения или проблеми при проектирането на прозореца и монтажа му.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.