Ефективността на дървените материали и SIP панелите

В интернет има доста информация, колко е ефективна изолацията на SIP, но се пропуснати няколко важни момента. Единия от тях е, че високата ефективност не се постига толкова от технологията на панелите, колкото от използването на дърво и изолация. При панелите е характерно, че изолацията между двете OSB плоскости е поставяна с високо налягане, за да бъде плътно между тях. Топлинните свойства могат да се постигнат и без да бъде така поставена. Една от причините поради които се поставя по този начин е, нейния кратък живот и ниско качество. Изолацията от пяна много лесно може да бъде увредена – от вятър, влага, както и старее доста бързо. За това тя се поставя плътно, за да се предпази и задържи максимално дълго с първоначалните си качества. Ако изпълнението на SIP се направи напълно противоположно: вместо изолация от стиропор, се постави каменна вата. Тя се поставя в процеса на изграждане на къщата, а не в заводи както SIP. Втори – вместо вътрешна OSB плоскост се постави гипсокартон, ефективността на топлоизолация се увеличава многократно. Каква е причината тази технология да не се ползва толкова, колкото SIP? Причината е цената. Така къщата се изгражда по-бавно и цената на тези материали са по-скъпи. Сега ще се върнем отново на нашата тема, за ефективност на SIP и по-долу ще посочим няколко от познатите преимущества на SIP, а в заключение ще сравним нашата технология със SIP.

Общо между SIP и останалите технологии на строителство с дърво

1. Енергийна ефективност на SIP панелите
Стените на SIP панели са много топли.  За да се постигне същото ниво на ефективност с тухлена стена, тя трябва да бъде 15 пъти по-дебела от SIP стените. Една тухлена стена без изолация, не може да задържа топлината както SIP.
Понякога хората питат дали можете да използвате технологията за студени райони, които достига до -50 ° C. Уникални функции за пестене на енергия е тествана на Южния полюс (средната годишна температура на въздуха е -49 °C, максимална -15 °C, минимална -74 °C). Вижте снимките на Американска международната полярна станцията за астрофизика:





Площта на полярна станция е 15 000 м2. Повечето полярни станции построена след  2008 г. са с тази технология.
Непрекъснато спестяване на електроенергия: собствениците на канадски къщи, плащат за отопление няколко пъти по-малко от тези, които са с "традиционни" къщи. Изчисленията показват, че ако панелите са с дебелина 164 мм, се спестява 4-5 пъти повече топлинна енергия. А както знаете, спестените пари - спечелени пари.
 

2. Пожароустойчивост на стените
Възпламеняването на стените е основна тема на дебат между привържениците на сглобяемите и тухлени къщи. Тази характеристика липсва при всички строителни материали.  Но защо не се забранява строежа на сгради, които използват горими материали? Въпросът тук е, че използването на незапалими стени, не защита на сградата от пожар, който може да се случват във всички домове. Пожарите не се причиняват от стените на сградите, а от обзавеждането и това което се съдържа в тях. Според статистиката, десет пъти по-вероятно е да изгорят вътрешните предмети, от колкото нещо друго. Обикновено причина за разпространението на огъня са предметите в домовете. Над 90% от хората които загиват в пожарите, са в следствие на  вредни вещества, които се отделят при изгарянето на мебели, килими и др.
За разлика между сглобяемите къщи и тухлените е, че при един огромен пожар, първите ще станат на пепел, а вторите, все още остават, но ще подлежат на разрушаване, тъй като ще загубят 60-70 % от съдържанието си на стените. При пожар във всеки дом могат да изгорят няколко апартамента и подове, дори ако тя е конструирана от незапалими стени.

Разлики между SIP и останалите технологии на строителство с дърво

Има ли проблем с гризачи и вредители
Някои от защитниците на тази технология се облягат със следната теза:
"В SIP структурата, изолацията от полистирол е напълно затворена в OSB панелите.  Това не позволява достъп на гризачи до изолация. Като в допълнение може да се каже, че специалната структура на плоскостите OSB-3 създава непреодолима бариера за всякакви тип вредители. Стиропора сам по себе си е неядлив за гризачите. Но всичко това са само теории. На практика, до момента никога не са били необходими специални предпазни мерки и поради което такива не се препоръчват. Оказва се, че това е доста погрешна информация, защото не съществуват гризачи на SIP панели!"
Този проблем съществува, ако не се предприемат необходимите мерки за предпазването им. При SIP панелите различното е, че вътрешната стена също е от OSB плоскост. Това което можем да кажем, е че вътрешната стена може лесно да бъде прегризана от гризачи. Подобни моменти ни са познати  най-вече при бунгала или къщи които не са постоянно обитавани от хора. При външните стени няма проблеми, защото при тях се поставя задължително изолация, която предпазва стената от климатичните влияния, но изпълнението на вътрешните стени е различни при различните компании, които изграждат къщи.

Ако Вие изберете къща със SIP, нашия съвет е да се запознаете повече с начина по който фирмата ще изгради къщата Ви.  Гризачи има дори и в развити страни като Канада: те използват SIP технологията повече от половин век и нямат подобни проблеми. Но както вече казахме, това е въпрос на изпълнение и опит. 


Могат ли да повредят изолацията?

Изолацията от стиропор е крехка и лесно може да бъде прогризана. При правилното изграждане на къщата, гризачи няма да могат да достигнат нитоизолацията нито стените.


Принципно всички видове модерни и ефективни изолации няма да издържат, ако нямат подходяща защита, срещу атаката на гризачи.  Конкретно за изолацията на SIP не е толкова голям, в сравнение с останалите недостатъци които може да видите тук.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.