Зелено строителство


В последно време все по-широко разпространена, е идеята за зелено строителство. Тя, е масово разпространена в по-развитите от икономическа гледна точка страни. Нейната цел, е да се осигури по-екологично бъдеще за следващите поколения и същевременно с това да не се разхищават напразно материали, суровини и енергия. Именно поради тази причина за построяването на т.нар. „зелени сгради“ се използват само екологично чисти материали, които могат да се рециклират и използват отново.


Както споменахме вече, основната цел на зеленото(познато още като „устойчиво“) строителство, е да се намали максимално влиянието на сградите върху околната среда и същевременно да се оптимизира стойността им от икономическа гледна точка(т.е да се намали до минимум разхищението на пари за материали, суровини и т.н.). За тази цел са приложени най-ефективните практики в сферата на проектирането, поддържането и построяването на сградите, което може да превърне зеленото строителство от „добри намерения“ в сериозна тенденция в строителството. Но нека разгледаме какво представлява зеленото строителство и какви са неговите предимства, за да се уверите, че тази практика няма да, е просто поредната „обречена кауза за спасение на Земята“, ами един доста практичен и рентабилен проект.

Основна цел на зеленото строителство


Въпреки, че доби по-широка популярност едва през последното едно-две десетилетия, историята на зеленото строителство датира още през 70-те години на миналия век. Още от тогава хората са искали да построят сграда, която да бъде максимално безопасна за околната среда и същевременно да бъде ограничено до минимум използването на всякакъв вид енергия за отопление, климатизация, водоснабдяване и т.н. Затова в зеленото строителство се използват възобновяеми източници на енергия. Например за производството на електроенергия може да се използва слънчева радиация, а пък за различни битови нужди, за които Ви, е необходима вода се изграждат специални покривни градини, които складират и преработват водата от дъжда. Това са само част от практичните методи, които се прилагат в зеленото строителство, за да се намали до най-ниска степен разхищението на суровини и материали.

За да могат успешно да се приложат тези практики, обаче има няколко основни принципа, с които трябва да се съобразите, ако смятате да си построявате къща зелено строителство. Това са:
  • Разположение и конструкция
  • Енергийна ефективност
  • Качество на използваните материали и въздуха в ограничени пространства
  • Оптимизиране на разходите за експлоатация

Ограничаване до минимум на битовите и токсични отпадъци


Широко разпространеното мнение, е, че зеленото строителство, е много по-скъпо сравнение с традиционното. В интерес на истината, обаче това изобщо не, е така и ако трябва да бъде напълно честни, то оскъпяването, е не повече от 2-3 процента. Разбира се, до голяма степен зависи от качеството на материалите, които използвате – приемете, че няма как да бъде хем качествено, хем евтино – това са две понятия, които взаимно се самоизключват.
До голяма степен, обаче може да смъкнете част от цената за изграждането на зелена къща, ако се доверите на местни доставчици – така разходите Ви за транспорт ще бъдат много по-ниски сравнение с това, ако се възползвате от услугите на чуждестранна фирма. Също така може да свалите част от цената и ако използвате материали, които са произведени от рециклирани материали.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.