Видове алтернативни източници на енергия

В днешно време всички говорят за активни и пасивни къщи, нискоенергийни или енергонезависими сгради, но малко хора обръщат внимание на технологиите, благодарение, на които, е възможно да се изграждат подобни съоръжения. Без тяхна помощ, всички тези видове сгради, които изброихме до голяма степен биха загубили блясъка си. Малко хора отдават заслуженото на слънчевите колектори, геотермалните помпи, еко пелетите и всички други алтернативни източници за добиване на енергия.

Геотермални помпи
Това са специални системи, които ни позволяват да затоплим сградите си през зимата или да ги охладим през лятото. Съществуват най-различни видове, но най-подходящи за целите ни са топлинните помпи. Те се разделят на два типа – земни и водни.
Земните геотермални помпи могат да бъдат поставени хоризонтално или вертикално:

  • Хоризонталният монтаж на геотермалните помпи ни осигурява не малко свободно пространство и освен това ни дава възможност да изкопаем траншеи за поставянето на системите в дълбочина до 3 метра, откъдето бихме могли да се възползваме от постоянната годишна температура на земните пластове, която, е в интервал от десет до петнадесет градуса.
  • Геотермалните помпи с вертикален монтаж, обаче изискват направата на много по-сериозен сондаж – от петдесет до сто и петдесет метра, което ги превръща в не толкова популярен вариант. За сметка на това, обаче с поставянето на вертикални помпи се спестява голяма част от изкопните работи и сериозната площ, която ще бъде необходима за монтирането на хоризонталните тръби.


За да могат да се монтират, обаче трябва да бъдат налични подпочвени води с високи температури. Това се налага, защото през студените зимни месеци, за да осигури желаните температури в помещението, помпата добива топлина от земните пластове. Докато през лятото, е обратното и топлият въздух от стаите се „изсмуква“ и охлажда в земните пластове. Освен това, горещият въздух през лятото може да се използва и за затопляне на водата.

Еко пелети
Този метод за отопление набра широка популярност едва през последните няколко години. Трудно бихте могли да си представите как изглеждат т.нар. Еко пелети, но казано с най-прости думи, то това са гранули от плътни дървесни стърготини, които се правят от отпадъчните продукти на производството на мебели и хартия.

Единственият недостатък на тази система, е факта, че еко пелетите са практически невъзобновим източник на енергия, тъй като, за да отоплят сградата трябва да бъдат изгорени.

Сигурно сега се питате „Защо да купувам еко пелети, отколкото да изгарям въглища или дърва“. Отговорът на този въпрос, е логичен. Еко пелетите са много калорични, което им позволява да отделят много по-сериозно количество топлина сравнение с въглищата или дървата. Освен това при тяхното изгаряне се отделя минимално количество вредни газове, сравнение с останалите източници на топлина, което ги превръща в един от най-достъпните начини за екологично отопление. За съжаление, обаче еко пелетите не могат да се изгарят в обикновените печки на дърва и въглища. Те се употребяват в специално изградени системи, които освен за отопление на сградата могат да бъдат използвани и за подсигуряване на топла вода.

Слънчеви колектори
Сигурен съм, че много от Вас са виждали слънчеви колектори и малко или много знаят за какво става въпрос, за това няма да изпадаме в излишни подробности и ще отбележим само най-съществените и значими предимства, които ни предлага този алтернативен начин за отопление.
Съществуват два вида колектори – активни и пасивни. Както сигурно се досещате, активните могат да се използват целогодишно, независимо от климатичните условия, докато пасивните могат да влязат в употреба само през топлите месеци от годината. Предвид климатичните условия в нашата страна, то пасивните слънчеви колектори не са подходящи и ако смятате да си поставяте подобен източник на енергия, то отделете малко повече средства и се възползвайте от целогодишните предимства на активните слънчеви соларни системи.
Повече информация за тях може да видите тук
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.