База на Луната, напечатана с 3D-принтер

Лондонската международна архитектурна компания Foster + Partners през годините, е разработила купища впечатляващи проекти, сред които са – космодрума Virgin Galactic, космическия кампус на Apple, международното летище в Кувейт и още много други. Неотдавна, обаче фирмата показа пред широката аудитория един от безспорно най-изумителните и амбициозни проекти, които, е създавала досега – лунна база, чието построяване ще бъде базирано изцяло на 3D технологията за печат.
Като се има предвид неудобствата, с които се сблъскват астронавтите при транспортирането на материали от Земята до Луната и същевременно високите разходи, които биха коствали едно подобно начинание, то архитектите смятат, че би било най-добре базата да се изгради на планета-спътник с използването на местната почва – реголит.
Предполага се, че вътрешната куполообразна структура, в която могат да се поберат до четирима души ще бъде изработена на Земята и ще бъде транспортирана до Луната сгъната в тръбен модул на борда на ракетата. Планираното място, върху което ще бъде изградена конструкцията най-вероятно ще бъде откъм южния полюс на Луната, където Слънцето почти винаги я огрява и не биха се усетили сериозно температурните разлики.

След което купола ще бъде свален и обработен със слоеве от различни материали на местната почва с помощта на 3D принтера. Очаква се реголита да образува твърда и стабилна защита на купола, която да предпази хората в базата от метеорити, гама лъчи и екстремните температурни колебания, които се наблюдават на повърхността на Луната.
За създаването на 1,5 тонния строителен блок прототип на реголита, архитектите са използвали 3D принтер D-Shape. Другият партньор на проекта – италианската фирма за космически изследвания Alta Spa и училището за напреднали изследвания „Пиза Санта Анна“ – провеждат редица експерименти свързани с 3D печата в специална вакуумна камера, която пресъздава условията за живот на Луната. Чрез тези тестове и изследвания, те са стигнали до заключението, че, е напълно възможно да бъде изградена лунна база, но все пак отбелязват, че трябва още много да се работи в тази насока, защото има не малко важни детайли, на които трябва да им се даде категоричен отговор.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.