Строителство

Информация за различни строителни технологии и термини. В този раздел сме разположили обзори на някои от най-често споменаваните понятия, като зелено, еко, био и сухо строителство. Тук са разположени и някои теми, които не са пряко свързани с изграждането на жилищни сглобяеми къщи.

Защо избора на строителните материали е от голямо значение

Материалите, които намират приложение при различните строежи, се наричат строителни материали. Стойността на строителните материали, които се използуват за дадена постройка, се движи в границите от 50 до 80% от стойността на цялата постройка. От това се вижда колко е важно да се подберат и употребят правилно строителните материали при изграждане на раз личните строителни обекти. Отделните строителни материали имат и различна стойност, но много от строителните конструкции могат да се изпълнят от два или повече вида строителни материали, които имат различни качества - и различна цена. Целта е да се строи качествено и евтино, икономично. При употребата обаче на един или друг строителен материал ще се получат и различни стойности на строителния обект. Оттук се вижда ,че за да се строи икономично, трябва да се употребяват строителни материали, които по качество да задоволяват изискванията, предписани с правилниците за постройките и конструкциите, но в същото време да са със сравнително ниски цени.

За колко време се строи къща? А може ли по бързо и как?

Широката популярност на сглобяемите къщи се дължи на няколко фактора, един от които е стойността на един такъв дом. Това е най-ниската цена в сравнение със  строителство на сгради от други технологии. Изграждането на къща от рамков тип е по-лесно, по-евтино и за предпочитане сред повечето строителни фирми. С Frame конструкция и използване на качествена дървесина, цялата сграда се завърши за много кратък период от време, който зависи от размера, сложността, разположението и броя на етажите. Монтажа на Frame къщата е разделена на 4 основни етапа:
  1. Изграждане на основа
  2. Инсталиране на конструкцията
  3. Изграждане на стени и тавани, което включва полагане изолация на пода, тавана и стените
  4. Довършителни работи
Като време, най-бавно се изгражда основата, защото е свързана с няколко етапа, при които трябва да се изчаква изсъхване на бетона. Изграждането и отнема около 20 дена. Ако сега сравним времето за изпълнение на основата с това на къщата ще се убедите колко по-бързо се изграждат сградите с дървена конструкция. Ето няколко пример за къща с квадратура 50 кв. м:
  • Изграждане на конструкциите на стените: 1-2 дена
  • Изграждане на конструкцията на покрива: 2-3 дена
  • Поставяне на керемиди: 2 дена
  • Изграждане на стенете т.е. поставяне на плоскости на стените, без изолации и запазване: 2 дена

Красива крайградска къща или нестандартни възможности на сухото строителство

Изграждане на крайградска къща е една от дейностите на компания «Мисия нов дом». Къщите, които изграждаме ние имат надежден и дълъг експлоатационен живот. С разнообразие от цветове и форми изграждаме къщи с всякакъв вид и дизайн. Извършваме цялостен строеж от основата до поставяне на врати и дограми - както в повечето сайтове се нарича, строителство до ключ. Нашите клиенти могат да избират проектите, които можем да изпълним като монолитни или сглобяеми и с различно оформление на разгъната застроена площ. Цената на строителството зависи от вида на използваните материали, довършителната работа и най-вече от видовете изолации. Зависи от това, точно кои строителен материал избирате за екстериор и интериор на дома, защото те ще определят не само вида, но и надеждност и екологичност. Например изолациите не се поставят само за предпазване от суровия климат, за да бъде сградата по-топла, а зимата хладна без използване на климатик. Изолациите защитават цялата сграда, като предотвратяват получаването на мухъл и важни стени. За това сме създали раздел изолации. Консултация с архитектите на «Мисия нов дом» ще Ви помогне да намерите най-добрият вариант. Споменахме, че изграждаме монолитни и сглобяеми къщи, но сайта ни е посветен на втория вид, поради очевидните му предимства.

