Защо трябва да използваме слънчеви панели

Малко хора си задават въпроса – Защо трябва да плащат изключително високи сметки за ток и отопление, след като могат да си добиват необходимата енергия напълно безплатно, без да променят начина си на живот по един или друг начин? Това, е възможно чрез инсталирането на слънчеви колектори.
Този тип технологии са известни от древни времена, но реално намират широко потребление в ерата на високите технологии, които позволяват по-ефективно използване на слънчевата светлина и преобразуването и в топлоенергия.
В момента на пазара има два типа слънчеви колектори – термални и фотоволтаични. Термалните колектори се използват за затопляне на вода, която да използваме за битови нужди, докато фотоволтаичните ни позволяват да произвеждаме електрическа енергия, която да използваме за лични или комерсиални цели. Така, освен, че ще спестим сериозни средства от високите сметки за ток, бихме могли да припечелим нещо, като продаваме ел.енергия в обществената мрежа.
Покрай слънчевите системи, обаче изникват куп въпроси, като – „Какво количество енергия можем да добием от Слънцето“, „Каква, е цената на тази система“, „Какви са предимствата от инсталирането на соларни системи“ и куп други въпроси, които са от съществено значение за всеки, който смята да се сдобие с тази иновационна технология. Именно на тях ще обърнем внимание в следващите няколко реда и ще дадем ясна представа по въпросите, които най-много Ви интересуват.

Според направените изчисления и изследвания се стигна до общоприетото мнение, че на един човек му, е необходим около 1/1,5 kW ток, които да изразходва за битови нужди. На базата на тези предположения се смята, че за едно традиционно семейство от 4 човека ще са необходими около 3 до 3,5 kW, в зависимост от нуждите им. За да се осигурят тези количества енергия трябва да се монтират най-малко 16 броя панели от 150 W, за които ще бъде нужно около 20/22 квадрата площ, върху които да се постави цялата система. За цялата тази система и монтажните работи около нея ще трябва да заплатите около 8/8500 евро. Цена, която на някой може да им се стори безумно висока, но бъдете сигурни, че тя ще се изплати многократно във времето, тъй като годишните разходи за ток, отопление и топла вода на едно нормално семейство са между 1500 и 2000 лева. Така, че сами си направете сметката за колко време ще се изплати инвестицията Ви и дали изобщо има смисъл от нейното инсталиране.
По принцип, ако смятате да си купувате или строите нова къща, в която да инсталирате соларна система, е добре предварително да се предвиди нейното поставяне, за да може да се възползвате по най-ефективен начин от възможностите й. Това, обаче в никакъв случай не означава, че слънчевите колектори не могат да бъдат поставени върху вече изградена къща. Единствената разлика, е в това, че ще има малко повече усложнения от стандартното – може да Ви се наложи да демонтирате разни неща от покрива или да го ремонтирате, за да осигурите пълна безопасност за системата, прекарват се малко повече кабели и тръби, и куп други дребни неща от строителството.
Дори в момента да не сте очаровани от тази идея и инвестирането в нея да Ви се струва напълно безсмислено, то трябва да знаете, че бъдещето, е само едно и то, е пряко свързано с използването на слънчеви колектори и соларни системи, които на всичкото отгоре са напълно безопасни за хората и околната среда сравнение с щетите, които могат да причиня атомните електроцентрали.
Пишете ни :)
comment-arrow

От падащото меню Коментиране като изберете изберете Анонимен

Ако желаете да се свържем с Вас, моля въведете телефон за контакти. Коментарът Ви няма да бъди публикува в сайта.