Chicago Spire - Небостъргач със спираловидна форма

Chicago Spire е проект който е стартиран още 2007 година, но за съжаление не се знае дали въобще някога ще се приключи. Проблемите за това са изцяло финансови, защото банката която е щяла да финансира проекта на стойност $109 милиона след няколко години по-късно е на гъба на фалит. Все още не е ясно дали този проект няма да продължи, защото в момента има основат само фундамент. Дали небостъргача, който ще включва 1200 апартамента и ще бъде висок 540 метра някога ще се завърши? Вероятно все някога ще се завърши, но не и с този величествен размер. Невъзможно е да се категоризира дали формата ще се запази същата и дали това е дизайна, който света на архитектурата очаква да посрещне. Спираловидната форма е избрана не само с цел уникална архитектура, а и предвид силните ветрове, които има в този район. Така вятъра ще се усуква около него и ще се намали силата с която ще се сблъсква с високия небостъргач. Всеки един от етажите е прикрепен към централна колона. Така се образува тази форма на свредло на дрелка. Втория проблем на прекратяването на проекта е узаконяването. Района в който ще се намира сградата от години наред е била предприет да се превърне в парк с малко езеро. Предприемача който е планирал бъдещата горска местност е променил решението си да го превърне в паркинг с висок небостъргач. В следствие на което през 2008 година съдът е спрял проекта.

Усилията да се възобнови проекта

Пред 2013 година имота е продаден на Националната агенция на управление на активите. Тъй като икономиката през този период се подобрява, интереса към този имот и проект нараства и се появяват множество оферти за него. Пред 2014 година усилията да се поднови проекта водят до предложение за финансиране от Atlas Apartment Holdings. Към март 2014 се твърди, че има съгласие да възобнови проекта обещавайки стартирането му до края на август 2014 година. Решено е, че той може да бъде с височина до 2000 фута.

Галерия със снимки











Снимки на строителството








Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. Невероятен проект, много е красиво не само отвън, но и отвътре! Определено не само бих работила в такава сграда, но и бих живяла там :) Харесва ми, че прозорците са големи и влиза много светлина. Въпроса е и да не са само на въздухопровод, а и да могат да се отварят поне частично. За мен това е много важно!

    ОтговорИзтриване

Съобщение за формуляра за коментари