Дълъг живот на Вашата къща

Дървото е уникален строителен материал, който има огромна популярност в изграждането на къщи и вили. Използването на тази суровина е особено важна от екологична и енергийна гледна точка и дори допринася за доброто настроение, когато човек се намита в къща с такъв интериор.

От какво се определя трайността на дървени къщи

След най-важните характеристики, които допринасят за здравината на къщата е носещите конструктивни елементи. Конструкцията може да бъде рамкова или панелна. Двата вида са широко използвани, като рамковата може да се нарече еволюиране на панелните конструкции. Още първите строителства на тези жилища, изненадват редица архитекти и конструктори с уникална топло, звуко изолационни свойства. Още преди векове, когато хората са използвали естествено дърво за всички елементи на къщите си, те са оценили този материал, тъй като:
  • не предизвиква влага;
  • изолира от ниски температури;
  • дървото не може да се нагрее от слънцето както камъка;
  • не е нужно предварително да се затопли както тухлата, за да се затопли помещението;
  • това е един от най-здравия материал в природата;
Всички тези характеристики, се забелязват в естествения му вид и се прилагат без никакви строителни познание, което е факт от използването им от древните хора.

Различни ли са материалите на дървените къщи

В днешни времена къщите, които са изградени изцяло от дърво са рядкост, поради висока цена на материала. В момента под „дървени къщи” се има предвид с дървена конструкция, а всички останали нейни елементи се изграждат по същия начин както монолитните:
  • покрив - покрива на всички жилищни къщи се изгражда по един и същ начин, използваш дървени греди и керемиди;
  • изолации - външните и вътрешните изолации на една сглобяема сграда са абсолютно същите както на познатите ни;
  • мазилки, шпакловка и всички материали за декорация;
  • врати и дограми -  при тях разлика няма;

По-какво се различава една дървена къща?

Това по което можем да ги отличим е изпълнението и матиралите на конструкцията. Сега е момента да отбележим, че дървените къщи са по-разпространени под понятието сглобяеми. Както вече обяснихме изцяло дървени рядко се строят. Конструкцията на тези жилища може да бъде метална или от дървени греди. Втория вид се разделя на панелни и рамкови конструкции. Ние изграждаме жилища по рамкова технология, като чрез нея може да се използва и метална елементи. Въпреки, че рамковата се изгражда по-бавно, нейната цена е по-висока, ние я предпочитаме, за да осигурим необходимата здравина и стабилност. В основата на двата типа конструкции (панелна и frame) е дървото - доказан материал, който може да издържи в продължение на векове. Ако се осигурят подходящи условия, експлоатационния живот на дървените продукти е голям. Има антични полу-дървени рамки на къщи, които са просъществували векове. Втори пример за това са възрожденските къщи. Много от съвременните страни, широко използва дървените конструкции съчетани със SIP панели. Въпреки, че тази технология е по-остаряла и има повече недостатъци от рамковата, тя продължава да се използва.

SIP панелите са изработени от дървени парченца, които са слепени със смоли и лепила. Поради това те не могат да се сравнят със здравината на къщите, конструкцията на които е изградена изцяло от дървен материал. Жилищата в Америка, които са построени с тази технология, вече са на повече от половин век и са също толкова здрави и запазени колкото, още при самото им построяване. Това означава, че Вие и вашите деца, ще могат да живеят в тази къща, без да се налага да се поправя носещата конструкция. Следва да се отбележи, че не е задължително целият дома да бъди изграден от SIP панели. Ние не използваме SIP, защото възможностите за развиване на сухото строителство с рамковата технология са по-големи.

Изчисление на силата и здравината на конструкцията

Както всяка една къща така и дървените се проектират от архитект и инженер конструктор. Между монолитната и дървената конструкция, основната разлика е, че първата има по-голяма товароспособност. За да се компенсира това при сглобяемите, се поставят по-голям брой греди. В завършен вид, без значение от конструкцията, сградите са с еднаква стабилност. За да се одобри всеки един проект трябва да покрие редица изисквания, в противен случай няма как да се стартира неговото изпълнение.