Няколко примера за иновативността на сухото строителство

Монолитни сгради вече се строят десетки годни, но времената се менят към по-добро и за това се появиха по-подходящи технологии, решавайки някои от най-трудни проблеми, за които се е борело строителството толкова време:
  • създаване на материал, които да съчетава едновременно здравина и термоизолация
  • проблема с екологичността е бил винаги поставен на първо място, а от него зависи не само ландшафта, а и начина на живота в къщата
  • решаване на проблема с големите разходи на енергия, а той не е малък, защото ако се замисли човек, сметките за отопление за 10 години са значителна сума, която може да бъде спестена още при самия строеж на сградата, така че те да се спестят по разумен начин.
  • сглобените къщи за сърцето на пасивната сграда. Не само използването на алтернативни източници на енергия, е нужно за да бъда сградата пасивна, защото ако произведената топлинна енергия не за запазва продължено време, то смисъла от всичко това се изгубва
  • да бъде по-бързо. Да, строителството може да се каже, че е бавен процес, дължащ се на факта че при стандартното му изпълнение трябва да се чака изсъхване на материалите, за да придобият достатъчна твърдост и здравина. В този случай обаче далеч не така. Цялата конструкция, а дори и стените нямат  съдържание на вода, която трябва да се изпари

Разходите за изграждане на тухлена къща

Искате ли изградите тухлена къща до ключ, но все още не знаете колко ще Ви струва това и от какво се определя цената? Разбира се в този случай, не е нужно да плащате на строителна фирма, за да това каква ще е цена и за колко време ще изгради къщата. Ние от Мисия нов дом можем да изградим къща къщи до ключ от всякакъв мащаб и сложност, да поемем целия процес на изграждане до състояние, в което може да се нанесете.
Основният фактор, който влияе върху цената - това е общата площ, броя стаи, мазе и наличие на гараж. Във всеки случай, една къща трябва да е удобна, уютна и проектирана за продължителен престой по всяко време на годината. Размер определя обема на строителните работи и подбрани материали за основите, носещи стени и покрив. Поради това, много фирми предлагат цена на квадратен метър. В повечето случаи, прогнозните разходи са удобни за строителната фирма и клиента, но има и случай в които тези прогнози се усложняват.
Изчисляване на разходите за изграждане на тухлена къща това е един от най-важните етапи от изграждането на жилище. В този случай, те са свързани не само с цената на използваните строителни материали, но също така и с разходите за транспорт, заедно с използването на специално оборудване, както и заплатите на всички служители на строителната фирма.

Фундаментна плоча

Когато започнете изграждането на обект, първо трябва да се решите какъв фундамент да се избере. Ние ще Ви помогне в решаването на този въпрос. Днес има много технологии и изграждане на основите, но една от най-надежден е монолитна плоча. Защо този вид основа е подходяща за различни сгради и какво представлява тя? Здрава конструкция на стоманобетонна плоча е по цялата площ за да се гарантира нейната цялост и безопасност дори и при неравен терен. Целостта и устойчивостта на структурата се постига чрез заливане с бетон. Въз основа на това е възможно да се издигне сгради от всякакви материали. Дали къщата че е дървена, тухлена или каменна, тя ще стои здраво на пиедестал. Такава основа може да издържа на големи натоварвания, тъй като ги разпределя в цялата площ  на фундамента. Монолитна плоча е най-често използван във всяка сграда. Изграждането й може да бъде на всякакво място, независимо от вида на почвата и подземните води. Много е удобна за използване за солидна основа  на малки обекти, а също така може да  послужи като основа за бъдеще.
Изборът е Ваш, а ние ще Ви помогнат да реализирате вашите планове и идеи.

Защо нашите предци са строели кръгли къщи

Дори най-древните жилища са имали закръглена форма. Очевидните примери за това са монголските юрта. Древните сгради са били същевременно удобни и безопасни. В интерес на истината, например вълни от цунами, къщите не биха могли да се сринат толкова лесно, тъй като водата ще се движи плавно около окръжността им, а няма да се бори с тях, както, е например при правоъгълните сгради.
В днешно време архитектите използват в своите проекти нестандартни по форма и вид сгради от гледна точка на обикновения човек. Всъщност, обаче и те ни показват как древните строителни технологии биха превърнали съвременните ни къщи в далеч по-удобни, безопасни и енергийно ефективни домове.

