Технология на сглобяеми къщи

Технологиите на строителство на сглобяеми къщи се различават в зависимост от използваните материали и начина на изграждане. Според материалите могат да бъдат с метална или дървена конструкция. С дървената конструкция биват канадска (SIP) и рамкова (frame). Frame технологията е по-съвременна, стабилна и с по-големи архитектури възможности. Тя се отличава с гъвкавост по време на строежа. Материалите, с които се изграждат стените не е задължително да бъдат дървени.

Разликите между изцяло дървена къща или с frame конструкция

Вероятно сред всичката информация, която е публикуване в интернет за тези видове сгради, не може да направите своя избор и да разграничите къщите изградени изцяло от дървен материали и тези, които ползват дървена рамка. Кое е по-доброто решение, това е тема на тази статия. Съветите, които ще споменем по-долу определено ще бъдат полезни за Вас.
Ние от «Мисия нов дом» имаме богат опит в проектирането и строителството на различни сгради, изработени от естествени материали. Във всички проекти ние използваме само изпитани технологии, а не тези които са най-популярни. Ето защо ние знаем много добре, когато е по-добре да изберете рамкова къща, и в които – изградена от дървен материал. Когато се има предвид изграждането на проект на къща, трябва да се вземат под внимание фактори като от:
  • колко души ще живеят в нея
  • дали ще е за целогодишно пребиваване или ще е къща за почивка
  • дали ще е къща за гости или тип хижа
  • в кой район ще се намира сградата и какви са климатичните условия
Както забелязахте част от факторите, които засягат строителството са свързани с това, че не винаги къщите, които поръчват нашите клиенти са за тях. Когато дома е за Вас, по-лесно се решават тези проблеми, защото Вие имате желания и изисквания, но ако е за гости или малък хотел, то тогава тези изисквания се променят и са в ползва на гостите. За по-лесното им решаване, ние разполагаме с архитект консултант, който има опит в изграждането на вътрешен интериор и разпределение на стаите и на тяхната форма в общото застроено пространство. Голяма част от хората се заблуждават, че красивата къща е свързана само с размера и формата на застроеното пространство, което не точно така. Ние имаме проекти на големи и малки къщи, тесни и широки с гараж или без... които ще изпълнят изцяло вашите предпочитания.

Къщи от пяна блокове

Изграждане на къща със стени от пяна блокове

За тези, малка площ земя, нашите експерти са разработили проекти на тесни къщи от пяна блокове. С този вид могат да се изградят къщи с малка ширина. Това е пример как може да се изгради тясна но функционална къща, на която да не липсва нищо и дори може да разполага с гараж. Къща на пяна блокове имат редица предимства, на които ще обърне внимание. Ако сте заинтересовани от подобни проекти то основния проблем който се решава при тях е ограничено в земята. Пяна блокове имат висока звукоизолация, така че къщата ще бъде тиха и спокойна. Няма да се чуват неприятни и досади звуци от транспортни средства. Това е от особено значение за къща която се намира не само в близост до булевардни но и като цяло, която е разположена в града. Причината за добрите и шумоизолиращи свойства се крият в това, че състава и включва топчета стиропор. Това означава, че в каменните блокове има сфери пространство, което случи за тези по-добри термоизолационни свойства на материала. Те повишават тази характеристики в сравнение с бетонни плоскости, камък или тухла. Пяна блоковете позволяват да се реализират дори най-сложните архитектурни решения. Това означава, че проектите на тесни къщи са точно това, което търсите. В крайна сметка, какъв ще е вашият дом не зависи само от размерите и пропорции на парцела. Не означава, че ако площта е малка, то тогава къщата не може да има мазе, гараж, веранди или ще е със семпли архитектурни решения. Още по-малко влияние може да окаже размера върху вида, защото той включва интериор и екстериор, които по никакъв начин не зависят от площта. Задачата на всеки опитен архитект е да разпредели по такъв начин пространството, което включва жилището, за да се получи вътрешно оформление и разпределение на помещенията, удобни за бъдещия собственик на сградата. А ние разполагаме с такива архитекти. Възрожденските къщи са пример за това как се изграждат на малка площ, а втория етаж се разширява.

