Плаващ остров


Холандското архитектурно студио Whim Architects планира да осъществи един доста амбициозен и на пръв поглед невъзможен проект – самостоятелен, изкуствен плаващ остров-къща, който ще бъде защитен от заплахата от покачването на морското равнище. Главната особеност на този остров, е факта, че материала, от който ще бъде изработен, е пластмасовите отпадъци, които в момента „кръжат“ в района на северно тихоокеанската спирала. За изграждането на острова, архитектите смятат да съберат по-голяма част от средствата, че прилагането на Kickstarter кампания.  
Очаква се, прототип на дома-остров да бъде изграден в най-скоро време и ще се базира на кухи блокове пластмасовите отпадъци, които ще бъдат събрани от северната част на Тихия океан. Тези отломки са били изложени изключително много време на солената вода и слънчева светлина, което до голяма степен, е променило физическите им характеристики. Поради тази причина, получените пластмасови парчета биват внимателно отстранени от водата и се обработват по специална технология. Най-широко използвани биват WPC(дървен композит) и пластмасово-водораслен композит, за които архитектите на Whim Architects смятат, че са най-подходящи за изграждането на плаващата къща.

Плаващият дом ще бъде съставен от платформа, която, е изготвена от кухи блокове покрити с растителност. Външните стени и покрива ще бъдат запълнени с преработени отпадъци, върху чиято повърхност ще бъдат монтирани слънчеви панели, които да осигурят енергийната независимост на острова.
По думите на архитектите, пластмасовият остров-дом може да се използва и като платформа за научни строителни изследвания и проучвания в условия на наводнения, които могат да се използват за създаването на нови и подобрени технологии относно устойчивостта на самостоятелните жилища.




Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.