Топлоизолацията, като задължителна част от съвременния дом

Изолацията е задължителна част от всеки съвременен дом, без значение дали той ще се обитава само лятото или зимата. По този въпрос трябва да се подходи сериозно, защото най-вече от нея зависи дали ще бъде прохладно през лятото и още повече топло през зимата. Най-общо казано, основната задача на всяка изолация е да гарантира оптимална температура вътре в помещението с минимална консумация на енергия.

Къщата трябва да "завържа" топлина

Качество на изолацията трябва да отговарят на няколко изисквания, а именно висок топлоизолационен коефициент, трайност, пожарна безопасност, добра пропускливост на водните пари и безопасност за човешкото здраве.
В момента на пазара има няколко типа изолации на бойлерите. Сред основните:
  • полистирол (по-известен като стиропор)
  • полиуретанова пяна (стиропорна пяна)
  • изолации от минерални влакна, под формата на плочи или рула

Теоретично най-енергийно ефективната изолация е тази, която има в затворено пространство запълнено с въздух или вакуум. Подобни са изолациите от експандиран полистирол и полиуретанова пяна. Въпреки това, те имат значителни недостатъци – отделяне на отровни вещества. Тези материали се характеризират с ниска пропускливост на водна пара и следователно прилагането им в сгради, ще доведе до натрупване на водни пари и конденз, навлизащи от външните стени, а дори и такива които са в сградата. Поради това използването на една такава изолация изисква задължително вентилационна система, което допълнително увеличава разходите. Оптимална производителност се постига с използване на влакнеста изолация, известен още като минерална.

С какво е по-добра минералната вата?

Някои от предимствата, които можем да изброим са:
  • ниска топлопроводимост
  • незапалима
  • лека
  • издръжлива за дългосрочна употреба
  • инсталацията не изисква арматура
  • не се напада от гризачи
  • екологична
Казано по-просто модерна изолация, която има високи изолационни свойства. Освен високите качество на материала, тя има и други предимства. През зимата, не може да се изстуди, както камъка и тухлите, я лятото къщата не страда от летните жеги. Много важно е, тя да се поставя на  етап строителство на сградата, защото след това нейното поставяне излиза по-скъпо.

По какво се различават евтините от скъпите изолации

За качествените резултати от значение са дебелината и плътността й. На пазара се срещат изолации с дебелина от 50 до 200 мм. Например изолация с дебелина 200 мм е с по-ниско качество от изолация с дебелина 150 и с по-голяма плътност. Най-евтините материали са с минимална плътност. Енергийна ефективност на този дизайн е много по-ниска. Един от най-ефективните варианти е плоча от базалт. Тя превъзхожда евтините материали, защото при нея е физически невъзможно да се получи нарушение, деформация или свиване, докато при евините положението е коренно различно -
по пътя на излизане, влагата среща допълнително препятствие под формата на сгъстен
слой. В този случай изолацията се мокри губи и свойствата си защото топлопроводимостта на водата е 20 пъти повече от тази на въздуха.

Особености при монтаж на изолацията

Друга важна подробност е, че изолацията трябва да се постави в близост до стената и  да не променя своята форма. За да не се свлече надолу, тя трябва да бъде поставяна на конструкция наподобяваща рафтове. Точно това се получава при евтините варианти. Въпреки ниската цена, тя се оскъпява по врене на монтажа. Добрата изолация не се свлича, при което се елиминира нуждата от рамка, на която да се поставя.

Изолиране на таванските стаи

Изолирането на таванските стаи има по-сложни изисквания от колкото на външни стени. Ако не е добре изолирана, топлия въздух и изпаренията които се натрупват ще доведат до образуване на лед. Струва си да се отбележи, че съвременната минерална вата е не е само един топлинен изолатор, но и заради нейната влакнеста структура се доближава до качествата на звукоабсорбиращ материал. Това трябва да се има предвид, ако искате цялото семейство да живее в спокоен и хармоничен дом. Когато тази изолация е разположена в междинен етаж, тя изолира от шумове като ходене с обувки, движение на мебели.. Важно е че тази изолация е незапалима.

Knauf - най-големият в света производител на строителни материали за вътрешна и външна декорация на къщи, които са по-известни в европейските страни. Цената за този материал е относително малък, тъй като производителя не разполага само с един завод със съвременно оборудване и строг контрол върху на качеството.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.