Климатикът компенсира ли липсата на изолация


Правилният избор на изолация е една от основните задачи в строителството на дървени къщи. До голяма степен от това зависи комфорта в дома. Няма значение дали къщата ще се ползва само за зимния или летния сезон.
Между различните сезоните има няколко характерни разлики:
  • през зимата отоплението е задължително, а през лятото охлаждането може да се приема като лукс или удобство
  • енергията която е нужда за да се отоплява една стая е няколко пъти по-голяма от тази, при която тя ще се охлажда

Изолация вместо климатик през лятото

В някои случаи само с изолация, дома може да бъде хладен през лятото, което елиминира нуждата от климатик. При използването на климатик сериозен проблем се явява, принудителната конвекция на въздуха. Голяма част от хората са чувствителни към вятър, а непрекъснатия полъх от климатика не само че е неприятен, но довежда до схващания. Вероятността да се разболеем от климатика през лятото е по-голяма от тази през зимата, дори и в слабо отопляван дом. В последните няколко години все повече се засилва зеленото насърчаване и се появяват нестандартни решения като стени покриви със зеленина:
Това нестандартно решение е перфектно за запазване сградата хладна, без да се ползва климатик, а в същото време има изключителен вид!

Климатикът изсушава въздуха

Това е не само най-големите недостатъци, но и сред най-голямата опасност от разболяване. Сухия въздух предизвиква изсушаване на гърлото, което може да доведе до възпалителен процес, а още по-трудно се лекува когато времето е горещо.

Климатикът не внася свеж въздух

Климатиците, които вкарват свеж въздух са скъпи и в повечето случаи това са системи за големи помещения над 50 кв. м. Ако искате да отворите прозореца ще влезе горещ въздух, който за да се охлади ще отнеме от 10 до 30 минути.

Високи разходи и риск от повреда да климатика при охлаждане

Охлаждането също може да се свържи с големи разходи, ако искате да поддържате нормална температура в няколко стаи. За тази цел не винаги е възможно да се ползва един климатик. Дори и да успее да охлади, той ще се натоварван прекалено много, не само че разходите ще са високи, но има риск от повреда, а определен вид повреди като изгорял компресор от претоварване не вливат в гаранционните услуги на повечето фирми.

Мобилен или прозоречен климатик само за охлаждане

Тези два вида са сред най-неудачните решение, за горещото лято. Относно за тях можем да кажем следното:
  1. цените им варират в рамките от 500 до 650 лева. На малко по-висока цена може да купите стенен тип
  2. техните енергийни коефициенти са малко над 2! Това е крайно недостатъчно и води до сметки на тока близки до тези на вентилаторните печки използвани за отопление.
  3. неудобна инсталация, въпреки че са „мобилни”. За да работят нормално, те имат въздуховод (наподобяващ маркуч), който трябва да се изнесе навън. Да тази цел Вие трябва да пробивате отвор или прозореца да бъде претворен, през който да се изнесе въздуховода
  4. техния принцип на работа е такъв, че непрекъснато се изнася въздух от стаята навън, без да се внася свеж въздух.
  5. Шумни.Опредено те са сред най-шумните видове климатици, защото външното и вътрешното тяло, характерни за стенните климатици, при този тип са обединени в едно.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.