Енергийно ефективни къщи - история и бъдеще

Повечето хората смятат, че бъдещите домове трябва да бъдат с четири спални, две бани, двойно-етажна къща с прекрасна гледка - някъде в планината. А  може би  къща до морето, която има огромен прозорец и тераса с изглед към него. Но домът на бъдещето вероятно не е токова свързан само с това къде се намира, а като начин на живот, който да бъде улеснен, с по-мака консумация и др. Освен това, на лице ще е  творчество и иновации в изработка на жилищата.  Това са някои от идеите на социалния и индустриален инженер Жак Фреско.

Развитието на сглобяемите къщи

В Америка, Канада и Европа нискоетажните сгради могат да се нарекат класика.  Днес това строителство се вдъхва в цивилизования свят, като основната му цел е да се намалят потреблението на електроенергия, необходима за отопление. Все повече страни вече изразяват предпочитания към тях, тъй като се характеризират с най-голяма икономия на топлинна, превишаваща няколко кратно всички останали строителни технологии за спестяване на енергия.
Безспорен лидер в това отношение е Северна Америка (САЩ и Канада). Те силно прилагат тези технологии, където 80% от къщите които се строят са нискоенергийни. В Америка над 30 милиона семейства, които живеят в селища са с такива жилища. Във Финландия, делът на дървената конструкция се оценява на 42%. В Япония успехът на дървена строителната индустрия е постигнала е по-голям процент около 50%. Франция построява годишно около 7000 жилища на дървена конструкция, което с 5 - 10% от строителството на отделните жилищни къщи.

С тези модерни дървени жилища зимите са много по-топли, а материалите от които се изграждат са трайни и екологично чисти. Този ефект се постига с добавянето на повече и по-ефективна изолация. Почти цялата къща: стени, таван са с голямо количество изолация.
Днес Американската асоциация на строителите планира в рамките на пет години, за да улови 5% от пазара на построените домове.  Като се има предвид разнообразието на технологии и изграждането на огромния мащаб на жилищата в САЩ, това ще бъде истинска революция в строителството на индивидуалните къщи.
С по-малък интерес и забавяне, SIP технология се появява и в българския строителен пазар. Ръста на изграждането им все повече се увеличава, поради фактите, че те се изработват по-бързо, струват по-евтино, а през зимата разходите за електроенергия са значително по-малки. Класическия вариант на сандвич панелите (SIP) е приемливо издръжлив, поддържа къщата топла с трислойна структура, състояща се от две дървени плочи, между които под налягане е залепени слой от плътна изолация. Това все пак е една от първите технологии, а в момента има далеч по-добри на не по-висока цена.

SIP технология - началото на новото строителство

SIP технология прави строителството евтино и бързо. Тази панели най-вече се използването за построяване  на индивидуални къщи. С тях може да се елиминират различни  проблеми като висока цена на отопление или по-висока скорост на изграждане на къщата. Това е началото на дървеното строителство, което до момента доста се е променило, а самата SIP технология започва да губи своята популярност поради нейните недостатъци. Но все пак има още хиляди домове, които са изградени по този начин, което показва колко по-добро е съвременното  строителство на дървени къщи.

Архитектура на интелигентните домове

Архитектурата на бъдещите домове ще се развива на съвсем различна основа от тази днес. Структурни елементи ще бъдат достатъчно гъвкави, за да може да се изградят според най-добрите индивидуалните предпочитания. Например къщите със сглобяеми модули въплъщаваща висока степен на гъвкавост, немислими за миналото, могат да бъде построени на всяко едно място: сред гори, на върха на планината, или на отдалечени остров.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.