SIP панели

Те представляват две OSB плоскости, между които има изолация от стиропор. С тях се изграждат стените на сглобяемите къщи, които са по канадска технология. Тук сме разположели няколко теми "за или против SIP панелите", за техните предимства и недостатъци, спрямо другите технологии на сухо строителство.

SIP панели - това което трябва да знаете

Тук ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за тази технология, с нейните предимства, но ще обърнем повече внимание на нейните  недостатъците, които не се споменават в интернет и от доста строителни компании. Ние не използваме тази (остаряла и нетрайна) технология за изграждането на сглобяеми къщи и в следващите редове ще обясним защо. За да бъдем ясни ще започнем със структурата, изграждането и „предимствата” на SIP панелите. SIP (структурно изолационна плоскост), използван в строителството на къщи по канадска технология. Нарича се още сандвич панел.Чрез тях се изграждат стените на сградите.
Структура
Той е изграден от външна и вътрешна OSB плоскост, между които е поставена топлоизолация от стиропор. При изграждането им OSB плоскостите, се залепват със синтетични лепила и смоли чрез преса под високо налагане, за да се гарантира целостта, здравината и дълготрайността на целия панел.
Какво е OSB плоскости?
Абревиатурата произлиза от „ориентирани дървени чипове”. Тези  малки дървени части, които виждате на SIP панела, при производството се избелват от бавнорастящи иглолистни дървета, които са изключително здрави. След това се залепени със специална смола и преминават отново през преса, за да бъде крайния материал плътен и здрав. Ориентирани дървени чипове - отделните парченца се разполагат по точно определен начин, с цел получаване на структура, която може да издържа на натоварване и огъване, без да се наруши целостта й.

Изолация при SIP панели на сглобяемите къщи

Ние не сме сред привържениците на SIP панелите, за това тук ще вметнем както плюсове така и минуси на тяхната изолация. Като за въведение ще вмъкнем, че ефективната изолация на панелите, не произхожда толкова от тяхната технология, колкото от дървения материал, който е сред най-добрите изолатори. Топлоизолацията която се постига със СИП панелите може да се постигне и с много други технологии и методи, които ще обесим по-долу.

Тухлената стена
Тухлената стена е подходяща по отношение на здравина, издръжливост, дълголетие. Но за изолация на тухлена стена, въпросът става доста по-сложен. Изолацията при нея е скъпа и трудна. Изолация на голяма сграда изисква цял въпроси: за какъв климат ще се използва, скъпи ремонти... До голяма степен това са въпросите, които упрекват модерните енергийно ефективни технологии. Не бива да се пропуска, че има влияние и на различни технологични при изолацията на каменни стени. В индивидуалното строителство всичко това може да се избегне, вместо да инвестирате напразно, може да спестявате!

Технология рамка-панел

Днес това е  една от най-популярните технологии за строителство на нискоетажни сгради в света. В България също стават популярни защото това до момента е най-доброто по отношение на цена, качество и време на строителството. Самата технология идва от нейното име - сглобена от дървен конструкция (рамка) в която се поставят панелите, които за материал използват дърво. Едно от предимствата е че компонентите на нискоетажна сграда (стени, подове, и други елементи) се изработват от модерни и автоматизирани фабрики оборудването на които е  контролирано от компютърна програма. Само по този начин може да се гарантира бързо производство на компонентите – за 2-3 дена, с високо качество и призивност.
Как са се появили?
Това производство започва да се развива бързо след края на Втората световна война, когато е необходимо бързо и евтино решаване на проблема с жилищата. Те имат доста предимства по отношение на своите технически и експлоатационни характеристики. Това се дължи на появата на нови по-ефективни строителни материали и въвеждането на съвременни технологии и оборудване в производството.  В продължение на няколко десетилетия, за подобряването на технологията панел-рамка и жилищно строителство водещите организации, правителствата на различни страни са инвестирали огромни суми пари. И днес те са сред основния вид строителство в повечето европейски страни, както и Япония, Канада и Съединените щати. В тези страни те заемат до 80% от индивидуално жилищно.

Ефективността на дървените материали и SIP панелите

В интернет има доста информация, колко е ефективна изолацията на SIP, но се пропуснати няколко важни момента. Единия от тях е, че високата ефективност не се постига толкова от технологията на панелите, колкото от използването на дърво и изолация. При панелите е характерно, че изолацията между двете OSB плоскости е поставяна с високо налягане, за да бъде плътно между тях. Топлинните свойства могат да се постигнат и без да бъде така поставена. Една от причините поради които се поставя по този начин е, нейния кратък живоt и ниско качество. Изолацията от пяна много лесно може да бъде увредена – от вятър, влага, както и старее доста бързо. За това тя се поставя плътно, за да се предпази и задържи максимално дълго с първоначалните си качества. Ако изпълнението на SIP се направи напълно противоположно: вместо изолация от стиропор, се постави каменна вата. Тя се поставя в процеса на изграждане на къщата, а не в заводи както SIP. Втори – вместо вътрешна OSB плоскост се постави гипсокартон, ефективността на топлоизолация се увеличава многократно. Каква е причината тази технология да не се ползва толкова, колкото SIP? Причината е цената. Така къщата се изгражда по-бавно и цената на тези материали са по-скъпи. Сега ще се върнем отново на нашата тема, за ефективност на SIP и по-долу ще посочим няколко от познатите преимущества на SIP, а в заключение ще сравним нашата технология със SIP.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.