Американска, селска или крайградска Farme къща – един тип с много възможности

Изграждане на малка къща с Farme технология

Модерните къщи с рамкова конструкция са трайни и едновременно леки структури, които имат „клетъчна структура”.  Лесна инсталация позволява те са се изгради от 6 до 9 седмици, което може да се извърши през цялата година. Те се отличават с устойчивост и липса на деформации. Това се дължи на тяхната клетъчна структура – цялата къща представлява множество рамки (клетки) всяка от които има едни и същи греди. Гредите могат да понесат 2-3 пъти по-голяма тежест, от тази с която са натоварени. Това им дава по-дълъг живот, защото реално се използва само една малка част от техния капацитет. С този тип строителство качеството не се намаля, а разходите се снижават. При нея се използва максимално застроената площ, защото рамките не са толкова дебели, както при монолитните сгради. Термична защита и защита от сеизмична активност са заложени още при самия проект на сградата. Въпреки, че ги наричаме дървени къщи, то те не са изградени изцяло от дърво (а има и варианти изцяло от дърво ). Един от материалите, който може да изпълнява такава функция, е каменната вата. Понеже тя е негорима, защитава материалите, които се намират под нея, т.е. дървените греди. Подробности може да видите тук. Малките къщи с тази техника се изграждат още по-бързи и лесно. Един подобен пример е тази къща. Дори и средно големи къщи като тази, имат отлична стабилност и широк интериор, поради относително малката дебелина на стените. Освен това, те  имат прост дизайн, който може значително да намали натоварването на основата. По отношение на интериора, те се изпълняват още по-голяма лекота, защото за стените и таваните са използвани плоскости, които са гладки и не изисква допълнително изглаждане при довършителните работи. С плоскостите по-лесно се изграждат архитектурни детайли. Това намалява цената и възможността от допускане на грешки. Също така, поради рамковата конструкция, всички вътрешни комуникация може да бъде скрит в стените, което не е възможно в други конструкции като панелната. Екологичния дървен материал, с който работи нашата компания, е пример за съвременното строителство, което има не само високи експлоатационни характеристики, но също така и големи възможности за интериор и екстериор.
Ние помагаме на клиента да изберат своя дом от готовите ни проекти или изработка на индивидуален проект. „Мисия нов дом” изгражда модерни къщи по рамкова технология, създадена от нас, въз основа на качествени и ефективни материали, които дадоха началото на едно ново поколение сглобяеми къщи.

OSB

Шперплат отдавна загуби популярността си на пазара. Сегашния лидер, които изпълнява всички функции на шперплат е OSB. Той заема около 75% пазарен дял и присъства навсякъде, където се налага използване на дървени плоскости, дъски, шперплат и въобще където се налага използване на плоскости, дори и в строителството, в някои случаи той заменя бетонните плоскости, където няма нужда от повишена здравина или конструктивна функция.

Накратно за същността на ОСБ

В момента, все по-голяма популярност имат къщите изградено от този материал. Накрало за него може да се каже, че представлява усъвършенствана форма на дъската, която е проектирана за различни цели като строителството или използване в мебелите, за постигане на по-голяма здравина. Основните  му предимства са здравина, еластичност и устойчивост на влага, което позволява на плочите да се използва и във влажна среда.

Сравнение на OSB и шперплат

1. Неговата цена е по-ниска от тази на шперплата

Цените на стоки като структурни панели са изключително променливи и в този случай един лист OSB струва около 5 лева по-малко от колкото лист шперплат. Когато се използва в големи количества, се спестяват няколко стотен лева. Всяка една промишленост се крепи на търговците, които купуват от нея и за това цената е от голямо значение. Имало е редица случаи, при които тя е определящ фактор за популярността на даден продукт.

2. Прилики и разлики между OSB и шперплат

Според думите на някои от производителите на тези материали, няма реална разлика между двата състава им:
  • структурните им характеристики са равностойни
  • могат да се използват взаимозаменяемо
  • експлоатационните им свойства са еднакви
  • имат еднаква уязвимост на атмосферните влияния
  • монтират се с помощта на един и същите методи
Въпреки това, съществуват различия, които трябва да знаете и поради които ОСБ намира приложение в строителството

Сглобяеми къщи от ламиниран дървен фурнир

Дървените къщи, построени от ламиниран дървен фурнир имат значително предимство пред някои от технологиите като например канадската.

Предимства на къщата от слепени греди

Лепената слоеста дървесина е с относително ниска топлопроводимост. Например, топлопроводимост на стена с дебелината с 20 см е почти пет пъти по-малко от тухлена стена с 20 см и не по-малко здрава от бетонна стена! При сравнение с ПДЧ има два пъти по-малка топлопроводимост. 40% от спестяванията на електроенергия за отопление, зависят от избора на вида на дървения материал и близо два пъти повече се спестява ако се избере дървена стена вместо тухлена.

Предварителна обработка

Значително предимство на ламинирания дървен фурнир пред масивните греди, е че преди лепене, дървесината е изсушена в специални сушилни. Изсушаването е с по-голяма степен в сравнение с естественото дърво.
Този процес изцяло:
  1. предотвратява деформиране
  2. предотвратява напукване на дървения материал
  3. осигурява висока устойчивост срещу гниене
  4. осигурява висока якост на залепените греди

Канадска технология предимства и недостатъци

История на канадската технология

Този тип строителство се прилага широко вече над 50 години в Северна Америка и Европа. То се основава на така наречените SIP панели, от които се изграждат стените на къщите. SIP панелите представляват две дървени плоскости, между които е разположена изолация. В нашия сайт може да откриете огромно количество информация, а в интернет статии на различни езици, видео и клипове. Ако Ви предстои построяване на нов дом, и се колебаете между монолитна и сглобяема къща, най-добре за източници на информация да започнете от нашия сайт, тъй като ние го обновяваме ежедневно и използваме винаги най-актуалните и модерни технологии в строителството, за да направим вашия дом, най-доброто място за отдих и почивка. При нас може да намерите основните компоненти на нискоенергийните къщи, за техните преимущества и недостатъци, както и много друга полезна информация. В тази  статия, ще Ви запознаем с предимствата и недостатъците на канадския дом, какво е новото в тази технология и по какво тя се различава от конвенционалното строителство. Въпросите които сега вълнуват много голяма част от хората, които тепърва се запознават с тази тематика, отдавна са решени от учени и експерти в развитите страни. Резултатите на дългосрочни изследвания са публикувани в интернет.
Тъй като тази технология спада към сухото строителство (което може да бъде и с други технологии), тя има част от техните предимствата.

