Устройство за вятър, за тестване здравината на сградите

Седем години след първия прототип, инженерите на Florida International University демонстрираха най-новата си и по техни думи най-добра машина – стена от ветрогенератори, висока 4,6 метра, която, е способна да генерира вятър със скорост от 157 мили в секунда. Това означава, че тя, е способна да симулира ураган от пета категория, което с по-прости думи означава ураган с размерите и силата на Катрина или Андрю.
Стената, е кръстена от инженерите със звучното име “Wall of Wind” или съкратено WOW. Състои се от 12 вентилатора, които се задвижват с помощта на електрически двигател.
Благодарение на честотно-регулируемите дискове, скоростта на вятъра, който създават вентилаторите може да се контролира чрез компютър, което, е от съществено значение за провеждането на изследванията и опитите, за които ще се използва машината.
Тази стена, обаче съвсем не, е първото изобретение на групата инженери. Първото устройство за симулиране на урагани и силни ветрове, е създадено през 2005 година и се, е състояло само от два вентилатора, които са могли да генерират максимална скорост от едва 120 мили в секунда. Те са разполагали и с допълнителна система за „впръскване на вода“, която, е трябвало да симулира хоризонтален дъжд. Вторият прототип, който се появява няколко години по-късно, е разполагал с шест вентилатора.
„Това изобретение ще бъде полезно за провеждането на експерименти относно устойчивостта на сградите спрямо силните ветрове и урагани, като може да се каже, че това, е един своеобразен краш-тест в сферата на строителството“ – отчитат инженерите в университета Флорида. Научноизследователският център споделя, че след техните изследвания коренно се, е променила стратегията при изграждането на сгради в по-ветровитите райони на САЩ.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.