Нискоенергийни къщи

Нискоенергийни къщи от дърво. Изграждане на най-ниски цени. Високоефективна изолация от каменна и минерална вата, за най-добри резултати.

Къща от икономична класа

Мнозина все още продължават да вярват, че къщите стават все по-скъпи. Може би са прави, но винаги има и алтернативни варианти. Например строителствата с различни технологии за с различни цени и характеристики за комфортен живот. Вариантът за къща с рамкова дървена конструкция е икономична класа и може да бъде решение на много хората със средни доходи. Строителството й до ключ е по-евтино от монолитно, което е дори без довършителни дейности. Друга важна особеност е че, стандартите за изграждането им изискват използване на качествени и екологични материали, което несъмнено ще окаже положително влияние на комфорта, при прекарването Ви в дома. В интернет е пълно с информация за основните предимства на този тип жилища, но винаги се намира нещо ново да се добави. Например при покупка на такава къща Вие спестявате пари от много фактори. Технологията на строителство е по-различна, използва други материали, които се прилагат по различен начин спрямо познатите тухлени и панелни жилища. Прилагането на тези материали, Ви позволява да спестите значителна финансова част от спестяванията Ви. Например много хора започват все по често да си задават въпроса за къща или апартамент? До преди десетилетия, малко хора можеха да си позволят такъв лукс, но от тогава насам нещата са се променили. Други си задават въпроса дали тези жилища са стабилни при положение, че са по-евтини и са изградени с дървена конструкция. Всъщност двете неща - евтини и дървена конструкция, малко се препокриват и взаимно се допълват, но за това ще поговорим малко по-късно. Следва да отбележим, че тези къщи за по-здрави и стабилни от очакванията на мнозина. На посочения линк може да разберете защо, а тук ще вмъкнем само няколко думи.

Скъп климатик или изолация?

Правилният избор на изолация е една от основните задачи в строителството на дървени къщи. До голяма степен от това зависи комфорта в дома. Няма значение дали къщата ще се ползва само за зимния или летния сезон.
Между различните сезоните има няколко характерни разлики:
  • през зимата отоплението е задължително, а през лятото охлаждането може да се приема като лукс или удобство
  • енергията която е нужда за да се отоплява една стая е няколко пъти по-голяма от тази, при която тя ще се охлажда

Изолация вместо климатик през лятото

В някои случаи само с изолация, дома може да бъде хладен през лятото, което елиминира нуждата от климатик. При използването на климатик сериозен проблем се явява, принудителната конвекция на въздуха. Голяма част от хората са чувствителни към вятър, а непрекъснатия полъх от климатика не само че е неприятен, но довежда до схващания. Вероятността да се разболеем от климатика през лятото е по-голяма от тази през зимата, дори и в слабо отопляван дом. В последните няколко години все повече се засилва зеленото насърчаване и се появяват нестандартни решения като стени покриви със зеленина:
  • https://plus.google.com/112498024266682329959/posts/6BxSptmXZQu
  • https://plus.google.com/112498024266682329959/posts/H698qfkQGde
Това нестандартно решение е перфектно за запазване сградата хладна, без да се ползва климатик, а в същото време има изключителен вид!

Пестене на електричество от отопление по нов начин

Каква е ситуацията в типичните български жилища

Скъпо отопление от всички гледни точки

Една от причините  за нашумялата популярност на нискоенергийните сглобяеми къщи е продиктувана от непрекъснатото нарастване на енергията в световен мащаб. Не само цените не електричеството нарастват, но тенденциите сочат, че цената на природния газ също ще се увеличи. Колкото е по-топла къщата толкова повече ще плащате за разходи. Инвестицията в отоплението, което правите днес, ще се още отплати в първите години. Къща, построена от тухли няма да е особено топла. Дори и тя да бъде с изолация, няма да има такава топлинна ефективно, както една сглобяема нискоенергийна къща.. Ако заложите на монолитен дом ще бъдете принудени да похарчите доста пари за да я поддържате топла. Това често срещам проблем, особено в жилищните сгради. Строители и инвеститори в този сектор остава притеснени за тези разходи. И всички тези проблеми възникват във вилните селища, които не са предпочели към преминаване на дървено строителство.

