Строителство на външна баня от дървен материал


В момента, не е тайна, че много хора си купуват вили за почивка, към които правят външна баня с възможност да се отпуснат и да релаксират на спокойствие. Ако Вие също искате да разполагате с таква, но поради някаква причина нещо Ви безпокои, не се притеснявайте – за изграждането на баните днес има най-различни начини.
Има два вида бани, първите са най-обикновените, които са били по-популярни през петдесетте, а вторите са така наречените бани „лукс”. Тази категория представлява сбор от няколко помещения в една сграда. Повечето от баните към момента включват 2 помещения – баня и още една стая през която се влиза в банята. Тя е изградена от дървени греди и това е от съществено значение. Стените изградени от дървен материал се затоплят бързо, а в същото време те дишат, през които минават изпаренията. Дори и ако не се проветряват редовно, те пак остават с приятна атмосфера. Преди изграждането на един такъв тип баня, необходимо е да се определи външния й вид, вътрешната структура и оборудване, с което ще разполага.
Строителство на баня използва същите материали и методи, които се използват в строителството на дървени къщи - дървен материал и камък. Входа е желателно да се направи на юг. Изложението  й е подходящо да бъде южно, за да може зимата по-лесно да се стопля от лъчите на слънцето, а прозорците – юг-запад. Идеята за разположението на прозорците е, че  вечерта, слънчевите лъчи ще проблясват във водата., премивайки през малките прозорчета. Що се отнася до основите, те са същите както при сглобяемите къщи. Всяка една основа се изчислява за да може да понесе тежестта на сградата, разликата тук е, че фундамента е няколко пъти по-евтин от колкото при къщите, защото банята е мака и лека, не изисква голяма основа. Баня от дървени трупи - това е един от най-добрите варианти. В помещенията се задържа топлината по-дълго. Предимството на гредите е, че те са напълно естествени, нямат вредни примеси и добавки, а дървото е материал които диша, не може от изпаренията да се повреди. Сглобяеми бани задържат топлината много по-добре, а цената им е по-ниска. За изолация на дървото от водата се използва филц. Що се отнася до покритие, следва да се отбележи, че те са тавански  застроени. Те могат да бъдат едноскатови и двускатови. Типа на покрива зависи от климатичните условия и разположението на банята. Вратите и прозорците са по-малки, отколкото в жилищата. Това се прави с цел по-добре задържа топлината. 




Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.