Заслужава ли си инвестирането в дървена къща

 Безспорно една от най-добрите инвестиции(след златото), е в недвижим имот. Именно поради тази причина, повечето хора предпочитат да вложат парите си в готово жилище. Вариантите за това са много – апартамент, къща, вила и всякакви подобни сгради, но от скоро има и още една възможност – инвестиция в къща с дървена конструкция, което се сглобява. Въпреки, че постепенно набират популярност, те все още не са толкова масово разпространени. Това, е така, защото много хора подценяват този тип строителство и гледат на него с известна доза пренебрежение.

С какво може да Ви впечатли дървената къща?

Предвид сериозната инвестиция, която представлява закупуването или изграждането на сглобяема къща, то със сигурност трябва да знаете в детайли какво представлява този тип строителство, какви са неговите предимства и недостатъци. Въпреки че се стремим да бъдем максимално подробни, ако имате някакви въпроси може да се свършите с нас и да ни питате. Идеята на Мисия нов дом, е да ви представим всичко което искате да знаете за това ново и модерно строителство, да го популяризираме както другите видове и да бъдем полезни за всички, които изграждат нов дом.


Само от дърво ли са изграждате сглобяемите къщи?

Най-често срещаните сглобяеми къщи са направени от дърво(ако не знаете има и такива, които са направени от метал). Това, е така, защото дървото, е най-здравия и екологично чист материал, който може да издържи на всякакви натоварвания и атмосферни условия, без да се повреди по един или друг начин. Все пак и до ден днешен се срещат дървени постейки от преди 50-100 години, които могат да се обитават, без да създават опасност за живота на хората, а какво остава за дървените къщи от съвременното строителство, които се разработват по уникална технология, която им позволява да издържат на всякакви екстремни условия, на каквито биха могли да бъдат подложени.

Нека да ги сравним с монолитните сгради

Преди повече от 10 години, в Германия беше проведено специално проучване, което доказа, че традиционните къщи(стоманобетон, монолитни и т.н.) по никакъв начин не превъзхождат дървените сглобяеми къщи. Според същото проучване, за последните няколко десетилетия, дървените къщи осезателно са подобрили качествата си и ако бъдат поддържани според указания начин, то без проблем биха могли да издържат минимум 75 години живот на употреба, без да създават сериозни проблеми. В момент дори някои от лидерите в производството им, а още по-крайни и дават още по-дълъг живот на употреба на създадените от тях конструкции – над 100. За някои хора им се струва 100 години малко, но е важно да се отбележи, че гаранциите които се дават на монолитните са малко по-високи от дървените. Това което най-много амортизира са изолациите, а след това покрива. При всички видове строителство покривите са еднакви и имат еднакъв живот, с разликата, че на монолитните техния ремонт е в пъти по-скъп.

Все пак трябва да отбележим, че срокът на употреба зависи до голяма степен от някои фактори, които не зависят от производителите – качествен монтаж; природни условия; правилна поддръжка и експлоатация и други.
Какви предимства имат
Едно от основните предимства на една дървена къща е нейната невероятна издръжливост. Ползването на дървесина представлява компетентен изборът на материал, защото буквално той е символ непостижимото качество на природните суровини. В една такава къща, благодарение на естествените свойства на дървесината без значение от сезона на годината, тя се затопля и охлажда бързо без изискване на големи разходи и спестява нуждата от принудителна конвекция на въздуха.
Предимствата на сглобяемите къщи са известни на всички – екологично чисти материали; бърз и лесен монтаж; перфектни изолационни свойства; висока устойчивост на всякакви природни катаклизми;
Имат ли недостатъци?
Като недостатък можем да отчетем факта, че, за да се поддържа в добро състояние, трябва периодично да се отделят сериозни финансови средства за обработване на дървения материал със специални химикали, които ще го превърнат в практически незапалим и ще го предпазят от различни насекоми, гъби и други паразити, които сериозно биха навредили на здравината и устойчивостта му. Това обаче важи само за сградите, които са изцяло от дървен материал или от дървена ламперия. При останалите дървения материал (конструкцията) се намира в стените и няма как да бъде засегната от атмосферни влияния.

