Лазерна технология за разрязване на стъклото


В днешно време за направата на по-голяма част от фасадите на обществените сгради(офиси, магазини, предприятия и т.н.) се използват двойни стъклопакети с ламинирано безопасно стъкло. Благодарение на тънкия прозрачен слой направен от полимерни материали, при счупване, стъклото се разпръсва на малки и незначителни парченца, които по никакъв начин не са опасни за хората в и извън сградата.
От същия материал са направени и стъклата на автомобилите, за да може да се предпазят пътниците от по-сериозни наранявания при катастрофа. Стандартният размер за изработването на т.нар. „защитно стъкло“, е 6х3.20 метра, след което се нарязва според желаните размери. По принцип, стъклото може да изреже във всякакви размери и форми. Обаче, това отнема много време, тъй като всичко се извършва на ръка с инструменти, които работят на базата на инфрачервени лъчи, спирт и дори открит огън.
В момента обаче се разработва нов метод от инженерите в института Фраунхофер за Механика на материалите IWM във Фрайбург, в сътрудничество с компанията Helga за рязане на „защитното стъкло“. Тобиаст Рист, един от инженерите в института, обяснява, че за целта ще се използва лазерен лъч, който буквално ще разрязва стъклото като лист хартия в точно желаните размери и форми.

Едно от основните предимства на новата технология ще бъде възможността за изрязването на всякакви форми, без по този начин да се нарушава по какъвто и да било начин здравината на стъклото. Освен това, новата технология може да бъде лесно автоматизирана и да се използва в промишлен мащаб.
За да се убедим във възможностите на новия метод за разрязване на защитното стъкло във всякакви форми и размери, инженерите от института нагледно ни представиха как работи технологията. На специалното търговско изложение Glasstec, което се проведе на 23-26 октомври миналата година в Дюселдорф, инженерите ни показаха „защитно стъкло“ изрязано в неправилни, вълнообразни форми, което може да видите на снимката. Лазерната технология вече, е напълно развита и тепърва от компанията Helga ще се заемат с нейното интегриране в промишленото производство на „защитни стъкла“.
Технологията вече разполага с германски и европейски патент, като една от основните задачи на изследователите в момента, е да подобрят скоростта на рязането на защитното стъкло.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.