Какво е ЕКО строителство Част 1

Зеленото строителство добива все по-голяма популярност у нас. Фирмите, които изграждат подобни сгради бележат сериозен възход в продажбите и определено това не, е плод на някаква случайност или нова мода, а проста закономерност. Все повече хора научават за предимства на този тип строителство, които съчетани със сравнително ниската цена се превръщат в изключително атрактивна инвестиция и поради това, е съвсем нормално да се увеличат продажбите на къщи „зелено строителство“ или познати още като „сглобяеми къщи.
Именно поради големия интерес към т.нар. „еко строителство“, решихме в продължение на няколко статии да Ви запознаем с всичко около този тип сгради и технологията, която се използва за направата им. Така в следващите няколко материала ще се опитаме да съберем цялата информация в рамките на няколко статии и по този начин да Ви спестим време от дългото лутане от сайт на сайт в търсене на информация по темата.

Сухо строителство Част 2

Това е продължение на предходната статия Какво е ЕКО строителство. Тъй като някои хора мислят че между eco, зелено и сухо строителство има разлика, а реално няма, ние написахме няколко теми с различни заглавия, но всички те са по една обща тематика.
7.Сглобяема къща по каталог или по собствен дизайн
Мнозина се заблуждават, че сглобяемите къщи се продават само по каталог и има строго определени модели, които не могат да бъдат нарушавани по никакъв начин. Това не, е така. Всеки един детайл от сградата може да бъде изработен или преработен спрямо Вашите желания и предпочитания. Повечето хора, обаче прибягват до закупуването на готови къщи „по каталог“, тъй като по този начин няма да губят време в проектиране, което би отнело доста време, но ако Вие не бързате за никъде, то нищо не пречи да изпипате новия Ви дом до последния детайл.
8.Изисквания към терена
Едно от най-големите предимства на дървените сглобяеми къщи, е фактът, че могат да бъдат монтирани върху абсолютно всякаква площ. Те могат да бъдат монтирани еднакво добре върху наклонена, неравна или нестабилна повърхност. Ако не вярвате и всичко това Ви звучи, като поредния маркетингов трик на някоя фирма, то с няколко щраквания в Гугъл ще попаднете на десетки снимки на сглобяеми къщи изградени върху подобни терени. Това, е възможно благодарение на олекотената конструкция, с която разполагат дървените модели.

БИО строителство Част 3

12. Срок на експлоатация
В мрежата са разпространени най-различни информации, които малко или много се доближават до истината. При всички положения, обаче няма фирма, която да се нагърби с такава отговорност и да Ви заяви в писмен вид, че сградата ще най-малко 100 години на всякакви атмосферни влияния, бедствия и експлоатация“. В интерес на истината, обаче има такива къщи, които са на повече от 100 години, но те са единични случаи и не могат да бъдат мерило в нашия случай.
Срокът на експлоатация зависи от много фактори – климатични условия, поддръжка, качество на материалите и още куп други неща, които малко или много оказват влияние върху срока на експлоатация на сградата, но бъдете сигурни, че ако спазвате ясно определените правила и норми, относно поддръжката на сградата, то не би било никакъв проблем да издържи 50 и повече години при нормална експлоатация.

Зелено строителство

В последно време все по-широко разпространена, е идеята за зелено строителство. Тя, е масово разпространена в по-развитите от икономическа гледна точка страни. Нейната цел, е да се осигури по-екологично бъдеще за следващите поколения и същевременно с това да не се разхищават напразно материали, суровини и енергия. Именно поради тази причина за построяването на т.нар. „зелени сгради“ се използват само екологично чисти материали, които могат да се рециклират и използват отново.
Както споменахме вече, основната цел на зеленото(познато още като „устойчиво“) строителство, е да се намали максимално влиянието на сградите върху околната среда и същевременно да се оптимизира стойността им от икономическа гледна точка(т.е да се намали до минимум разхищението на пари за материали, суровини и т.н.). За тази цел са приложени най-ефективните практики в сферата на проектирането, поддържането и построяването на сградите, което може да превърне зеленото строителство от „добри намерения“ в сериозна тенденция в строителството. Но нека разгледаме какво представлява зеленото строителство и какви са неговите предимства, за да се уверите, че тази практика няма да, е просто поредната „обречена кауза за спасение на Земята“, ами един доста практичен и рентабилен проект. Основна цел на зеленото строителство

