Най-зелената улица в САЩ

Уникалната градска архитектура, която включва в себе си невероятна растителност, велосипедни алеи, система за осветление захранвана от вятърна енергия, система за напояване с дъждовна вода, сухоустойчиви местни растения и иновационен абсорбиращ бетон, неотдавна беше пусната в експлоатация в Чикаго. Според чикагския департамент по транспорта, този проект, е получи названието „Най-зелената улица в САЩ“.
Екологично чистият архитектурен участък, е с дължина от две мили и е разположен в близост до индустриалната зона в Чикаго, и няма право на екологичен сертификат LEED, но не защото се намира в близост до фабриките и заводите, а защото все още не, е попаднал в регулационния план.
Проектът ще струва около 14 милиона долара и ще се счита за завършен, когато бъде изграден уличния навес и бива активирана специалната система за охлаждане през лятото. Въпреки това, обаче цената не, е толкова висока – например за изграждането на 14 блока монолитно строителство ще бъдат необходими най-малко около 17-18 милиона. Като за инсталирането на системи, които добиват възобновяема енергия ще трябва да бъдат инвестирани поне половината на вложените вече средства. Докато цената на този проект покрива абсолютно всичко и няма да бъдат необходими допълнителни инвестиции.

Безспорно най-интересното нещо, което грабва на пръв поглед вниманието от изграждането на „зелената улица“, е използваният фотокаталитичен цимент, който ще се използват за изграждането на шосетата. Абсорбиращият цимент съдържа уникални наночастици от титанов диоксид, които са предназначени за почистване на повърхността на пътя и отстраняване на азотните оксиди от околния въздух чрез каталитична реакция на базата на ултравиолетовите лъчи. Освен това, в състава на шосетата и пътищата ще влизат до 30 процента рециклирани материали – преработен асфалт, шлака, стари гуми и всичко останало, което би могло да се използва отново.
Другото нещо, което грабва вниманието, е системата за управлението на водните ресурси, която включва технология за поливане на растителността, използваната питейна вода и куп други неща. За осъществяването на т.нар. „зелена улица“ са избрани 95 местни вида растения, които са устойчиви на суша и биха могли да живеят в крайпътна обстановка.
Откритият навес пък ще бъде изграден върху целия участък и ще се използва не само, за да отразява слънчевите лъчи, но и за да се намали техния топлинен ефект. Освен това, уличното осветление ще бъде захранвано от вятърна енергия и ще представлява уникални LED светлини, които не са използвани до момента.

Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.