Охладителна система без електричество в Катар


Световното първенство по футбол през 2022 година ще се проведе в Катар. Приготовленията вече започнаха и наскоро беше стартирано изграждането на стадионите, на които ще премерят сили 32-та най-добри национални отбори по футбол в света.
Безспорно ще станем свидетели на уникални архитектурни произведения, които освен с външния си вид  ще ни впечатлят и с функционалността си. Един от тези стадиони ще разполага с уникална екологична система за пасивно охлаждане, която няма да използва електроенергия, за да функционира. Системата, е така проектирана, че сама да си добива необходимата енергия от вятъра. Освен това, създателите на този проект – архитектурната компания „Tangram Gulf“, гарантират, че когато на стадиона няма да се провеждат никакви спортни или други официални събития, системата ще се използва за охлаждане на близките жилищни райони. Така, че милионите, които ще бъдат вложени в изграждането на стадиона няма да бъдат изхарчени напразно, само за провеждането на няколко футболни срещи.
Стадионът, е с капацитет от 80 000 души и, е проектиран с типичната за Катар архитектура. Както споменахме вече, системата за охлаждане ще си добива необходимата енергия от вятъра. За целта ще бъдат използвани специални „Badgheer“, които ще улавят горещия пустинен вятър и ще го пренасочват към специално изградената климатична система на стадиона, която ще редуцира температурата му до желаните стойности. Системата, е базирана на логаритъма на „Фибоначи“ и природния механизъм, който използват пустинните гущери, за да охлаждат кожата си.  За охлаждане на въздушния поток в сградата, архитектите са разработили специална система за управление на водните ресурси, която се основава на традиционните катарски технологии – “Rope”.

На снимките от графичния макет на стадиона може да видите в действителност какво ще представлява уникалната система за пасивно охлаждане, която без никакви проблеми би могла да поддържа нормални температури от 26-29 градуса по Целзий, които са в съответствие с приетия от ФИФА стандарт за провеждането на официална футболна среща.












Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.