Допълнителните свойства на качествената изолация

Изолацията е най-важната стъпка към намаляване общите загуби на отоплението на сградата. Например, изолирането само на една стена, е един ефективен начин да се допринесе за намаляване на разходите и в същото време дават възможност за една година, за да спестите значителна сума пари. То също помага  за намаляване на загубите на енергия и емисиите на газове, които допринасят за парниковия ефект, такъв като въглероден диоксид. Днес ние вече можем да изградим един уютен, топъл и евтин дом, на който разходите за отопление ще бъдат по-малки от стандартните къщи. От гледна точка на екологията, по-малка консумация за отопление през студените дни и по-малка консумация за охлаждане през горещите дни води до по-малко замърсяване на околна среда. Добрата изолация намаля:
  • потреблението на енергия
  • температурните разлики в различните стаи
  • замърсяването на въздуха

От какво се определят топлоизолационните свойства

Ниво на топлоизолация зависи от температурата. С повишаване на температурата, се увеличава топлопроводимост на продукта – λ. Коефициент на топлопроводимост (λ) характеризира топлинните качества на изолационните материали. Изолациите с по-ниските λ притежават най-добри топло изолационни свойства. Продукти от каменна вата, които ние използваме са с високи изолационни свойства (по-нисък коефициент на топлопроводимост). Тези свойства се запазват дори и в случай на пожар. По време на пожара, каменна вата осигурява защита от пожар на всички видове строителни материали.

Качества характерни за добрите изолации

Пожароустойчивост

Както вече бе споменато, каменната вата става неустойчива при температури над 1000 °С, а температурата на веществото, което свързва влакната на ватата над 250 ° С. Когато температурата се повиши над 250 ° C, свързващо вещество се изпарява, но самите влакната остават непокътнати и взаимосвързани, като същевременно се запазват качествата на каменна вата и тя защитава останалите структури от пожар. Тъй като каменна вата е много устойчива при резки промени на температурата, тя може да се използва във високотемпературни среди, но трябва да се постави по такъв, че при механични въздействия да не променя формата си. При това положение дори и да се изпари свързващото вещество, тя запазва клас на горимост А1.

Шумоизолация

Качествената изолация (Rockwool) се състои от базалтов камък с въздушни пространства, които са свързани. Благодарение на неговата структура, изолация има отлични акустични свойства. Малките въздушни пространства имат способността да абсорбират шума. Те са идеални за изолиране на шум произлизащ от на движещи се обекти като домашни любимци, шума от обувки, чехли и други.

Водоустойчивост и вода паропропускливост

Известно е, че влагата в изолационния материал влошава свойства му. Ако изолацията която ние ползваме попадне под дъжда, тя може да изглежда като мокра, но в действителност, само няколко милиметра от повърхността и е мокра. Тя има свойствата да не задържа водата, макар и с пореста структура. Тя абсорбира вода, само когато водата е под налягане. При премахване на налягането, водата се изпарява и ватата се изсушава, при което моментално се възстановяват нейните свойства. Повечето от полимерен изолационни продукти имат почти пълна пароизолация.
Каменната вата, която ползваме е с добра пропускливост на водните пари. Влагата, която се намира в сградата или тази която влиза от външните стени свободно може да премине през изолацията и няма да наруши нейните свойства.
Пищете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.

  1. От много голяма полза е да видиш каква изолация има и каква ще ти е нужда на теб според вида на сградата и това каква дебелина.При нас преди няколко години ни сложиха и съм изключително доволна.Температурата през зимата е доста по висока.Пък и има малко или много шумоизолационни свойства, които ако живееш в центъра на града ще ти бъдат от голяма полза.

    ОтговорИзтриване

Съобщение за формуляра за коментари