Конструкция на нискоенергийните къщи с рамка панел

В България често къщите с дървена конструкция се наричат канадски. Това се дължи на факта, че проектирането и изграждане на енергийно ефективни къщи с дървена рамка са основен национален стандарти за жилищното строителство в Канада. При SIP технологията се използва дървена конструкция, а стените на къщата представляват SIP панели. Този принцип на изграждане на къщи носи названието „Канадска технология”. В действителност тя е развитие на панелното строителство, но с разлика че се използва дървен материал. Панелите са произведени във висококачествени заводи, в които има засилен контрол на качеството.

Конструкция посредством SIP панели

Забележителното при този тип строителство, е че SIP панелите са част от конструкцията на къщата. В резултат на това, тежестта на покрива се упражнява не само върху конструкцията но и върху панелите. Това дава възможност за намаляване цената на къщата, защото се използват по-малко носещи греди. Ние не използваме СИП панели, точно поради тази причина - конструктивно те не са токова здрави, колкото плътното дърво. За този въпрос ще посочим няколко примера, първия е от строителни компании със сип технология:
"Съчетанието на дървена рамка и панел, прави къщата много здрава. Тя може да издържи на торнадо, земетресения, дори и на падащи дървета , а покрива издържа на силни ветрове. На следващата снимка може да видите последиците от преминаването на разрушителен ураган, който отнася всичко по пътя си, но единственото здраво нещо, което е останало са стените на къщата."

Можем да Ви посочим още един подобен факт. През август 2004 г., през Флорида претърпя тежък удар от урагана Чарли. След преминаване му са оцелели само три къщи, построени от SIP панели, а други 5 получават незначително щети на покрива. Скоростта на вятъра е била 225 км./ч. Направени тестове показват, че при 2 или 3-етажни жилища използващи тази технология, горните етажи имат висока степен на безопасността поради стабилната конструкция на стените. Тъй като тази безопасност няма допълнителни разходи, тя може да се разглежда само като едно предимство на SIP панелите. "



Какво е нашето мнение? Защо рамковата технология  в по-стабилна?

Защо тези твърдения не са реални? Причината е, че OSB панелите, от които са изградени SIP са крехки, само при транспорт, краищата им се чупят. Точно за това трябва много внимателно да се доставят до строителната площадка и да бъдат опаковани.  "Съчетанието на дървена рамка и панел, прави къщата много здрава" Ако панелите са по-здрави от дървената рамка, тогава защо въобще се ползва тази рамка? На този въпрос всеки може да си отговори, без нуждата от специални познания в областта. За всички горни примери ние ще Ви отговорим само с един факт - в Америка жилищни къщи се строят единствено с дърво, защото имат такова законодателство. В Канада при масовото строене на къщи със SIP панели, носеща конструкция почти не се е използвала. Това е най-честото основание на защитниците на сип технологията, които пропускат да Ви кажат, че през това време къщите са се сторели масово по този начин, защото след края на втората световна война е трябвало да се построят домове максимално бързо, при които качеството е било на заден план.
При frame технологията (без SIP панели), къщата е много по стабилна. На снимката по-долу виждате че има :
  • Допълнителни греди за странични въздействия
  • Видии
  • Метални планки
  • Анкерни болтове


Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.