Какво означава нискоенергийно жилище

Като за начало нека първо поясним какво означава понятието нискоенергийна къща. Това, е сграда, при която разходитеза климатизация не надвишават 30-60 kwh/m2 за година. За да добиете някаква представа ще споменем, че средните разходи при монолитните сгради достигат от 150 до 300 kwh/m2 за същия период от време. Най-ниски разходи за отопление и охлаждане ще получите при пасивните къщи – при тях разхода не надвишава 15 kwh/m2.

Нискоенергийните къщи се делят на два вида. Според материала, от който са произведени те могат да бъдат дървени или метални.

  • С метална конструкция – благодарение на висококачествения метал, който се използва за направата й, се увеличават значително якостните качества на сградата. Въпреки това, обаче те не са толкова популярни, тъй като, е възможно да се образуват т.нар. термо-мостове, които се получават следствие на неговата топлопроводимост. Освен това метала лесно бих се деформирал следствие на неблагоприятните климатични условия.
  • С дървена конструкция- при този тип са изчистени всички недостатъци, които се срещат при металните конструкции. Дървото, е много по-малко топлопроводимо сравнение с метала и поради тази причина, е напълно невъзможно да се образува конденз. Освен това дървото, е изключително устойчив и гъвкав материал – на каквото й напрежение да бъде изложен, не би могъл да се деформира по един или друг начин. И не на последно място трябва да отбележим, че дървените сглобяеми къщи са с изключително лека конструкция, която им позволява да бъдат устойчиви на земетресения, урагани и други природни бедствия. За недостатък можем да отбележим, че, ако дървения материал предварително не бъде обработен със специални химикали, то той става лесна жертва на всякакви паразити и насекоми – гъбички, плесен, дървояд и т.н.


При положение, обаче, че бъде проектирана правилно и се вземат всички необходими противопожарни и паразитни мерки, то съвсем спокойно сградата би могла да бъде използвана години наред.

Безспорно едно от качествата, благодарение, на които нискоенергийните са толкова популярни, е отличната топлоизолация, с която разполагат. Именно на нея ще обърнем внимание в следващите няколко реда, но няма да навлизаме в подробности, тъй като ще ни бъдат необходими поне 10 статии, за да разгледаме в детайли цялата информация. Поради тази причина ще обърнем внимание само на материалите, които се използват за изолирането на сградата.

  • Каменна вата – материал, разполагащ с повече от добри топлоизолационни качества. Той, е направен от естествен материал – вулканична скала и освен това перфектно изолира звука.
  • Стиропор – той разполага с не по-лоши топлоизолационни свойства от каменната вата, но ако трябва да ги сравняваме, то везните са леко наклонени в полза на каменната вата, тъй като EPS(стиропора), е изкуствен материал и освен това, е лош звукоизолатор.
  • Пенополиуретан – най-добрия изолационен материал. Той разполага с двойно по-добри характеристики сравнение с останалите два топлоизолационни материала, които разгледахме дотук. Въпреки това, обаче и той има своите недостатъци – леснозапалим материал и не много добър звукоизолатор.




Каменна вата
Стиропор

Минерална вата

 Както сигурно знаете, топлоизолацията, е вградена в стените и тяхната дебелина до голяма степен зависи от материалите, които ще се използват и метеорологичните условия, при които ще бъде монтирана къщата. Стандартната процедура, е следната – при по-неблагоприятен климат се поставя изолация с по-голяма дебелина и обратното. От голямо значение, обаче са и материалите, които ще се използват за изолирането на къщата. Трябва да знаете, че с поставянето на 60 мм изолация съставена от пенополиуретан ще постигнете абсолютно същия ефект, какъвто бихте постигнали с монтирането на изолация от 100 мм стиропор или вата. Така, че не се заблуждавайте, че ако изолацията, е по-дебела, е по-добра!
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.