Временни жилища Carter Williamson


Не отдавна архитектурната фирма Carter Williamson представи пред широката общественост своя най-нов проект – временно жилище „Shelter”, което, е предназначено за хора, които са жертва на екстремни ситуации(земетресения, наводнения и т.н.) и са останали без дом. При разработването на проекта за временно жилище за пострадалите, от компанията са обърнали най-голямо внимание върху неговата гъвкавост и можем да кажем, че са се справили повече от добре. Къщата Shelter, е лесна за транспортиране и може бързо да се построи в условия, далеч от идеалните. Най-интересната особеност на този проект, обаче, е съвсем друга – за изграждането на къщата може да се използват подръчни материали, които са на разположение в района на бедствието.

Според архитектите, за да се изгради временното жилище Shelter с обща площ 37,5 квадратни метра са необходими само двама души и един ден. Къщата разполага със специални „крачета“, които могат да регулират нейната височина – например, ако мястото върху, което ще се монтира, е претърпяло наводнение и нивото на водата все още не, е спаднало, то с помощта на тези „крачета“ би могло да се повдигне над нейното ниво. След като аварията, е преминала и пострадалите могат да се завърнат в старите си къщи, то временното жилище може да се разглоби, опакова и използва отново при нужда.
В един такъв дом могат да бъдат настанени от осем до десет човека. Някои от къщите могат да се използват дори за създаването на временни лагери или вместо т.нар. шатри, които се използват за промотирането на даден продукт или услуга на пазара.
Къщите Shelter са напълно самостоятелни, тъй като разполагат със соларни фотоволтаични панели и слънчева система за топла вода с 950-литров резервоар за събиране на вода. На определени места в конструкцията могат да бъдат разположени тоалетна, душ и дори газова печка за готвена.
Архитектите вярват, че проекта „Shelter” би могъл да се използва не само при бедствени ситуации, но при нормални обстоятелства. Модерната сграда може да се превърне в дом за почивка или къща за постоянно живеене.
Безспорно това, е доста интригуващ проект, но определено има няколко въпроса, на които все още не можем да намерим отговор – „Каква ще бъде крайната цена на къщата?“; „От какви материали, е направена и дали архитектите планират използването на рециклирани материали?“ и още куп други въпроси, на които би могъл да отговори единствено собственика на фирмата – Картър Уилямсън.


Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.