Построяване на сградата с гигантски 3D-принтер


Амстердамската архитектурна фирма Universe Architecture официално обяви амбициозния си план за построяването на къща чрез използването на 3Dтехнологията за печат. С нейна помощ, дизайна на къщата ще наподобява по форма знаменития «безкраен лист» Мебиуса – посетителите ще могат да обикалят в сградата постоянно, защото тя ще е като кръг. Участие в този изключително амбициозен и мащабен проект взима участие небезизвестния математик и художник Rinus Roelofs.
По първоначални планове, сградата ще заема площ от около 1000 квадратни метра. Компонентите с размери от 6 до 9 метра ще бъдат направени от 3D принтер и след това ще бъдат свързани, за да образуват една дълга и непрекъсната ивица. Суровината, която ще се използва за печат, е обикновен пясък и неорганични свързващи вещества. След като бъде „принтирани“, отделните елементи ще бъдат запълнени с бетон и стъкло, за да се осигури висока якост и сила.

Според оценките на специалистите, реализирането на този проект ще струва от пет до седем милиона евро на амстердамската фирма, което, е нищожна сума за построяването на подобна сграда. Само за сравнение ще отбележим, че ако сградата беше изградена по традиционния и познат метод, нейното реализиране щеше да струва двойно или тройно повече от обявената по-рано сума.
Трябва да се отбележим, че технологията, която ще се използва за реализирането на този проект, е подобна на тази, която се приложи за изграждането на Wiki House – за чието построяване бяха използвани строителни елементи, които предварително бяха отпечатани на фрезер ЧПУ.
Във видеото по-долу, архитектите на Universe Architecture поясняват за същността на структурата и технологията, която ще се използва за реализирането на проекта, наречен Landscape House.



Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.