Модерни сгради от дърво

Модерни сгради от дърво

Има ли съвременни сгради от дървени материали?
Много от Вас са чували за така наречените сгради от дърво, но реално малко са тези, които наистина знаят какво представлява една такава сграда. Повечето хора смятат, че това са къщи направени от дърво и гипсокартотени стени, но това далеч не, е цялата истина. Всъщност те представляват отделни елементи, които са направени предварително в завод или друго предприятие, и се монтират на място върху специално подготвена за целта основа. Материалите, от които се изработват тези елементи най-често са от дърво, ПДЧ, ОСБ и т.н. В конструкцията на сградата влизат и други материали – вата (най-често за фасадата и изолацията на сградата), гипсфазер и бетон(за наливане на основите).



Те добиват все по-голяма популярност у нас. Вече в почти всеки по-голям град може да срещнете една или повече сгради от този тип. Това се дължи не само на факта, че те предлагат много повече възможности от обикновените, но и на още куп други предимства, на които ще обърнем внимание в следващите няколко реда. Въпреки, че в момента масово са разпространени едноетажните сглобяеми къщи, те могат да бъдат изградени на два или повече етажа, в зависимост от мястото, желанието и възможностите на собственика.

Нека обърнем внимание на някои от най-съществените им
  • Ограничават многократно загубата на топлоенергия – това се дължи на качествената топлоизолация, с която разполага всяка една дървена постройка, което неминуемо ще доведе до намаляване на сметките за отопление през зимата.
  • Бързо и лесно монтиране – благодарение на факта, че стенните и таванските елементи се изготвят предварително, то изграждането на една такава къща става в пъти по-бързо сравнение с построяването на къща от останалите типове строителство.
  • Много по-ниска цена – това, обаче в никакъв случай не трябва да Ви навежда на мисълта, че дървените сглобяеми къщи отстъпват по някакъв начин на останалите монтажни къщи, дори напротив – те имат много по-голяма степен на лукс и завършеност сравнение с тях.
  • Широки архитектурни възможности – сглобяемите дървени къщи могат да се възползват по възможно най-добрия начин от площта, върху която ще бъдат монтирани. Освен това, благодарение на факта, че елементите се изготвят предварително, то възможността за реализирането на идеите и желанията Ви относно външния вид на сградата, е много по-голяма.
  • Висока устойчивост на земетресения – доказано, е, че дървените сглобяеми къщи са много устойчиви на земетресения или свлачища, което се дължи на изключително ниското им тегло.
  • Не замърсяват природата – неслучайно някои хора наричат сглобяемите къщи с имена от рода на – „зелени”, „еко” и т.н., тъй като са направени от материали, за чиято преработка, е изразходвана възможно най-малко енергия.
Какво не им достига да заменят напълно настоящето строителско
  • Разбира се, че като всяко нещо направено от човека и тези къщи си имат своите недостатъци, но те са незначителни на фона на предимствата, с които разполагат:
  • По-кратък живот на използване – сравнение с масово разпространените сгради от стомана и бетон, сглобяемите къщи имат малко по-кратък срок на използване. До голяма степен, обаче това, е доста спорно, защото „срокът на годност”(ако можем така да го наречем) на една сграда зависи от правилната й експлоатация. Не малко са случаите, при които дървените сглобяеми къщи „надживяват” стоманобетонните си „събратя”, тъй като собствениците им се грижат и поддържат за тях, докато повечето от тухлените постройки са лошо използвани или неподдържани, което води до по-бързото им „изхабяване”.
  • Поява на гъби и атака от насекоми – възможно, е къщата Ви да бъде нападнат от тези вредители, но ако вземете необходимите мерки, то възможността от подобна заплаха, е сведена до нула. За да не се допуска това всички дървени постройки се изолират. Има много видове изолации които са с различни предназначения: предпазват от лошите климатични условия, насекоми и изолират от външната температура. За целта, единственото нещо, което трябва да бъде направено, е следното – да бъдат използвани антисептици и инсектициди при производството и монтирането на елементите. Освен това, не трябва да допускате да се създават подходящи условия за развитието на подобни вредители – течове от вода, засипване на стените със земя от външната им страна и т.н.

Вътрешен интериор
Луксозни дървени сгради






Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.