Пестене на електричество от отопление по нов начин

Каква е ситуацията в типичните български жилища?

Скъпо отопление от всички гледни точки

Една от причините  за нашумялата популярност на нискоенергийните сглобяеми къщи е продиктувана от непрекъснатото нарастване на енергията в световен мащаб. Не само цените не електричеството нарастват, но тенденциите сочат, че цената на природния газ също ще се увеличи. Колкото е по-топла къщата толкова повече ще плащате за разходи. Инвестицията в отоплението, което правите днес, ще се още отплати в първите години. Къща, построена от тухли няма да е особено топла. Дори и тя да бъде с изолация, няма да има такава топлинна ефективно, както една сглобяема нискоенергийна къща.. Ако заложите на монолитен дом ще бъдете принудени да похарчите доста пари за да я поддържате топла. Това често срещам проблем, особено в жилищните сгради. Строители и инвеститори в този сектор остава притеснени за тези разходи. И всички тези проблеми възникват във вилните селища, които не са предпочели към преминаване на дървено строителство.

Липса на комфорт и уют

От друга гледна точка, отоплението може да се разглежда като комфорт. Добре ни е позната неприятния момент в студената зима със замръзнали улици, когато влезем у дома, очакваме да е топло, но се оказва, не достатъчно. Бързаме да включим климатика или печката, работи над 15 минути, а топлината е почти неосезаема. Други варианти за да включим таймера на отоплителния уред, за да може 30 минути преди да сме се прибрали, той да е работил. Това е едно от идеалните решения, ако искаме да се приберем в топъл дом. В този случай, неприятна се оказва сметката за ток, защото ако всеки ден уреда работи 30 минути повече и ако е вентилаторна печка или конвектор, неговaта консумация няма да е по-малка от 2kW!
С електрическо отопление не може да се затоплят стените, а само въздуха. Именно това прави климатиците евтино, но не подходящо решение. До 15 минути след тяхното изключване, стените и прозорците бързо изстудяват стаята. Веднъж изстинала, нейното отопление не може да е за по-малко от 15-30 минути.
Единственото решение за отопление в жилище без подходяща изолация се явяват печките на твърдо гориво.

Защо трябва да инвестираме за отопление?

Каква е разликата между апартамент и крайградска къща?

Крайградските еднофамилни къщи трябва да бъдат построени с много по-добра защита от ниски температури от колкото се изисква по стандарт. Не трябва да се забравя, че около обекта, очевидно ще бъде два пъти "по-студено" в сравнение с апартамент! При високото строителство, в най-лошия вариант само част от стените (или тавана) на  апартамента се явяват външни. В най-лошия случай може да се получи, изградената индивидуална къща да не отговаря на изискванията за топлинна защита. Разходите за отопление на тези домове са зашеметяващи за техните собственици. Поради това много хора изграждат домовете си от тухла или поставят скъпи изолации.

Да погледнем реален пример

Дълбочината на проблема за пестене на енергия може да се посочи със следния пример: (Дания) е построила сграда с енергийно ефективни офиси през 2000 година. Консумацията на енергия за ден на офис с размер 20 кв.м е 2 kW!
Слоя изолация на сградата достига половин метър. Това термична защита вече не е екзотика. В Дания средната януарска температура - 0 ° C. За справка, при пасивната къща тази консумация може да бъди дори по-малко.
Голяма част от жилищните къщи  в България са морално остарели (10 kW на ден при стая с размер 20 кв.м.). В съвременните условия топлинната ефективност не може да бъде пренебрегната. Традиционните технологии са довели до изграждането на многослойни структури с техните специфични проблеми. Стените са направени от тухли, на които е нанесен допълнителен слой изолация. Допълнителната изолация не само води до по-висока цени, но също така и към нови проблеми. Често много сериозни проблеми е мухъла, влагата и др.

Защо дървените къщите се изолират?

Дърво в сравнение с тухлите и бетона има няколко пъти по-ниска топлопроводимост и около 30% по-малко от тази на силикатни блокове и пяна. Материалите които са с по-малка топлопроводимост са минерална вата, каменна вата или полистирол. С навлизането на енергийния въпрос, съвременните строителни норми значително са променили изискванията на топлопроводимостта на стените. Според тях, дебелината на външните стени изградени с ламиниран дебелина фурнир, трябва да бъде около 40 см, а на масивна дървена къща от дървени трупи около 50 см - това е изключително рядък и скъп екзотичен вид на къща. Ако стените на къщата се изолират, тези модерните строителни норми ще се променят.

Дървена къща с или без изолация

Има хора, които никога няма да се откажат от познатата естетиката на къщите изработени от „чисто дърво” с красиви ъгли и вълнообразни текстури на стените. Те могат да пренебрегнат съвременните изисквания и да я изградят както обикновено, чрез трупи с дебелина 24-28 см, осъзнавайки, че разходите за отопление ще бъде доста големи, особено ако къщата се отоплява с електричество. Енергийните цени постоянно нарастват, а заедно с тях и разходите за поддържане на отоплението. Да, къщата с ламиниран фурнир дървен или трупи са много красиви, но за тази красота трябва да плати. Тези хора, които поставя акцент върху външния вид и комфорта трябва да мислят и за изолация, защото поддържането на микроклимат неизменна и задължителна част от комфорта.

Как се изолира една дървена къща?

Стените, направени от обикновен, рендосан дървен материал се изолират чрез технология наречена вентилируема фасада. Подобен метод се използва широко в градското строителство. Изолация от стъклена вата с дебелина около 10 см се поставя директно върху стената от дървен материал, като както и между изолацията и фасадата се остава въздушен процеп в който въздухът циркулира свободно в случаи, че в атмосферата на излишната пара.

Да не пропускаме външния вид - довършителни имитации

За постигане на прекрасен външен вид може да се ползва имитация на дървен материал – това е дъска от ламиниран фурнир. Тя придава почти перфектно възпроизвеждане на вид на къща от слепени греди. Такива изображения може да видите тук. Като цяло вариантите се на ограничени, ние се спряхме на имитация на дърво, защото е такава темата, но може да се ползва:
  • мазилка
  • възпроизвеждане на тухлена зидария,
  • каменна облицовка
  • облицовъчни тухли
  • фасадни плочки
Както се уверихте, възможно е изолираната дървена къща да има вид на каменна сграда.

Предимства на вентилируема фасада

Дали изолацията на дървена къща е нещо повече „пестене на електричество от отопление по нов начин”?
  • Стените и конструкцията скрити по изолационния слой са предпазени от всички неблагоприятни на капризите на времето - атмосферни и температурни колебания.
  • екология – според някои специалисти, те са още по-добри от домовете с ламиниран фурнир дървен или sip панели.  Стените липсват вредни вещества и лепила.
  • водните пари лесно преминават през изолацията, не се задържат и не се кондензират в нея. Подробна информация по този въпрос може да видите в една от по-старите ни теми в параграф защо влагата не оказва влияние на дървото.
  • в случай на повреда при теч от покрива или други случаи, тя лесно се подменя.

Проектиране и изграждане на всички видове дървени къщи, „Мисия нов дом” препоръчва изолиране с вентилируема фасада, които имат, по наше мнение, най-доброто съотношение цена / качество.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.