Канадска технология предимства и недостатъци

История на канадската технология

Този тип строителство се прилага широко вече над 50 години в Северна Америка и Европа. То се основава на така наречените SIP панели, от които се изграждат стените на къщите. SIP панелите представляват две дървени плоскости, между които е разположена изолация. В нашия сайт може да откриете огромно количество информация, а в интернет статии на различни езици, видео и клипове. Ако Ви предстои построяване на нов дом, и се колебаете между монолитна и сглобяема къща, най-добре за източници на информация да започнете от нашия сайт, тъй като ние го обновяваме ежедневно и използваме винаги най-актуалните и модерни технологии в строителството, за да направим вашия дом, най-доброто място за отдих и почивка. При нас може да намерите основните компоненти на нискоенергийните къщи, за техните преимущества и недостатъци, както и много друга полезна информация. В тази  статия, ще Ви запознаем с предимствата и недостатъците на канадския дом, какво е новото в тази технология и по какво тя се различава от конвенционалното строителство. Въпросите които сега вълнуват много голяма част от хората, които тепърва се запознават с тази тематика, отдавна са решени от учени и експерти в развитите страни. Резултатите на дългосрочни изследвания са публикувани в интернет.
Тъй като тази технология спада към сухото строителство (което може да бъде и с други технологии), тя има част от техните предимствата.


Не се заблуждавайте от погрешни мнения

  • Пожари: Често се засягат темите за пожари на къщи изградени с дървен материал и други подобни проблеми, които обаче никога не са се случвали. Това е довело на доста митове и недоверие към къщите с дървени материали, въпреки което тя все повече се развива в големите страни като САЩ, Русия и някои европейски държави. Източника на пожарите не са материала, от който е изградена сградата, а предметите и обзавеждането което е в нея. Ако се направи сравнение между силен пожар при монолитна и дървена къща, разликата е, че едната ще е нацяло изгоряла, а другата със 60% - 70% щети, ремонта на които трябва да е основен.
  • Сглобяеми - нестабилни. Думата сглобяеми се използва защото, носещите греди и стени се сглобяват с наръчни инструменти, без цимент или бетон. Една "сглобена къща" не може да се "разглоби". Основата е същата както монолитните сгради, с разликата че може да бъде по-малка и евтина, защото къщата от дърво е по-лека.

Общо между канадската и останалите технологии

  • Бърз строеж: по-бързия строеж се дължи на липсата на мокри материали и използването на готово компоненти, които се сглобяват без нуждата от кранове и други машини. Изграждането на къща с размер 100 кв м. може да се извърши от няколко опитни специалисти.
  • Евтини: Цената е по-ниска, защото се използват други материали и времето на изработка също е по-малко. Друг фактор е, че дървото не е станал толкова популярен строителен материал, както тухлите и бетона.
  • Нискоенергийни: съчетанието на изолация и дървени стени многократни намаляват разходите за отопление.

Разлики между канадската и останалите технологии

  • Стабилност: канадската е по-нестабилна, защото тежестта на покрива попада на стените. 
  • Екологичност: при канадските се отделят вредни вещества, докато при технология рамка-панел без SIP панели, веществата се отделят от външните стени.
  • Изолация: при този тип ефективността на изолацията с времето намалява, защото се използва стиропор, които има по-млък живот.

Заключение

Този тип строеж се е появил поради необходимостта от максимално бързо построяване на множество домове (след втората световна война в Канада), на които не се гарантира дългия период на ползване. Въпреки неговото използване и развитие, той има базови недостатъци, които липсват при другите принципи на построяване на дървени къщи.

Винаги актуална информация
В тази статия, както и в други статии на сайта, ние сме се опитали да предоставим отговорите на често задаваните въпроси на нашите клиенти. С времето възникват нови, поради което ние периодично нанасяме корекции, за да Ви предоставим винаги актуална информация. Поради това обема на статиите ни постоянно нараства.

Повече информация по темата може да прочетете тук. Следваща статия се явява продължение на тази.