Метални или дървени сглобяеми къщи

Къщи с градивни модули са шанс да разполагате с нов дом много по-бързо и на много по-ниска цена от стандартните монолитни сгради. Със сигурност, обаче това не, е единствената причина, поради която все повече хора прибягват до тях. Те разполагат с редица положителни качества, които няма как да бъдат пренебрегнати. Те са нискоенергийни, устойчиви на земетресения и други природни бедствия и ако бъдат поддържани правилно, разполагат с дълъг живот на употреба – 80 и повече години, като някои къщи дори достигат до 100 години, без да бъдат извършвани сериозни ремонти.
Както споменахме вече, това далеч не са всички причини, които подтикват хората към строеж на сглобяеми къщи. Ако и Вие все още се колебаете дали да се възползвате от качествата на това строителство, то в днешния материал ще разгледаме на дълго и на широко предимствата и недостатъците на жилишата от дърво и метал.

Модерни сгради от дърво


Има ли съвременни сгради от дървени материали?
Много от Вас са чували за така наречените сгради от дърво, но реално малко са тези, които наистина знаят какво представлява една такава сграда. Повечето хора смятат, че това са къщи направени от дърво и гипсокартотени стени, но това далеч не, е цялата истина. Всъщност те представляват отделни елементи, които са направени предварително в завод или друго предприятие, и се монтират на място върху специално подготвена за целта основа. Материалите, от които се изработват тези елементи най-често са от дърво, ПДЧ, ОСБ  и т.н. В конструкцията на сградата влизат и други материали – вата (най-често за фасадата и изолацията на сградата), гипсфазер и бетон(за наливане на основите). Те добиват все по-голяма популярност у нас. Вече в почти всеки по-голям град може да срещнете една или повече сгради от този тип. Това се дължи не само на факта, че те предлагат много повече възможности от обикновените, но и на още куп други предимства, на които ще обърнем внимание в следващите няколко реда. Въпреки, че в момента масово са разпространени едноетажните сглобяеми къщи, те могат да бъдат изградени на два или повече етажа, в зависимост от мястото, желанието и възможностите на собственика.

Нов вид строителство с различни материали

Защо популярността на дървените построийки нараства
Не си мислете, че хората в Европа и останалите страни са глупави и си строят сглобяеми къщи от дърво само, защото такава, е модата или пък, защото, е по-евтино, те отдавна са осъзнали предимствата на този тип къщи и просто се възползват от една чудесна възможност, която им предоставя шанса да се сдобият с ново и съвременно жилище с перфектна изолация срещу скромна сума пари на фона на средствата, които би Ви коствало построяването на същата сграда от стоманобетон. Със сигурност някои по-богати хора биха си построили такава, защото „такава, е модата“, но за да се увеличи толкова много производството на такива сгради, то със сигурност има и някаква друга причина и тя съвсем не се крие в ниската цена. Въпреки стряскащо ниската цена, обаче в никакъв случай не трябва да оставете впечатлението, че сглобяемите къщи са по-евтини, защото са нискокачествени или нещо подобно. Подобни твърдения изобщо не отговарят на истината и ако някой твърди обратното, то той или не, е достатъчно информиран по темата и разсъждава на базата на негови заключения или просто разполага с невярна информация, която, е прочел в интернет или научил от някой негов приятел или колега. За да се убедите в думите ми и да не останете с впечатлението, че това са празни приказки, то в следващите няколко реда ще обърнем малко по-голямо внимание на част от положителните качества, които се крият зад този тип строителство.