Тавански системата за поддръжане не температурата


Безспорно годишните разходи за отопление и климатизация заемат доста сериозна част от бюджета на всяко едно домакинство. За справянето с този проблем са се заели инженерите от Националната лаборатория на ORNL на Министерството на енергетиката в САЩ. В момента те работят над нов тип таванска система, която трябва да подобри ефективността на отоплението през зимата и климатизацията през лятото. Важно, е да се отбележи, че тази система ще може да бъде инсталирана върху почти всеки тип покрив, без да се налага да бъдат правени някакви кой знае какви съществени промени, за да може да се възползвате от нейната ефективност.

Освен с пасивна система за вентилация, с която може да бъде затоплян или охлаждан въздуха в зависимост от желанията на собственика, таванското устройство разполага и със система за пречистване на въздуха от вредните емисии в него.
След извършените компютърни симулации, инженерите от ORNL установиха, че не добре затворените канали за отопление, вентилация и климатизация позволяват навлизането на студен или топъл въздух, който малко или много затруднява постигането на желаните температури в жилището. Според техните изчисления, тези недоглеждания от страна собствениците на сградите в САЩ им струват между 100 и 300 долара годишно. Херметизацията на покрива и запълването на тези празнини с пяна би могло да спести общо около 460 милиарда долара на американците от сметките им за отопление и климатизация през годината. За целта, обаче трябва да се инсталира HVAC система, която струва 8 000 долара, която реално би се изплатила на собственика и след 20-25 години.
Именно поради тази причина, инженерите от ORNL твърдят, че модернизацията на вече съществуващите им покриви с предлаганата от тях таванска система, е много по-добра инвестиция. Тя ще им спести същите суми от порядъка на 100 до 300 долара на година, но с основната разлика, че тяхното устройство се продава на четири пъти по-ниска цена – само за 2000 долара.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.