Защо нашите предци са строели кръгли къщи

Дори най-древните жилища са имали закръглена форма. Очевидните примери за това са монголските юрта. Древните сгради са били същевременно удобни и безопасни. В интерес на истината, например вълни от цунами, къщите не биха могли да се сринат толкова лесно, тъй като водата ще се движи плавно около окръжността им, а няма да се бори с тях, както, е например при правоъгълните сгради.
В днешно време архитектите използват в своите проекти нестандартни по форма и вид сгради от гледна точка на обикновения човек. Всъщност, обаче и те ни показват как древните строителни технологии биха превърнали съвременните ни къщи в далеч по-удобни, безопасни и енергийно ефективни домове.

Тогава хората са използвали най-различни свързващи материали – въжета, кожи и т.н. , за да осигурят гъвкавост и устойчивост на сградите при силни ветрове, бури или урагани. Разбира се, в днешно време вече се използват далеч по-сигурни материали – стоманени скоби или пръстени, сеизмични и ураганоустойчиви стоманени кабели и болтове, и още много други. Благодарение на тези структурни елементи може да се осигури уникална комбинация от гъвкавост и устойчивост на всяка кръгла сграда, която да издържи на всякакви екстремни ситуации(земетресение, ураган, силен снеговалеж и т.н.).
Покривната конструкция на кръглите сгради също, е с уникален архитектурен дизайн, който произхожда от планинските степи на Централна Азия. Местните строители са свързвали в кръг греди или други стабилни материали в центъра на сградата, като по този начин са искали да подсигурят стабилността й. Съвременната интерпретация на кръгъл покрив много наподобява тяхната технология. Тя включва следните неща – от 1 до 3 силни стоманени кабела, които опират една в друга и същевременно придържат конструкцията. По този начин, освен, че се осигурява стабилността и безопасността на сградата, се позволява свободната циркулация на въздуха в нея и лесното поддържане на комфортни температури – топлият въздух се издига нагоре по стените, след което достига до тавана и се смесва със студения въздух, и се връща обратно в центъра на помещението.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.