Пасивни къщи

Безспорно най-добрия вариант, когато става дума за максимално ефективно използване на енергията са т.нар. пасивни къщи. Те се нуждаят от изключително малко енергия, за да бъдат затоплени или охладени до желаните норми. Много се изписа по тази тема и затова вярвам, че щом сте попаднали на нашия сайт и тази статия, то до голяма степен сте изчели всичко написано по темата и едва ли има с какво да Ви изненадаме. Затова решихме в днешния материал да Ви представим как би изглеждала перфектната откъм спестяване на енергия сграда.

Идеалната „пасивна къща“ не трябва да харчи повече от 15 kWh/m² на година или казано с прости думи – да се поддържа нормална температура за обитаване на сградата, за която да бъде използвано максимално малко топлоенергия. За да се случи това, обаче трябва изолацията да бъде направена по възможно най-качествения начин, с най-добрите материали на пазара. Именно поради тази причина, този тип къщи не се нуждаят от познатите ни отоплителни уреди(печки, радиатори и т.н) – поддържането на подходяща температура се извършва на база отделяната топлина от останалите ел.уреди в стаите, от околната среда и забележете, дори и от топлината на нейните обитатели! При тези обстоятелства, то годишния разход за отопление, който ще плащате се дължи на факта, че трябва да се затопля пресният въздух, който навлиза в сградата. Освен това, е доказано, че този тип къщи изразходват до 85 процента по-малко енергия за отопление сравнение с всички останалите видове сгради.



За да добиете ясна представа, то ще Ви дадем един красноречив пример от далечната 1976 година. През тази година в Германия бива изчислено, че една сграда от традиционния метод на строителство изразходва среден годишен разход за топлоенергия от 250 до 300 kWh/m², а бъдете сигурни, че по това време строителните стандарти при тях са били много по-строги сравнение с нашите. Или казано с други думи, то разходите за енергия на пасивната къща са до 20 пъти по-ниски от тези на сграда, строена преди не повече от 35 години(а както знаем у нас по-голяма част от сградите са на далеч по-голяма възраст).

В никакъв случай, обаче не трябва да подминаваме с лека ръка и факта, че освен разходите, които ще спестим за отопление, то с изграждането на „нискоенергийна къща“, то ще заживеем в далеч по-благоприятни и здравословни условия на живот – еднакво през цялата година, без значение дали навън, е горещо или термометрите показват минусови градуси. Така през цялата година, температурата в сградата няма да бъде под/над оптималните за човешкото здраве 19-22 градуса. По този начин ще си спестите риска от използването на вредните климатици през лятото и опасните ел.печки през зимата.

В интерес на истината, обаче енергийната ефективност на този тип къщи до голяма степен зависи от местоположението на сградата. Например, не очаквайте, че ако монтирате „нискоенергийна къща“ на засенчено място, ще може да се възползвате от всички предимства, които предлага този тип строителство. При положение, че спазите всички норми и изисквания за изграждането на пасивна къща и добавите няколко екстри като – термопомпа, слънчеви колектори и батерии, то Вие до голяма степен превръщате дома си в абсолютно независим от т.нар. монополи, които властват не само у нас, но и по целия свят.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.