Топлоизолация

Топлоизолационни материали за таван, стени и под. Топлоизолация цени – струват ли си парите? Видове изолации и защо трябва ли да санираме дома си?

Допълнителни свойства на качествената изолация

Изолацията е най-важната стъпка към намаляване общите загуби на отоплението на сградата. Например, изолирането само на една стена, е един ефективен начин да се допринесе за намаляване на разходите и в същото време дават възможност за една година, за да спестите значителна сума пари. То също помага  за намаляване на загубите на енергия и емисиите на газове, които допринасят за парниковия ефект, такъв като въглероден диоксид. Днес ние вече можем да изградим един уютен, топъл и евтин дом, на който разходите за отопление ще бъдат по-малки от стандартните къщи. От гледна точка на екологията, по-малка консумация за отопление през студените дни и по-малка консумация за охлаждане през горещите дни води до по-малко замърсяване на околна среда. Добрата изолация намаля:
  • потреблението на енергия
  • температурните разлики в различните стаи
  • замърсяването на въздуха

От какво се определят топлоизолационните свойства

Ниво на топлоизолация зависи от температурата. С повишаване на температурата, се увеличава топлопроводимост на продукта – λ. Коефициент на топлопроводимост (λ) характеризира топлинните качества на изолационните материали. Изолациите с по-ниските λ притежават най-добри топло изолационни свойства. Продукти от каменна вата, които ние използваме са с високи изолационни свойства (по-нисък коефициент на топлопроводимост). Тези свойства се запазват дори и в случай на пожар. По време на пожара, каменна вата осигурява защита от пожар на всички видове строителни материали.

Изолацията - задължителна част от съвременния дом

Изолацията е задължителна част от всеки съвременен дом, без значение дали той ще се обитава само лятото или зимата. По този въпрос трябва да се подходи сериозно, защото най-вече от нея зависи дали ще бъде прохладно през лятото и още повече топло през зимата. Най-общо казано, основната задача на всяка изолация е да гарантира оптимална температура вътре в помещението с минимална консумация на енергия.

Къщата трябва да "завържа" топлина

Качество на изолацията трябва да отговарят на няколко изисквания, а именно висок топлоизолационен коефициент, трайност, пожарна безопасност, добра пропускливост на водните пари и безопасност за човешкото здраве.
В момента на пазара има няколко типа изолации на бойлерите. Сред основните:
  • полистирол (по-известен като стиропор)
  • полиуретанова пяна (стиропорна пяна)
  • изолации от минерални влакна, под формата на плочи или рула

Теоретично най-енергийно ефективната изолация е тази, която има в затворено пространство запълнено с въздух или вакуум. Подобни са изолациите от експандиран полистирол и полиуретанова пяна. Въпреки това, те имат значителни недостатъци – отделяне на отровни вещества. Тези материали се характеризират с ниска пропускливост на водна пара и следователно прилагането им в сгради, ще доведе до натрупване на водни пари и конденз, навлизащи от външните стени, а дори и такива които са в сградата. Поради това използването на една такава изолация изисква задължително вентилационна система, което допълнително увеличава разходите. Оптимална производителност се постига с използване на влакнеста изолация, известен още като минерална.

Изолация и саниране

Един от основните критерии, който трябва да бъде изпълнен, за да се нарече една сграда енергийно ефективна, е качествената изолация. Обикновено този критерий се взима предвид още при проектирането на нискоенергийната сграда, но въпреки това, е възможно вече готова сграда да бъде превърната в такава. За целта трябва да се предприемат редица неща свързани с поставянето, санирането и изграждането на системите, които да ограничат загубата на топлоенергия в сградата.

Защо трябва да санираме дома си

Така, че ако искате да имате нискоенергийна сграда, но не разполагате с необходимите средства да си закупите такава, то един от най-практичните и икономични варианти, е да санирате и изолирате текущата. Разбира се, че няма да постигнете същите резултати, както при къщите изградени с дървените къщи, но бъдете сигурни, че ще намалите сметките си за отопление до 50 процента, което в никакъв случай не, е малко на фона на тежката икономическа ситуация, в която се намираме.

Правилния монтаж е от най-голямо значение

Едно от най-важните неща, е правилният монтаж на изолацията, тъй като ако не бъде монтирана качествено, то до голяма степен няма да можете да се възползвате от пълните възможности, с които разполага и ефекта от нейното поставяне ще бъде незначителен. Дори в някои случай това може да доведе до влага и мухъл.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.