Охлаждащ слънчев панел


Екипът на Станфордския университет, е разработил напълно нов начин за охлаждане на слънчевите панели, който работи ефективно, дори когато температурите са изключително високи, а слънчевите лъчи много силни. Разработеният слънчев панел от разполага с уникална способност, която му позволява да връща слънчевата светлина обратно в космоса. Според създателите му, той би могъл да помогне много за охлаждането на сгради, превозни средства и всякакви други обекти, върху които би могъл да се монтира. А как е възможно това? Светлината е електромагнитна вълна, която включва множество вълни с различна честото или казано с други думи, множество лъчи. Различните материали отразяват различните честоти, например стъклото на маската за електрожен отразява ултравиолетовата честото, а за да се изработи панел, който да предпазва от нагряване, трябва да се отрази инфрачервената светлина, която всъщност е топлината.
Сгради и автомобили без климатик, в които температурата не се, е променила дори с една десета под въздействието на горещините през летните жеги? Със сигурност звучи фантастично, но от техническа гледна точка това, е напълно възможно.

За целта, е необходим материал или разработена структура, която да отразява максималния размер на слънчевата светлина и честотата на вълните й. До този момент, обаче не беше открит подобен материал или структура, но през последните няколко години екип от учени от Станфордския университет работеха неуморно над създаването на структура, която да отрази слънчевите лъчи и в края на краищата, усилията им се увенчаха с успех. Те успяха да изградят структура от наноматериали (кварц, силиций и т.н.), която отразява слънчевите лъчи, без това да оказва влияние върху температурата на обекта, върху който е монтирана.
Капацитетът на охлаждане на тази система, е повече от 100 вата на квадратен метър, което ще рече, че разработената структура от Станфордските учени генерира същото количество енергия, което добиват стандартните слънчеви панели. Това означава, че замяната на конвенционалните слънчеви панели на покривите на сгради на отразяващ панел елиминира нуждата от климатици в стаите.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.