Слънчев колектор

Въпреки, че са изключително ефективни и могат да намалят сметките за топла вода с 20-30 процента, към слънчевите колектори все още се гледа с недоверие. Именно поради тази причина, сградите в България, които използват слънчеви колектори за затопляне на вода са изключително малко, а пък още по-малко са тези, които разполагат и със специално пригодени системи за отопление.

Именно поради тази причина, в днешния материал ще обърнем по-голямо внимание на слънчевите колектори, тъй като смятаме, че много хора са останали с грешно впечатление за тях, базирано на невярна или лъжлива информация. Затова ще Ви запознаем с всичко, което трябва да знаете: как работят; какви видове слънчеви системи има на пазара; какви са техните предимства и недостатъци и т.н. И по този начин се надяваме, че след като прочетете материала, коренно ще промените мнението си за слънчевите системи и ще се убедите в тяхната ефективност и значимост от гледна точка на опазването на околната среда.


Как работят

От обща култура трябва да знаете, че колекторите използват слънчевите лъчи за затопляне на водата, но нека погледнем техническия принцип на работа на тези системи. Добиването и използването на слънчевата светлина преминава през три процеса:
  • Абсорбция – Светлината бива абсорбирана от вакуумните тръби, където бива преобразувана в използваема топлина.
  • Топлопредаване – То се извършва през топлинните тръби, в които са разположени други тръби от мед, които пък са пълни с топлопреносен газ, който спомага за придвижването на топлинната енергия.
  • Съхранение – водата или друга течност се съхранява в масивен резервоар, който под въздействието на околната температура и слънчевите лъчи затопля течността. Максималните градуси, които може да достигне тя, докато бъде съхраняване в резервоара са 98, които, обаче могат да бъдат регулирани до желаните от Вас температурни стойности, с монтирането на специално устройство на изходната тръба.
Предимства на слънчевите колектори
  • Чувствително се ограничават разходите за топла вода през лятото.
  • Освен през лятото, слънчевите колектори спомагат за намаляването на разходите за отопление през зимата. За целта, обаче трябва да бъде монтирана специална система за отопление. Според направените изчисления, е доказано, че разходите за отопление могат да бъдат намалени наполовина, с помощта на слънчев колектор и система за отопление.
  • В зависимост от вида на системата, е възможно да бъде продължена нормалната й работа при повреда.
  • Дълъг живот на употреба.
  • Удобни за транспортиране
Видове слънчеви колектори
Слънчевите колектори се разделят на няколко вида – плоски, слънчеви колектори с вакуумни тръби и термосифонни. Всеки един от тях разполага със своите предимства и недостатъци – затова нека им хвърлим по един поглед.
Плоски слънчеви колектори – Те са проектирани по такъв начин, че да затоплят вода единствено през периода от април до октомври. За сметка на това, обаче те напълно покриват нуждите на вода на собствениците им. Могат да се монтират върху всякакъв вид покрив, като специалистите препоръчват да бъдат поставени под 35-45 градусов ъгъл, за да могат да обхващат по най-добрия начин слънчевите лъчи.
Слънчев колектор с вакуумна тръба – Този тип технология разполага с интегриран бойлер и на външен вид представлява смесица от активните и пасивни колектори. Разликата се крие в това, че използват тръбите на активните колектори и същевременно резервоара, е разположен върху самите тръби. Основното предимство на този тип слънчева система, е фактът, че имат много по-висок КПД и могат да бъдат монтирани навсякъде, докато пасивните колектори трябва да бъдат инсталирани върху помещенията, които ще захранват.
Термосифонни колектори – Характеризират се с това, че, за да се осъществи топлоподаването към бойлера не, е нужна циркулационна помпа. То се осъществява по натурален начин от разликата в температурата – като загрее колектора, водата в него се прикачва в горната му част, след което се предава към резервоара и се връща обратно в системата и този процес се повтаря постоянно.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.