Липса на комфорт и уют

От друга гледна точка, отоплението може да се разглежда като комфорт. Добре ни е позната неприятния момент в студената зима със замръзнали улици, когато влезем у дома, очакваме да е топло, но се оказва, не достатъчно. Бързаме да включим климатика или печката, работи над 15 минути, а топлината е почти неосезаема. Други варианти за да включим таймера на отоплителния уред, за да може 30 минути преди да сме се прибрали, той да е работил. Това е едно от идеалните решения, ако искаме да се приберем в топъл дом. В този случай, неприятна се оказва сметката за ток, защото ако всеки ден уреда работи 30 минути повече и ако е вентилаторна печка или конвектор, неговaта консумация няма да е по-малка от 2kW!
С електрическо отопление не може да се затоплят стените, а само въздуха. Именно това прави климатиците евтино, но не подходящо решение. До 15 минути след тяхното изключване, стените и прозорците бързо изстудяват стаята. Веднъж изстинала, нейното отопление не може да е за по-малко от 15-30 минути.
Единственото решение за отопление в жилище без подходяща изолация се явяват печките на твърдо гориво.

Защо трябва да инвестираме за отопление

Каква е разликата между апартамент и крайградска къща?

Крайградските еднофамилни къщи трябва да бъдат построени с много по-добра защита от ниски температури от колкото се изисква по стандарт. Не трябва да се забравя, че около обекта, очевидно ще бъде два пъти "по-студено" в сравнение с апартамент! При високото строителство, в най-лошия вариант само част от стените (или тавана) на  апартамента се явяват външни. В най-лошия случай може да се получи, изградената индивидуална къща да не отговаря на изискванията за топлинна защита. Разходите за отопление на тези домове са зашеметяващи за техните собственици. Поради това много хора изграждат домовете си от тухла или поставят скъпи изолации.

Какво означава нискоенергийно жилище

Като за начало нека първо поясним какво означава понятието нискоенергийна къща. Това, е сграда, при която разходитеза климатизация не надвишават 30-60 kwh/m2 за година. За да добиете някаква представа ще споменем, че средните разходи при монолитните сгради достигат от 150 до 300 kwh/m2 за същия период от време. Най-ниски разходи за отопление и охлаждане ще получите при пасивните къщи – при тях разхода не надвишава 15 kwh/m2.

Нискоенергийните къщи се делят на два вида. Според материала, от който са произведени те могат да бъдат дървени или метални.

  • С метална конструкция – благодарение на висококачествения метал, който се използва за направата й, се увеличават значително якостните качества на сградата. Въпреки това, обаче те не са толкова популярни, тъй като, е възможно да се образуват т.нар. термо-мостове, които се получават следствие на неговата топлопроводимост. Освен това метала лесно бих се деформирал следствие на неблагоприятните климатични условия.
  • С дървена конструкция- при този тип са изчистени всички недостатъци, които се срещат при металните конструкции. Дървото, е много по-малко топлопроводимо сравнение с метала и поради тази причина, е напълно невъзможно да се образува конденз. Освен това дървото, е изключително устойчив и гъвкав материал – на каквото й напрежение да бъде изложен, не би могъл да се деформира по един или друг начин. И не на последно място трябва да отбележим, че дървените сглобяеми къщи са с изключително лека конструкция, която им позволява да бъдат устойчиви на земетресения, урагани и други природни бедствия. За недостатък можем да отбележим, че, ако дървения материал предварително не бъде обработен със специални химикали, то той става лесна жертва на всякакви паразити и насекоми – гъбички, плесен, дървояд и т.н.

Конструкция на нискоенергийните къщи с рамка панел

В България често къщите с дървена конструкция се наричат канадски. Това се дължи на факта, че проектирането и изграждане на енергийно ефективни къщи с дървена рамка са основен национален стандарти за жилищното строителство в Канада. При SIP технологията се използва дървена конструкция, а стените на къщата представляват SIP панели. Този принцип на изграждане на къщи носи названието „Канадска технология”. В действителност тя е развитие на панелното строителство, но с разлика че се използва дървен материал. Панелите са произведени във висококачествени заводи, в които има засилен контрол на качеството.

Конструкция посредством SIP панели

Забележителното при този тип строителство, е че SIP панелите са част от конструкцията на къщата. В резултат на това, тежестта на покрива се упражнява не само върху конструкцията но и върху панелите. Това дава възможност за намаляване цената на къщата, защото се използват по-малко носещи греди. Ние не използваме СИП панели, точно поради тази причина - конструктивно те не са токова здрави, колкото плътното дърво. За този въпрос ще посочим няколко примера, първия е от строителни компании със сип технология:
"Съчетанието на дървена рамка и панел, прави къщата много здрава. Тя може да издържи на торнадо, земетресения, дори и на падащи дървета , а покрива издържа на силни ветрове. На следващата снимка може да видите последиците от преминаването на разрушителен ураган, който отнася всичко по пътя си, но единственото здраво нещо, което е останало са стените на къщата."

