Японска къща от слама без нужда от отопление


Японските учени продължават да ни изненадват с уникалните и новаторски строителни технологии, които измислят и до днес. Наскоро студентите от университета „Уаседа“ в Япония са проектирали и реализирали къща от слама, която сама би могла да се затопля и охлажда, без да бъдат използвани каквито и да било горива – дърва, въглища, газ, нафта, пелети и т.н. За да генерира необходимото количество топлината, студените са използвали разработения от тяхна сънародничка метод за интензивно компостиране „ЕМ Бокаши“, в който през се поставя слама, която е подредена на пластове,  между които има специална смес от микроорганизми и трици. Според студентите се отделят достатъчно топлина, която без проблем би могла да поддържа температура от 30 градуса по Целзий в сградата в продължение на няколко седмици.
Проектът за тази къща носи звучното име „Рецепта за живот“ и се намира в крайбрежния град Тайкичо в Хокайдо. Студентите неслучайно избират този район, за да реализират проекта си. Там има изключително много млечни ферми, които разполагат с изобилие от слама.

През горещите летни месеци, сламата се поставя в специални рафтове, които действат като „топлинен щит“ и запазват свежестта и необходимата влажност на въздуха. Сламата, обаче трябва да се подменя с нова през определен период. За щастие, обаче изсушената вече слама може да я складирате на стекове и използвате за отопление през зимата.





Според други съвременни изследвания определен вид слама се характеризира сред най-добрите топлоизолатори и вече е стартирано нейното приложение. Изолацията се изработва под формата на панели, в които е запечатана, за да не взаимодейства с външните климатични влияние и да си запази ефективността в продължение на години. С развитието на науката все по-често ставаме свидетели как материалите които ниса необходими и ги произвеждаме на висока цена, ни заобикаля в природата.
Предимства на сламата:
  • Екологичен продукт, няма нужда от рециклиране
  • Ниска цена
  • По-бърза и лесна за използване от останалите видове
  • Възобновяема - това е възобновяем ресурс, който обикновено се компостира или изгаря
  • По-малко използване на дърво – тъй като дървото също е сред най-добрите изолатори, сламата може да го замести и така да се намали количеството на неговата употреба
Може би си задавате въпроса че тя е горима и може да се предизвика проблем? Лабораторните изследвания показват, че изолацията от пяна може да се възпламени при ниски температури, освобождава отровни изпарения и дървени стойки и колони ще изгорят още по-лесно. Но бали от слама, пресовани и запечатани с мазилка, са лишени от кислород (за разлика от пяната) и ще се противопоставят на горенето.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.