Earth House - Модерна къща землянка


Във филма „Властелинът на пръстените“, хобитите живеят в графство Шир, където техните жилища не приличат на домовете, които познаваме. Техните домове представляват дупки, които са вградени в глинени хълмове, но въпреки това са доста удобни и комфортни за използване и най-важното – те са в пълна хармония с околната среда. Така, че не бива да се изненадвате, ако в най-скоро време видите подобни сгради в реалния живот.
Дали поради манията около филма или поради други причини, е без значение, но, е факт, че в Швейцария вече има къща, която силно наподобява тези в „графство Шир“. Тя, е наречена Earth House и е разработена от архитектурното студио Vetsch Architektur  в Диетиконе. Между другото, архитектите от същото студио вече има опит в изграждането на подобни къщи в почти цяла Швейцария, така, че проекта, който ще разгледаме днес не, е единичен случай
Неслучайно този проект носи наименованието “Earth House”, тъй като къщата наистина, е вградена в земята и техните фасади следват естествените контури на планините. Като допълнителна изолация или може би за допълнителна маскировка, къщата, е покрита с буци пръст, които я правят на практика незабележима за околните.
Къщата или по-скоро комплекса от сгради(на снимката виждаме около 9 сгради) са построени в У-образна форма около хълма. Общата площ на парцела, е 4 000кв.м. Къщите са с площ от 60 до 200 квадратни метра. Комплексът разполага с три спални сгради, една сграда с четири или пет стаи, три къщи с шест двойни стаи и една къща, която се състои от седем стаи, като пред всяка една от тях има добре поддържан двор със собствено езерце.
Спалните сгради се намират в северната част на комплекса, а гостната се намира в южната страна. Баните са в мазето и разполагат с капандури на покрива, които позволяват навлизането на естествената светлина на слънцето. Мазетата и гаражите са построени по обичайния начин, а на първия етаж на къщата, е използван пръскан бетон, с който допълнително се подсилва здравината и устойчивостта й. За изолирането на сградата се използва изолация от рециклирано стъкло и бетоново покритие с устойчив полимер-битум, който превръща всички сгради във водонепропускваеми.






Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.