Мост от трамплини на река Сена



В момента бреговете на река Сена в Париж са свързани чрез 37 моста, като всеки един от тях, е същевременно красив и уникален. Това, обаче не възпира парижката архитектурна фирма Atelier Zundel Cristea(AZC) да смята, че по бреговете на Сена има място за още един мост, който да бъде не по-малко оригинален от всички останали. Като проекта на френската фирма съвсем спокойно може да се бори дори за приза „най-оригинален мост в света“ – той се различава напълно от традиционният дизайн, по който се проектират мостовете. Мостът на AZC ще бъде надуваем и ще се състои от три огромни трамплина.
При всички положения този мост няма да бъде практичен и няма да допринесе за облекчаването на трафика например, но със сигурност може да се превърне в една от основните туристически атракции в града.

Проектът за моста-батут се състои от три гигантски надуваеми трамплина, които ще бъдат изработени от специален PVC материал и ще бъдат последователно свързани помежду си в самоносеща се конструкция. Според архитектите, най-доброто място за реализирането на този „налудничав проект“ би било в близост до вече съществуващия мост Bir-Hakeim.
Всеки един от пръстените ще бъде изграден във външен диаметър от 30 метра и ще бъде напълнен с около 3700 кубика въздух. Вътре, във всеки един от пръстените ще бъде разположен трамплин, който ще може да се използва от „по-смелите“, които искат да усетят адреналина от това да преминат до другия бряг с няколко метрови подскоци над реката. Решетката на батута, е направена така, че дори при най-големия натиск тя да не може да се докосне до водата. Основната идея на архитектите от AZC, е да предостави не само на туристите, но и на парижани една нова възможност за забавление и почивка, с което да превърне града в още по-привлекателно място.
За съжаление, обаче едва ли някога този проект ще бъде реализиран на границите на Париж, тъй като почти сигурно няма да получи необходимото одобрение от Европейския съюз относно безопасността от неговото използване. Най-вече от конструктивна гледна точка, той все още изглежда не довършен.


Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.