От какво зависи цената

До голяма степен стойността на една такава постройка зависи от това какво ще представлява тя – на колко етажа ще бъде; какви материали ще се използват за построяването й; какъв ще бъде дизайна й и куп други неща, които малко или много оскъпяват цената на крайния продукт. За щастие, обаче всичко това се решава от клиента и той има пълното право да реши как ще изглежда новия му дом, съобразно изискванията и бюджета му.
При формирането на крайната цена за изграждането на къща от този тип строителство се взимат предвид много фактори: груб строеж, покрив, стени, изолации и инсталации, прозорци и всичко останало. Грубите сметки показват, че изграждането на една такава къща може да Ви струва от 200 до 270  €/кв.м , в зависимост от желанията Ви.
Така, че погледнато от финансово гледна точка и на фона на предимствата и недостатъците на този тип сгради сравнение с традиционните, то инвестицията в тях определено си заслужава.

Строителство по готов проект

За строителство на къща винаги започва с проекта. Имайте предвид, че цената се влияе от фактори, като сложността на архитектурата, броят на отделните стаи и други. Изграждане на къща по стандартен проект ще Ви спести значителна сума. Специалистите на „Мисия нов дом” ще Ви помогнат да изберете най-добрия дизайн, който отговаря на Вашите изисквания и нужди. Избора на материали и довършителни решения е доста голям, но при всички тя, получената къща превишава топлоизолационните параметри на традиционните. Това е така защото се елиминира отрицателното въздействия на камъка и тухлите, които има свойствата да кондензират топлинна енергия. Тези сгради имат най-различни строителите подходи и материали, с които могат да се изградят:
  • панелни
  • рамкови
  • метални конструкции
  • слепени дървени греди
  • финландска технология
  • канадска технология

Евтини и скъпи дървени материали

Какво навсякъде така и в строителството има евтини и скъпи материали. това вече сме го споменавали и в други теми, например в тази.
  1. С един обикновен дървен материал или да кажем най-евтиния, при който преработка във фабриката е минимална, също може да се изгради къща, цената на която ще е многократно по-евтина. Но в този случай, когато дървото е още сурово, не е изсъхнало, е податливо на изкривяване и деформация. За това ние не ползваме такива материали.
  2. втори пример който може да се разгледа за евтини материал е греди с неравни ъгли и форми. В този случай материала е сух, няма вероятност от огъване, но какъв е проблема? Тук възможностите за допускане на грешки са по-големи и времето за изпълнение е повече, а това време увеличава цената на цялата къща. Поради тези причини материалите, които ние ползваме са с правилни форми, гладки и ускоряват максимално строителния процес – грубия строеж на къща е само за 2 седмици!
Най-висококачествения материал за изграждане на такъв дом е ламинирания дървен фурнир. Той почти не се деформира, не ще се счупи и не гние.
Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. Това е един доста интересен въпрос или казус.Лично за мен дървената къща е дост а лесно запалима и не ми се иска да давам толкова много пари в нея. Но на скоро гледах уникална къща,която е изцяло и само от дърво с едни огромни дървени подпори и греди, лакирани и изглеждаше толкова красива и уютна, че веднага бих се пренесла да живея в нея.Тук давате доста полезни отговори и се радвам че ни пишете. Не всичко е нужно да бъде скъпо прави сте.Има и на достъпни цени много качествени материали, само трябва да се разгледа и да се разпита.. за

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам как точно монолитното строителство ще те предпази от пожар. Миналата година ни изгоря апартамента който е от тухли и бетон. Ремонта ми стъпи на 70000 лв. Застраховка в БГ за пожар не важи, освен ако не ти се подпали от светкавица. Така че една модерна противопожарна инсталация решава проблема.

      Изтриване

Съобщение за формуляра за коментари