Изолация при SIP панели на сглобяемите къщи

Ние не сме сред привържениците на SIP панелите, за това тук ще вметнем както плюсове така и минуси на тяхната изолация. Като за въведение ще вмъкнем, че ефективната изолация на панелите, не произхожда толкова от тяхната технология, колкото от дървения материал, който е сред най-добрите изолатори. Топлоизолацията която се постига със СИП панелите може да се постигне и с много други технологии и методи, които ще обесим по-долу.


Тухлената стена
Тухлената стена е подходяща по отношение на здравина, издръжливост, дълголетие. Но за изолация на тухлена стена, въпросът става доста по-сложен. Изолацията при нея е скъпа и трудна. Изолация на голяма сграда изисква цял въпроси: за какъв климат ще се използва, скъпи ремонти... До голяма степен това са въпросите, които упрекват модерните енергийно ефективни технологии. Не бива да се пропуска, че има влияние и на различни технологични при изолацията на каменни стени. В индивидуалното строителство всичко това може да се избегне, вместо да инвестирате напразно, може да спестявате!




SIP панели
Тук ще споменем няколко неща , които сме взаимствани от повечето сайтове в интернет, а след това ще Ви покажем кои от тези твърдения не са верни и защо:
(1) Между изолацията и стената, не трябва да има въздух
или някакви кухини. В противен случай там може да попадне вода, което може да доведе до последици като нарушаване на топлоизолация, мухъл, бързото унищожаване на конструкцията и др. Освен разликите във въздушните пространства, тя трябва здраво да се придържа за повърхността на която е поставена. Това е основната болест на много български сгради.
(2.) В SIP панели изолацията се залепва и поставя в завода под високо налягане, при което няма въздушни пропуски. В допълнение панела се явяват бариера за вятър и водни пари
(3.) В SIP липсват проблемите присъщи на многослойните структури. В тази връзка, стената изградена от SIP може да се разглежда като стена която обединява материалите камък, дърво, пяна, стъкло, тухли и др. С една забележка: топлинната им проводимост не може дори да се сравни. В SIP технология има отличен потенциал в изграждането на енергийно ефективни сгради.


(4.) Според проведени американски тестове (Oak RidgeNational Laboratory) е установено, че за една и съща дебелина на стената на SIP, ако се използва минерална вата, се увеличава топлинна изолация с повече от 1,5 пъти! И според друго изследвания  (ACMEpanel) ако за изолация се ползва стъклена вата, се постига двойно по-добър ефект. Причините за това са три:
  1. Когато изолацията се постави в SIP панели, тя е  много по-ефективна в сравнение с конвенционалната изолация от минерална вата, използвана в жилищата, които са построени с друга технология
  2. Теоретично слой от пенополистирол с размер 150 мм , замества минерална вата с размер 200 мм. А практиката показва че при минираната вата, за да се достигне нивото на изолиране, което се постига от SIP
панелите (150 мм), размерът й трябва да е 250 мм.
С течение на времето, топлинните характеристики намаляват, поради свиването на изолацията от влагата. Изолацията започва да дефектира, докато при SIP
това не може да се получи, защото тя е разположена вътре в него и не може да се засегне по никакъв начин.  От казаното по-горе кое е вярно и кое не:

1. Между изолацията и стената, не трябва да има въздух или някакви кухини. - Това е правилно, но основния проблем е, че никъде не се споменава, че изолацията е стирпор, а нейния живот и много по-кратък от този на минералната и каменната вата.

2. В SIP панели изолацията се залепва и поставя в завода под високо налягане, при което няма въздушни пропуски.
Това е самата идея на технологията – запазване на изолацията максимално дълго, но резултатите сочат че това не може да се получи. OSB плоскостите пропускат малко  количество влага и въздух и ако не те не изолират достатъчно добре, проникналата влага в изолацията остава там завинаги и разрушава изолацията. При всяко преминаване на влага, OSB плоскостите търпят разпад. Това е така защото те не са изградени единствено от дърво (което може да диша и да пропуска влага в две посоки), а представляват залепнали (пресовани) дървени плочи (люспи или чипове). Преминаването на  влага води до отлепване на пресованите дървени плочи. В краен случай ако влезе и излезе от SIP панел, той ще бъде повредена и с повредена изолация.

3. Панела се явяват бариера за вятър и водни пари - дори и теоретично да е така, OSB панелите не могат да се оставят без изолация. По-горе стана ясно защо.

4. Повишена изолация и двоен ефект - Ние не можем да оспорим направените проучвания, но и така да е, рисковите при използване на SIP
панели са повече от тяхното предимство за по-добър топлоизолатор. Минералната и каменната вата са екологични материали, единия от които е изграден от вулканични скали, а другия от кварц. Тези материали са изключително дълготрайни, негорими, а това че изолацията с тях ще бъде по-дебела, не никакъв проблем.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.