Лукс или необходимост

Сигурно напоследък все по-често попадате на материали свързани с така наречените „сглобяеми къщи“. Това се дължи на факта, че този тип постройки добиват все по-голяма популярност не само у нас, но и по целия свят. Основните предимства на тези сгради са бързия монтаж и отличните изолационни свойства, с които разполагат. Това, обаче не са единствени предимства на нискоенергийните къщи. Те разполагат с още куп други качества, които не са за подценяване, но за тях ние от Мисия нов дом ще Ви разясним по-късно и малко или много ще даде отговор на въпроса Лукс или необходимост са сглобяемите къщи.
Нека първо се запознаем нагледно с това какво представляват тези къщи, по каква технология се разработват и какви материали се използват за направата им.

Замяната на бетона с дърво дови до нови качества

Най-често се изработват от дърво, тъй като до момента не, е открит материал, който да, е същевременно лек, устойчив, плътен и с дълъг живот на употреба. Другата причина, поради която дърво се използва са прекрасните физически и механически качества, с които разполага. Едно от тези качества, е високата якост, която му позволява да издържи на сериозни натоварвания, без да се повреди по един или друг начин. Другото съществено предимство на дървения материал, е изключителната му лекота, която може да помогне доста при странични натоварвания, каквито могат да бъдат предизвикани при земетресение. Ако трябва да сравняваме дървесината със стоманобетонната, то съотношението между теглото и якостта при дървото, е много по-добра! И не на последно място, е важно да отбележим, че дървото допринася много повече за комфорта и уюта от всеки друг материал.


Само от дърво ли се състои структурата им?

Както споменахме вече, сглобяемите къщи разполагат с много добра изолация и именно поради тази причина те са известни още под името „нискоенергийни къщи“. За изолирането на сградата се използват материали, които по никакъв начин не могат да навредят на човека или природата. Един от тези материали, е каменната вата. Тя се полага в конструкцията на стените и благодарение на отличните й качества осигурява перфектна шумо/топлоизолация на цялата сграда. Каменната вата, е трудно запалима и разполага с добра защита срещу различни видове бактерии, насекоми и други организми. Освен каменна вата, за изолирането на къщата се използват още редица други материали, като гипсофазер, ПДЧ, ОСБ и т.н. Тук можем да отворим една скоба, че последните 2 материала отделян известно количество вредни вещества. Повечето хора реагират, че в днешни времена има редица вредни материали дори и храни, но ние когато изграждаме къщи, поставяме OSB панелите като външна част на стената, за да може количеството вредни емисии да не влиза в къщата. Това е лесен и ефективен начин, с който се решава този проблем.

Нова технология, нови преимущества

И накрая както обещахме, нека обобщим някои от основните им предимства, поради които все повече хора се решават да си построят такъв дом:
  • Бърз и лесен монтаж. Обикновено изграждането на една нискоенергийна къща не отнема повече от 2-3 месеца. Като в зависимост от квадратурата на имота, е възможно срокът за изпълнение да бъде по-кратък!
  • За направата на къща от този тип строителство се използват само екологично чисти материали, които по никакъв начин не биха оказали неблагоприятно влияние върху околната среда и човека.
  • Невъзможно образуване на влага по стените, прозорците и т.н. Това се дължи на факта, че този тип строителство използва други материали, които не биха могли да доведат до образуването на конденз. Повече информация за влагата  сме разположели тук
  • Перфектна изолация, която позволява постигането на желаните температури в жилището, без да се използва голямо количество енергия.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.