Как нискоенергийните къщи спестяват енергия за отопление

Нискоенергийните къщи бързо се затоплят поради малкия топлообмен на стените. В този случай може да икономисате много топлинна енергия, ако ви се наложи да излизате за по-дълго време, като изключите отоплителните уреди. Няма нужда да оставяте печката или климатика постоянно да работи защото, стаите бързо се затоплят.
Това е един от основния проблем на днешните жилища – високия топлообмен на стените. Поради това хората се принуждават да правят големи, разходи за отоплените, при които се наблюдават следните две груби грешки:
  • купуват се скъпи климатични системи, които имат висока изходна мощност, а ниска консумация за да могат бързо да отопляват помещенията.
  • не се спират за да могат да може да поддържат топлината, тъй като стаята веднъж изстинала тя бавно трудно ще се стопли и ще изисква много енергия.

Енергийно ефективни къщи - история и бъдеше

Повечето хората смятат, че бъдещите домове трябва да бъдат с четири спални, две бани, двойно-етажна къща с прекрасна гледка - някъде в планината. А  може би  къща до морето, която има огромен прозорец и тераса с изглед към него. Но домът на бъдещето вероятно не е токова свързан само с това къде се намира, а като начин на живот, който да бъде улеснен, с по-мака консумация и др. Освен това, на лице ще е  творчество и иновации в изработка на жилищата.  Това са някои от идеите на социалния и индустриален инженер Жак Фреско.

Развитието на сглобяемите къщи

В Америка, Канада и Европа нискоетажните сгради могат да се нарекат класика.  Днес това строителство се вдъхва в цивилизования свят, като основната му цел е да се намалят потреблението на електроенергия, необходима за отопление. Все повече страни вече изразяват предпочитания към тях, тъй като се характеризират с най-голяма икономия на топлинна, превишаваща няколко кратно всички останали строителни технологии за спестяване на енергия.
Безспорен лидер в това отношение е Северна Америка (САЩ и Канада). Те силно прилагат тези технологии, където 80% от къщите които се строят са нискоенергийни. В Америка над 30 милиона семейства, които живеят в селища са с такива жилища. Във Финландия, делът на дървената конструкция се оценява на 42%. В Япония успехът на дървена строителната индустрия е постигнала е по-голям процент около 50%. Франция построява годишно около 7000 жилища на дървена конструкция, което с 5 - 10% от строителството на отделните жилищни къщи.

Спести пари от много фактори

Замяната на тухлена стена с дебелина от 500 мм със OSB + изолация 174 мм в двуетажна къща с площ от 130 м2, ще спести 5-10 хиляди киловатчаса енергия за отопление. Нискоенергийните къщи в Германия и Канада се отопляват предимно с електроенергия, мощността на която не много голяма. Има няколко аргументи в полза на този вид строителство. Цената на монтаж на отоплителен електроуред (климатик, инфрачервени нагревателни уреди.. ) е незначителна в сравнение с отоплението с газ, течни и твърди горива. Парите, които са необходими да се направи инсталацията за отопление с газ, са достатъчни да се плащат сметките за електричество в продължение на много години, ако къщата е изградена от дърво и има добра изолация. Напълно нормално е 10 кв. метра да се отопляват с мощност по-ниска от 1 kW. Обикновено в нашите домовете тази мощност варива около 1.5 - 2 kW. Най-евтиния вариант за отопление с електрическо е климатичната система.

Лукс или необходимост

Сигурно напоследък все по-често попадате на материали свързани с така наречените „сглобяеми къщи“. Това се дължи на факта, че този тип постройки добиват все по-голяма популярност не само у нас, но и по целия свят. Основните предимства на тези сгради са бързия монтаж и отличните изолационни свойства, с които разполагат. Това, обаче не са единствени предимства на нискоенергийните къщи. Те разполагат с още куп други качества, които не са за подценяване, но за тях ние от Мисия нов дом ще Ви разясним по-късно и малко или много ще даде отговор на въпроса Лукс или необходимост са сглобяемите къщи.
Нека първо се запознаем нагледно с това какво представляват тези къщи, по каква технология се разработват и какви материали се използват за направата им.

Замяната на бетона с дърво дови до нови качества

Най-често се изработват от дърво, тъй като до момента не, е открит материал, който да, е същевременно лек, устойчив, плътен и с дълъг живот на употреба. Другата причина, поради която дърво се използва са прекрасните физически и механически качества, с които разполага. Едно от тези качества, е високата якост, която му позволява да издържи на сериозни натоварвания, без да се повреди по един или друг начин. Другото съществено предимство на дървения материал, е изключителната му лекота, която може да помогне доста при странични натоварвания, каквито могат да бъдат предизвикани при земетресение. Ако трябва да сравняваме дървесината със стоманобетонната, то съотношението между теглото и якостта при дървото, е много по-добра! И не на последно място, е важно да отбележим, че дървото допринася много повече за комфорта и уюта от всеки друг материал.