Огнеустойчива къща от слама


Сезонът на горските пожари в Австралия приближава и Държавното обединение за научни и индустриални изследвания(CSIRO) вече стартира изграждането на първата къща в света, която, е направена от слама и същевременно, е устойчива на огън.
Противопожарната къща, е проектирана от австралийския дизайнер Joost Becker и ще бъде реализирана в селскостопанския район Виктория, който се намира в югоизточната част на Австралия. Сградата не само, че ще оказва минимално въздействие върху околната среда, но ще бъде в състояние да издържа на високите температури, в случай, че попадне в зоната на горските пожари.
От гледна точка на нейната структура, къщата ще се състои от рамка, която ще бъде изработена от рециклирана стомана с покритие от магнезиев оксид, както и от няколко бали слама, които ще бъдат използвани за направата на стените, основите, тавана и изолацията.
В началото на тази година, в град Мого, Нов Южен Уелс, инженерите по пожарна безопасност в CSIRO тестваха пожароустойчивостта на къщата чрез използването на специални устройства, които симулират пожар. Резултатите от тестовете бяха повече от добри и доказаха, че къщата без проблем би могла да устои на атаката на горските пожари в продължение на няколко минути, при температури над 1000 градуса по Целзий.  След извършването на редица опити и тестове, инженерите признават, че този проект за сламена къща може да се превърне в реална алтернатива за изграждането на домове, които се намират в близост до области, които са податливи на горските пожари.
Дизайнерът Joost Becker не, е нов в архитектурата. Той, е познат в Австралия като автор на много ресторанти, градини и други строителни проекти. Новата сламена къща проектирана от него, която, е собственост на основателя на Daylesford and Hepburn Mineral Springs, Митч Уотсон, ще бъде разположена върху върха на скала и ще разполага с уникален покрив, покрит с трева, която трябва да улови и пречисти замърсителите от въздуха.

Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.