SIP панели - всичко за тях


Тук ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за тази технология, с нейните предимства, но ще обърнем повече внимание на нейните недостатъците, които не се споменават в интернет и от доста строителни компании. Ние не използваме тази (остаряла и нетрайна) технология за изграждането на сглобяеми къщи и в следващите редове ще обясним защо. За да бъдем ясни ще започнем със структурата, изграждането и „предимствата” на SIP панелите.

Същност на на SIP панела

SIP (структурно изолационна плоскост), използван в строителството на къщи по канадска технология. Нарича се още сандвич панел.Чрез тях се изграждат стените на сградите.

Структура

Той е изграден от външна и вътрешна OSB плоскост, между които е поставена топлоизолация от стиропор. При изграждането им OSB плоскостите, се залепват със синтетични лепила и смоли чрез преса под високо налагане, за да се гарантира целостта, здравината и дълготрайността на целия панел.

Какво е OSB плоскости?

Абревиатурата произлиза от „ориентирани дървени чипове”. Тези малки дървени части, които виждате на SIP панела, при производството се избелват от бързорастящи иглолистни дървета, които са изключително здрави. След това се залепени със специална смола и преминават отново през преса, за да бъде крайния материал плътен и здрав. Ориентирани дървени чипове - дървените парченца се разполагат по точно определен начин, с цел получаване на структура, която може да издържа на натоварване и огъване, без да се наруши целостта й.
SIP технологията е допълнение, а не алтернатива на носещата конструкция. Правилната им употреба довежда до изграждане на дом, който разполага с множество предимства. Както всяко едно нещо и тук си има своите недостатъци, но първо ще започнем с предимствата.

Предимства на SIP панелите

  • Топлинна изолация - къщите, които са изградени с тази технология, през зимата са 1.5 пъти по-топли в сравнение с останалите типове строителство, които извозват тухли или изолация от дърво и силикатни материали.
  • Бързо строителство - това е основната причина, която ги прави толкова популярни, но не и качествени. За това ще обърнем внимание по-долу в недостатъци.
  • Ниска цена - един от факторите за ниската цена е самата бързина на строителството, която намалява разходите. Другия фактор е по-ниската цена на материалите. Въпреки че те се произвеждат във високо технологични заводи, цената им не е висока. Дори някои български строителни фирми имат машини за производство на OSB и SIP панели, което също намалява цената на къщите.

Метални или дървени сглобяеми къщи

Къщи с градивни модули са шанс да разполагате с нов дом много по-бързо и на много по-ниска цена от стандартните монолитни сгради. Със сигурност, обаче това не, е единствената причина, поради която все повече хора прибягват до тях. Те разполагат с редица положителни качества, които няма как да бъдат пренебрегнати. Те са нискоенергийни, устойчиви на земетресения и други природни бедствия и ако бъдат поддържани правилно, разполагат с дълъг живот на употреба – 80 и повече години, като някои къщи дори достигат до 100 години, без да бъдат извършвани сериозни ремонти.
Както споменахме вече, това далеч не са всички причини, които подтикват хората към строеж на сглобяеми къщи. Ако и Вие все още се колебаете дали да се възползвате от качествата на това строителство, то в днешния материал ще разгледаме на дълго и на широко предимствата и недостатъците на жилищата от дърво и метал.

Технология рамкова конструкция

Днес това е една от най-популярните технологии за строителство на нискоетажни сгради в света. В България също стават популярни защото това до момента е най-доброто по отношение на цена, качество и време на строителството. Самата технология идва от нейното име - сглобена от дървен конструкция (рамка) в която се поставят плоскости, които като материал могат да използват дърво или друг като гипсфазер. Едно от предимствата е, че компонентите на нискоетажна сграда (стени, подове, и други елементи) се изработват от модерни и автоматизирани фабрики оборудването на които е контролирано от компютърна програма. Само по този начин може да се гарантира бързо производство на компонентите – за 2-3 дена, с високо качество и прецизност.

Как са се появили?

Това производство започва да се развива бързо след края на Втората световна война, когато е необходимо бързо и евтино решаване на проблема с жилищата. Те имат доста предимства по отношение на своите технически и експлоатационни характеристики. Това се дължи на появата на нови по-ефективни строителни материали и въвеждането на съвременни технологии и оборудване в производството. В продължение на няколко десетилетия, за подобряването на технологията панел-рамка и жилищно строителство,  водещите организации, правителствата на различни страни са инвестирали огромни суми пари. И днес те са сред основния вид строителство в повечето европейски страни, както и Япония, Канада и Съединените щати. В тези страни те заемат до 80% от индивидуално жилищно.
.

Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.