Япония експериментира с дом за суров климат

Японската архитектурна фирма Kengo Kuma & Associates неотдавна демонстрира пред широката аудитория своя проект за жилищна сграда, вдъхновена от природата и слънчевата светлина, които са от основно значение за реализирането на експерименталния проект наречен „Meme”.
Сградата, е проектирана по специален начин спрямо хладния климат на остров Хокайдо, където се очаква да бъде реализиран за първи път иновативния проект на японската фирма.

Къщата ще бъде напълно независима и ще се захранва от възобновяеми източници на енергия – вода, слънце, почва и т.н. Така, например за отопление на дома ще се използва специално изграденото огнище в центъра на къщата. За да се ограничат до минимум топлинни загуби, японските архитекти са планирали изолирането на стените чрез обвиването им с бамбукови дънери. Стените пък ще бъдат изградени от двойна мембрана за създаването, на която се използват – водоустойчив флуорокарбонов полиестер и стъклена вата. Чрез тях ще се постигне благоприятен микроклимат във вътрешността на сградата чрез циркулиране на топлината от централното огнище. Предвидено, е къщата да се реализира върху скромните 79,5 квадратни метра.
Друга интересна подробност, която не трябва да пропускаме, е факта, че стените ще бъдат направени от прозрачни материали, които ще позволят на естествената слънчева светлина да навлиза в помещението почти през целия ден.
Основната причина, поради която ще бъде създадена къщата в научно-изследователния център Meme Meadwos, е с цел създаването на нови строителни конструкции и методи, които да са подходящи за построяването на къщи при суров климат. Къщата ще бъде построена от лабораторията на Tomonari Yashiro, който работи в Института по Индустриална наука  в Универсисте Токио.



Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.