Прозорец, спиращ звука, но пропускащ въздуха


Екип от южнокорейски учени, наскоро показаха едно от най-новите си изобретения – нов тип прозорец, който заглушава звука и едновременно с това позволява на въздуха да премине безпрепятствено през него. До момента изглеждаше невъзможно това да се случи, но въпреки това младите корейски учени за поред път ни показаха, че на този свят няма невъзможни неща.
Какъв е принципа на звукоизолирането?
Прозорецът проектиран от учените се състои от две успоредни равнини от прозрачна пластмаса, които са разделени една от друга на 40 мм, подобно на двойно остъклените прозорци с двоен стъклопакет. Налягането на въздуха в камерата(между равнините) е такова, че да не позволява на звуковите вълни да навлизат през прозореца. Размерът на тези камери, е около 150 квадратни милиметра и е проектиран така, че да не създава никакви затруднения или проблеми при проектирането на прозореца и монтажа му.
 Трябва да отбележим, обаче, че този прозорец не може да приглуши звука така, както си мислят повечето от Вас. За да се подобри звукоизолацията, учените са вградили в равнината цилиндри(предаватели и приемници) направени от прозрачна пластмаса, които са затворени от двете си страни с пластмасови капачки. В тях, учените са направили дупчици, през които звуковите вълни да навлизат в камерата между двете равнини. Така, цилиндрите изпълняват ролята на филтри, които позволяват на въздуха да навлезе в камерата, без характерното „свистене“. Или казано с най-прости думи, корейските учени са създали вентилационна система, която позволява на въздуха да преминава, но без да допуска звуците, които го спохождат.
Серия от тестове, е показала, че „революционния прозорец“ би могъл да намали звука от 20 до 30 децибела. Изследователите отбелязват, обаче, че с промените на размера на дупчиците върху цилиндрите може да се контролира забавянето на звуковите вълни с различни честоти. Тази интересна функция, е подходяща за създаването на приложения или цели вентилационни системи, които да изключват определени шумове – досадният шум от колите, трамваите и всички останали превозни средства, музика и т.н.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.