Компютърни програми за конструиране на дървени къщи

За точни изчисления на здравината на дървени къщи, се използват компютърни програми, разработени специално за тази цел, като се вземат предвид най-новите разработки в областта на програмиране, математика и инженерните решения.
Всички изчисления се правят с програмата в пълно съответствие с изискванията на държавните стандарти за строеж и строителните норми по отношение на оформление на чертежи и документи. Изчисляване на силата на структурните елементи включва статично изчисление, изчисляване на стабилността на конструкцията на природна и принудителна динамика, анализ на резултатите и други.
Всичко това помага на архитекти и инженери да изберете оптимални размери, параметри на основата, стени, покрив, свързващи връзки и други. В резултат на това, тези строителни програми дава възможност да се осигури не само най-добрата структурна здравина на дървените къщи, но също така и свеждане до минимум на разходите за изграждане.

Защо монолитните къщи не са по-стабилни

По време на изграждане на конструкцията, програмата посочва натоварването във всяка една точка, като по този начин бързо и лесно се установяват слабите места и се коригират. В това отношение рамковата конструкция е гъвкава, защото гредите могат да се поставят абсолютно навсякъде. Вертикални греди се поставят през 60 см, но където е необходимо разстоянието може да е по-малко. Допълнително между тях могат да се поставят хоризонтални. Сградите, които са с раздвижена архитектура, често се ползват и метална конструкция. Причината, поради която се предпочита използването на дърво вместо бетон или метал, е че те имат по дори звуко и топло изолационни свойства. Данните сочат, че при използване на един и същи изолации, техните качества се променят от материала на който са поставени. При поставяне върху дърво, техните характеристики се повишават!
Както забелязвате в изграждането на сглобяеми къщи възможностите са големи, а твърдението, че щом бетона е по-здрав то и монолитната къща е по-стабилно не неправилно, а повърхностно.

Цената на материалите е символ на качество и дизайн

Това е един от критериите подари, които се използва дървесина за строителен материал. За построяването на такива сгради се използва дървен материал от бор, смърч, кедър и лиственица. В България основно се използва бял бор. За стабилността и трайността на една къща е много важен е избора на материал и неговите обработки, през които е преминал. Винаги има по-евтини и по-скъпи материали, при което ние предпочитаме скъпите, защото не са с най-високи качества. Като се има предвид цената, не само тя определя качеството. От тази гледна точка, цената на строителството не се определя както цената на един GSM. Докато при електрониката, тя се определя от конкретния  модел, година на производство и марка, то при строителните материали, не е така. Главната причина, която оскъпява един материал е неговата обработка и суровините които се използват. Например:
  • ако се купи дървесина от бавнорастящи гори, естествено е цената им да е по-висока от бързорастящите;
  • ако се закупи материал, които не е изсушен, е нормално цената му де е по-ниска от тази на изсушения;
  • или с други думи е нормално цената на тройния стъклопакет да е по-висока от двойния;

Естествено дърво за интериор и дизайн

Съвременните дървени къщи са не само трайни и щадящи околната среда, но също така и с хармоничен интериорен дизайн. При използване на лакирано естествено дърво се създават неповторима атмосфера, уют и хармония. Голяма част от снимките, които  намирате в интернет при написване „дървена къща” или на английски  „wooden house” са с естествено дърво от вън и от вътре. Трябва да отбележим, че за постигане на така наречените „американски къщи” не е нужно да се използва дърво. Има доста добри  имитации, които спокойно могат да бъдат объркани с дърво. Въпреки, че в интернет пространството е изпълнено с подобни изображения, то напротив повечето сглобяеми къщи не са с такъв вид. Главната причина е, финансовата, а има и друга, че за естествения вид са необходими поддръжки.
Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. Здравейте! Кои архитекти в България разполагат с такива програми за изчисляване на дървени къщи с изцяло дървена конструкция?

    ОтговорИзтриване
  2. Точно кои архитекти не знам. Най-често използват програми като AutoCAD. Повечето архитекти изграждат единствено външния вид и разпределението, а инженер конструктора изгражда конструкцията.

    ОтговорИзтриване

Съобщение за формуляра за коментари