Микро дом с възможност за разширяване


Студенти от института по архитектура в Южна Калифорния SCI-Arc и Калифорнийско технологичния институт Caltrech са обединили своите усилия в създаването на концепция за микро-дом с нулеви вредни емисии, с който да участват на конкурса Solar Decathlon 2013. Този футуристичен дом, кръстен DALE, е способен да разшири размерите си, в зависимост от това дали собствениците му се нуждаят от допълнително пространство, за да се чувстват комфортно у дома си.
Съкращението DALE, е абревиатура от Dynamic Augmented Living Environment, което в превод от английски означава „Динамично разширяващо се жизнено пространство“. Сградата се състои от два модула, които са свързани помежду си. Модулите са монтирани върху релси, които при необходимост могат да бъдат разделени, при което между тях се образуват малък двор, който може да се покрие със специално изграден навес. Благодарение на тези релси, жизненото пространство може да се увеличи до 3 пъти – от първоначалните 55 кв.м. до 167 кв.м.
Жилищният модул А включва в себе си две спални, гостна и многофункционално пространство, което може да се използва като офис или за почивка.
Докато жилищния модул В се състои от кухня, баня и „техническа стая“, където се намират всички технологически устройства, които превръщат къщата в екологично чиста, самостоятелна и с нулеви вредни емисии. Интериорният модул, е изграден от стационарни стени, които наподобяват функционалността на окачения таван и могат да бъдат сменяни постоянно в зависимост от нуждите на обитатели на сградата.
Електроенергията се осигурява от слънчеви батерии чрез инвертор, а външният кондензатор може да се използва за извличане на топлина от външния въздух или изходящия от жилището. Бойлерът също използва топла вода, която се загрява от слънчеви панели. Освен това, къщата, е оборудвана със специална система, която следи за консумираната енергия.
Това, е всичко, което се знае до момента за концепцията на жилищната сграда захранвана със слънчева енергия DALE. Студентите-разработчици планират да завършват с изграждането на къщата до август тази година, за да успеят да влязат в програмата на конкурса Solar Decathlon, който ще се състои през октомври 2013 година.

 

Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.