Технология рамкова конструкция

Днес това е една от най-популярните технологии за строителство на нискоетажни сгради в света. В България също стават популярни защото това до момента е най-доброто по отношение на цена, качество и време на строителството. Самата технология идва от нейното име - сглобена от дървен конструкция (рамка) в която се поставят плоскости, които като материал могат да използват дърво или друг като гипсфазер. Едно от предимствата е, че компонентите на нискоетажна сграда (стени, подове, и други елементи) се изработват от модерни и автоматизирани фабрики оборудването на които е контролирано от компютърна програма. Само по този начин може да се гарантира бързо производство на компонентите – за 2-3 дена, с високо качество и прецизност.

Как са се появили?

Това производство започва да се развива бързо след края на Втората световна война, когато е необходимо бързо и евтино решаване на проблема с жилищата. Те имат доста предимства по отношение на своите технически и експлоатационни характеристики. Това се дължи на появата на нови по-ефективни строителни материали и въвеждането на съвременни технологии и оборудване в производството. В продължение на няколко десетилетия, за подобряването на технологията панел-рамка и жилищно строителство,  водещите организации, правителствата на различни страни са инвестирали огромни суми пари. И днес те са сред основния вид строителство в повечето европейски страни, както и Япония, Канада и Съединените щати. В тези страни те заемат до 80% от индивидуално жилищно.

Тайната на популярността световен мащаб

Качество и трайност

Построени са от автоматизирано оборудвани заводи и от първокласни високотехнологични материали. Този тип осигурява точност и нуждата от допълнително нагласяне на размерите. Тъй като елементите се проектират на компютър те са с точност до милиметъра. Луксозните къщи, рамка-панел, построен в съответствие с всички стандарти на технологията може да издържат повече от 100 години. Опитът на много страни, особено Япония са доказали своята сеизмичната устойчивост: те издържат на земетресения до 7-8 по скалата на рихтер.

Висока енергоспестяваща функция

Благодарение на специалните многослойни стени, притежават уникални термални и енергоспестяващи функции, които могат успешно да използват във всеки дом, дори и при изключително студени климатични условия. Дърво осигурява ниска топлопроводност на стените на къщата в съчетание със съвременните високоефективни отоплителни уреди се спестява няколко пъти повече електрическа енергия за отопление. Ако трябва да се направи сравнение с тухлена стена, можем да кажем че тухлената ще бъди със същата топлинна ефектност ако е с дебелина 10-15 метра.

Бързото строителство по всяко време на годината

90% от строителните елементи на къщата са сглобяеми което съкращава срока на стоене, тъй като елементите могат да се сглобят за няколко дни, а общия период на строителството "до ключ" завършва в продължение на няколко седмици. Всички компоненти на къща (панели, таван, елементи на покрива) са произведени в затворени помещения, при конкретна и постоянна температура и влажност на въздуха, и се доставят на строителната площадка, опаковани в защитно фолио. Тъй като елементите са леки и само се монтират, като не се изисква използването на подемни машини, необходима е малко група от специалисти, да извършват монтажа. Нито един от готовите панели не изискват допълнителна обработка, за извършване на инсталацията. При повечето строителни процеси се изискват мокри материали, които след това трябва да изсъхват, докато тук това е напълно изключено. По всяко време на годината, с предварително подготвени основа, може да се построи, дори и в минусови температури.

Архитектурно разнообразие

Гладката повърхност на стената опростява и намалява разходите за вътрешна и външна декорация на дома. Технологията дава възможност за голямо разнообразие от архитектурни решения. Класически вид, компактни и функционални европейски домове, хубава изтънчен къща или със собствен дизайн аристократично имение - всичко това може да бъде удобно и надеждна със сглобяеми къщи тип панел рамка.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.