Защо избора на строителните материали е от голямо значение

Материалите, които намират приложение при различните строежи, се наричат строителни материали. Стойността на строителните материали, които се използуват за дадена постройка, се движи в границите от 50 до 80% от стойността на цялата постройка. От това се вижда колко е важно да се подберат и употребят правилно строителните материали при изграждане на раз личните строителни обекти. Отделните строителни материали имат и различна стойност, но много от строителните конструкции могат да се изпълнят от два или повече вида строителни материали, които имат различни качества - и различна цена. Целта е да се строи качествено и евтино, икономично. При употребата обаче на един или друг строителен материал ще се получат и различни стойности на строителния обект. Оттук се вижда ,че за да се строи икономично, трябва да се употребяват строителни материали, които по качество да задоволяват изискванията, предписани с правилниците за постройките и конструкциите, но в същото време да са със сравнително ниски цени.
За да може техникът да избере правилно строителните материали, нужно е той да познава добре качествата и свойствата. На тези материали, начина на тяхното производство, транспортиране, складиране, опазване, а също и начините за проверка на техните свойства. С изучаването на тези неща се занимава науката за строителните материали. Въоръжен с тази наука, строителният техник ще може да се ориентира правилно и да употреби в даден случай строителни материали, които, от една страна, да удовлетворяват техническите изисквания и от друга, да са възможно най-евтини. Така той ще може с придаде по-голямо качество на постройката която изгражда. Проверката на свойствата, които притежават строителните материали, се нарича изпитване на материалите. За да са годни за употреба, строителните материали трябва да притежават определени свойства, т. е. да отговарят на определени изисквания. Изискванията към строителните и другите материали се установяват с правителствени разпоредби, наречени стандарти, и с правилниците по строителството.
Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. Темата е много добра. Радвам се че намерих вас сега понеже ми предстои важен ремонт на банята. Знам че тя е доста сложна и скъпа, мака ри да е най малка от всички стаи в апартамента или къщата зависи кой в какво живее. Много е важно да бъде направена с качествен материал, за да не пропуска вода и мебелите да са задължително влагоустойчиви. Както вие пишете за строителството е редно да се напише една книга, понеже не всеки е майстори и си е голяма наука да научиш някои техники,които няма как да научиш от книга или пък да прочетеш просто ей така сам виждаш

    ОтговорИзтриване

Съобщение за формуляра за коментари