Стабилизиране на наклонени терени


Екип от учени от Института SINTEF разработиха нов начин за стабилизиране на райони с нестабилна и неравна почва, върху която трудно би могло да се построи каквото и да било – дори най-обикновени предпазни метални огради. Концепцията се основава на пълнеж от експандирана глина (Leca), която, е поставена в огромни геотекстилни форми, наподобяващи „пакетирани кренвирши“.
Изобретението на учените от SINTEF, е приложимо най-вече на строителни обекти, които се намират в гъсто населени райони или на участъци от пътя, в близост, до които преминават много хора и превозни средства. Според ръководителя на екипа Arnstein Wathe, тяхното изобретени ще спести много от затрудненията, които срещат строителите при обезопасяването на строителните площадки в гъсто населени райони.
Геотекстилът, който използват учените представлява плетена мрежа, която формира защитна стена и не позволява навлизането на външни лица на строителната площадка, и същевременно гарантира безопасността на околните. За поставянето на геотекстилната стена се използват куки и скрепителни елементи, които са направени от същия материал.


Въпреки, че на пръв поглед конструкцията изглежда нестабилна, според учените тя, е способна да стои стабилно на склонове с ъгъл от 90 градуса спрямо хоризонтала. Освен това, учените споделят, че „стената“ може да бъде приведена в много по-представителен и разнообразен вид, който може да бъде използван дори като рекламно средство, тъй като може да бъде изработена в различен вид, цвят и форма.
Като всички останали изобретения и геотекстилната стена, е преминала през редица тестове и изследвания, преди да бъде пусната свободно на пазара. Един от тестовете, е направен в завода Saint-Gobain Weber във Фредрикстад, където са построени две геотекстилни стени – едната, е  висока 2,5 метра, а другата пет. Според резултатите, тяхното използване, е увеличило многократно бързината и ефективността на работата на строителната площадка. И до ден-днешен двете стени стоят като демонстрационни обекти, които могат да бъдат посетени и разгледани по всяко време от заинтересовани лица, които искат да се запознаят от близо с тяхна работа и технологията, която използват.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.