Вертикалната ферма тип небостъргач

Hortus Celestia представлява уникална вертикална ферма небостъргач, която наскоро беше построена в Налдвейк, Холандия. Кулата, е разработена от архитектурната компания Except, разполага с 28 етажа със закрити помещения и още 14 етажа, които са предназначени за отглеждането на селскостопански растителни култури.
Сградата, е построена с идеята да функционира като демонстрационен център за холандските партньори в областта на иновационните технологии, включително и на фонда SIGN, който финансира тяхното развитие в промишлените оранжерии в Холандия. В най-скоро време, фермата ще бъде отворена и за туристите, които искат да се запознаят от близо с това „чудо на иновационните технологии“ в селското стопанство.

Фермата, е построена на брега и отдалеч впечатлява със спиращата си дъха панорамна градина на покрива. Сградата, е широка във високата си част и постепенно се стеснява в долната. Полупрозрачната фасада, която изглежда като огледало, е изготвена от иновативни полимерни ETFE материали. Те се явяват като отлична алтернатива на архитектурното стъкло и са идеални за изграждането на оранжерии, тъй като не пропускат ултравиолетовите лъчи, имат отлична изолация и са много по-леки от обикновеното стъкло. Зад фасадата могат да се видят красивите демонстрационни оранжерии, в които се отглеждат както селскостопански култури, така и декоративни растения и цветя.
На покрива на сградата, на 80-метрова височина, е разположено заведение тип лятна градина, където посетителите могат съвсем спокойно да се наслаждават на невероятната гледка, която им предлага Hortus Celestia. Вътре в сградата, освен оранжерии и открита ферма, са разположени изложби, офиси и други помещения, които могат да се използват с най-различна цел. Сградата разполага дори с концертна зала и няколко ресторанта.
Малко или много, Hortus Celestia спада към т.нар. „зелени сгради“, тъй като разполага със специална система за събиране на дъждовна вода в резервоари, които се намират в горната част на кулата и се използват за напоявана на оранжериите и фермите, като по този начин се ограничава използването на електрически помпи.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.