OSB

osb
Шперплат отдавна загуби популярността си на пазара. Сегашния лидер, които изпълнява всички функции на шперплат е OSB. Той заема около 75% пазарен дял и присъства навсякъде, където се налага използване на дървени плоскости, дъски, шперплат и въобще където се налага използване на плоскости, дори и в строителството, в някои случаи той заменя бетонните плоскости, където няма нужда от повишена здравина или конструктивна функция.

Накратно за същността на ОСБ

В момента, все по-голяма популярност имат къщите изградено от този материал. Накрало за него може да се каже, че представлява усъвършенствана форма на дъската, която е проектирана за различни цели като строителството или използване в мебелите, за постигане на по-голяма здравина. Основните  му предимства са здравина, еластичност и устойчивост на влага, което позволява на плочите да се използва и във влажна среда.

Сравнение на OSB и шперплат

1. Неговата цена е по-ниска от тази на шперплата

Цените на стоки като структурни панели са изключително променливи и в този случай един лист OSB струва около 5 лева по-малко от колкото лист шперплат. Когато се използва в големи количества, се спестяват няколко стотен лева. Всяка една промишленост се крепи на търговците, които купуват от нея и за това цената е от голямо значение. Имало е редица случаи, при които тя е определящ фактор за популярността на даден продукт.

2. Прилики и разлики между OSB и шперплат

Според думите на някои от производителите на тези материали, няма реална разлика между двата състава им:
  • структурните им характеристики са равностойни
  • могат да се използват взаимозаменяемо
  • експлоатационните им свойства са еднакви
  • имат еднаква уязвимост на атмосферните влияния
  • монтират се с помощта на един и същите методи
Въпреки това, съществуват различия, които трябва да знаете и поради които ОСБ намира приложение в строителството

3. Плюсове на OSB

  1. OSB има по-голяма приложимост, а не само цената го прави популярен.
  2. При него по-ефективно се използват ресурсите, те може да бъдат направени от малки бързорастящи дървета, много от които са във ферми, не в гори.
  3. Дължината му може да достигне до  16 фута (или понякога дори повече), а шперплата обикновено е ограничен до 8 до 10 метра. OSB може да се погвали с по-голяма плътност.
  4. Боя на слоевете на OSB могат да достигнат до 10 пъти повече от колкото шперплата.

3 Какви са неговите минуси

В обратна посока можем да кажем че OSB е по-тежък, може би защото е по-плътен. Но това не оказва голямо влияние върху използването и производството му.

4 Как двата материала реагират на влагата

Най-голямата разлика между двата състава е как те реагират, когато са изложени на големи количества влага в продължителни периоди от време. Може да се каже че по това отношение шперплата превъзмогна осб плоскостите.

4.1 Шперплат

Когато се намокри той е склонен да се подува и след като изсъхне се връща в нормално състояние. Той набъбва в малки размери и изсъхва бързо.

4.2 OSB

При него отнема повече време да се намокри, но и отнема повече време, за да изсъхне. Когато той се намокри също се надува, но само по ръбовете и след като изсъхне, тези ръбове остават деформирани дори и след като материалът се изсуши.
Производителите настояват, че OSB има проблеми с власата, които предстоят да се отстранят. Съществуват и такива, които могат са издържат, но те са специални водоустойчиви, като с предпазени от пронизване на вода в тяхната структура.

Структура и състав на OSB

Предназначение Oriented Strand Board (OSB), разработена за първи път през 1980 г., представлява  дървен панел, който е предвиден за жилищно строителство. Той е специално проектиран да бъде надежден, екологично чист и ефективен дървен панел. Неговата цел е да предпазва от лошите атмосферни влияния, които могат да се изменят  в много широк спектър и гарантира дълъг живот на къщата. Дърветата се обработват по точно определени стандарти. Поради неговите характеристики, той се използва във всички области на нашите домове, където се изисква здравина, твърдост и издръжливост.

Как се изработва

изработка на osb плоскости
Изграден е от тънки правоъгълни дървени ленти, които са кръстовидно залепени, компресирани и свързани заедно с восък и смола (95% дърво, 5% восък и смола). Частиците се поставя в термична преса за компресиране, която разтапя смолата. Редуващите се слоеве са залепени със смола под висока температура и налягане. При изработката се използват само свежи отрязани дървета от устойчиви бързорастящи гори (само иглолистни дървета) или ферми за дърва. В производствения процес може да регулира дебелината, размера на панела и здравината му. Панелите нямат вътрешни пукнатини или кухини, което ги прави устойчиви на вода и влага въпреки, че се нуждаят от допълнителен слой, за постигане на пълна водоустойчивост. Поради тази устойчивост в него не се развива плесен. Повечето OSB в света се правят в САЩ и Канада в големи количества, като използват по-модерни технологии. Полученият продукт е много здрав, устойчив и притежава характеристики подобни на шперплат. Има свойства, подобни на шперплат, но е по-евтин. Тестовете показват, че има по-голям капацитет на натоварване от обикновените дървени плочи. Той е заменил шперплат в много страни, особено в Северна Америка. В състава си се съдържат вещества, които го предпазват от паразити, гризачи и други.

 

Външен вид, декорация и дизайн

външен вид и дизайн на osb плоскостиПлоскостите могат да имат различен външен вид, в зависимост от тяхното приложение. На снимката в дясно сме поставили три плоскости, като две от тях са с декорация. По-долу сме разположили изображения на приложението им при мебелите, различни стелажи за магазини и въобще навсякъде където трябва да се използват плоскости или дъски с правилна форма.Дори в някои случаи се ползват като частична топлоизолация. Ако стените са прекалено студено, поставянето на този материал води до определени подобрение, а средствата за минимални.
свързване на osb
На тази снима се вижда как две плоскости могат да се съединят.По този начин направени, те могат да се съединяват до каквито размери е необходимо. Характеристиките им като лека гъвкавост и здравина ги прави идеални за изработка на големи и малки мебели, дивани, табуретки, а декорацията която може да им се предаде няма ограничение. На следващите две снимки ще видите тяхното широко приложение. За снимката със стелажите е характерно, че при забиране на гвоздей, той може да понесе силни натоварвания (20 - 30 кг.) без да се наруши цялостта на OSB или размера на получения отвор да се увеличи.



използване на osb плоскости в мебелитеширока употреба на осб плоскости



Използването им в сглобяемите къщи

Ние предлагаме множество опции за довършване на декорацията на панелите. Тъй като панелите са гладки и изработени от дърво, може да се постигнат оригинален декоративен ефект. Вашата къща, изградена от OSB плоскости, ще стане още по-привлекателна, както вътре, така и отвън. Ние стриктно следваме инструкциите на производителите при използване на довършителни материали. Преди да се пристъпи декорацията, стените трябва да се подготвят за нея. В зависимост от това какъв ефект желаете да получи, се избират различни довършителни материали. Например ако искате да получите гланцово покритие, тогава те трябва да се грундират. Ето защо ние предлагаме огромен избор от декоративни материали, предназначени да дадат на дома Ви уникален архитектурен дизайн.  На разположения са голямо разнообразие от текстурирани мазилки, богат избор от бои и лакове подходящи за OSB панели. Всички продукти които използваме нямат отрицателно въздействие върху панелите.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.